Вести

ГОЈКОВИЋ: ЕУ КОМПЛЕТНА САМО СА ЗАПАДНИМ БАЛКАНОМ

Само са Западним Балканом као њеним интегралним делом, Европска унија може бити јединствена и комплетна, изјавила је председница Скупштине Србије Маја Гојковић на 9. састанку председника парламената Југоисточне Европе и Вишеградске групе, о проширењу ЕУ у Будимпешти.

На скупу, који је отворио мађарски премијер Виктор Орбан, усвојена је Изјава о проширењу ЕУ, којом се, између осталог, истиче потреба да се процес приступања земаља које су већ у фази преговора учини динамичнијим.

Гојковић је нагласила да, упркос изазовима са којима се Унија суочава, наставак политике проширења не сме бити доведен у питање.

"У суочавању са изазовима споља и унутар ЕУ, у националним политикама, реформским процесима и ефектима глобализације, неопходна је додатна посвећеност и упорност у спровођењу циљева који су у заједничком интересу, као што проширење несумњиво јесте. Само на овој основи ЕУ може да настави да буде заједница заснована на вредностима", нагласила је Гојковић.

Гојковић је истакла да тема скупа о будућности проширења ЕУ представља једну од најактуелнијих тема данас и подсетила да је наш регион већ дуго укључен у процесе евроинтеграција, који су важни за спровођење реформи, за стабилност и сарадњу, као и да политика проширења представља једну од најуспешнијих политика ЕУ.

"Ти процеси су важан оквир у коме ми као регион посматрамо нашу заједничку будућност. Могло би се рећи и да од будућности процеса проширења у великој мери зависи како ће изгледати будућност региона, као и будућност ЕУ", рекла је Гојковић.

Гојковић је навела да смо сведоци застоја у политици проширења, у светлу недавног неотпочињања процеса преговарања о чланству за Северну Македонију и Албанију, и опадања динамике процеса отварања преговарачких поглавља у преговорима са Србијом.

"Због свега овог постоји реално незадовољство наших грађана и влада, посебно имајући у виду да Србија спроводи веома захтевне реформе и активно учествује и даје свој допринос решавању изазова са којима се ЕУ суочава, као рецимо у случају залагања Србије у решавању мигрантске кризе", рекла је Гојковић.

Гојковић је захвалила на подршци држава суседних региона Европе, које су чланице ЕУ политици проширења:

"Због тога поздрављамо конкретну подршку перспективама проширења за Западни Балкан, које долазе од држава Вишеградске четворке. Као суседи, упућени сте у нашу посвећеност реформским процесима и наш допринос".

 

 

Извор: Танјуг