Вести

ГЛИШИЋ: НЕ ВИДИМ НИЈЕДАН РАЗЛОГ ДА ИЗБОРИ БУДУ РАНИЈЕ

Да ли ћемо следеће године на биралишта, шта је разлог учесталих састанака чланова Председништва СНС са члановима странке на терену, али и које министре треба заменити - пар брзих, кратких и директних питања - поставили смо Дарку Глишићу, председнику Извршног одбора СНС-а.

* Све се више говори у јавности о могућности одржавања ванредних парламентарних избора наредне године. Да ли ћемо на биралишта на пролеће?

- Редовни избори и локални и парламентарни доспевају почетком 2020. године. Не видим ниједан разлог да избори буду раније.

Али, ако опозиција баш инсистира да се толико променило јавно мњење, односно да људи размишљају на неки другачији начин од онога на основу кога су дали подршку на последњим изборима, онда смо увек спремни да им изађемо у сусрет. Ту немамо никакву дилему.

За нас је воља грађана на првом месту. Судећи по неким изборима, које смо имали на локалном нивоу у последњих неколико месеци, односно у последњих годину дана, поверење људи се променило. Оно је сада неупоредиво више изражено ка СНС, а мање ка онима који би да нам буду алтернатива. Једино у том смислу можемо да видимо промену на неким евентуалним парламентарним изборима.

Понављам, мислим да би било добро да до 2020. године избора не буде, односно да уђемо у редован циклус. Али, ако баш буде инсистирања, онда ћемо изаћи на биралишта и саслушати шта грађани кажу.

* Какав је Ваш став, да ли треба расписати ванредне парламентарне изборе? Сада сте рекли да има доста промена, да су људи наклоњенији СНС-у.

- Мени су избори посао. Ја као председник Извршног одбора странке имам задужења да када су избори читав процес покријем од првог до последњег дана. Када нема избора, онда имам мање посла.

Што се мене тиче, није никакав проблем да сваке недеље идемо на изборе. Спровођења зацртаних циљева и политике које државно руководство на челу са председником води, је на првом месту. Мислим да због тога не би требало да их буде до тог редовног циклуса.

На тим изборима, уколико би били, ми би само освојили више, а опозиција мање. То је једина суштинска промена, која би се десила. Нама није стало до више власти од оне које имамо, нити да ли ћемо 140, 150 или 170 посланика у Народној скупштини, већ да на миру спроведемо политику, која јесте дала велике резултате у Србији и која евидентно показује да се може и другачије, и боље, и поштеније, и одговорније.

То су разлози за и против. Видећемо. Унутарстраначки разговори, консултације са председником, па ћемо видети шта ће бити коначна одлука.

* Чланови Председништва СНС су у последње време често на терену и организују састанке са месним одборима. Да ли је у питању дисциплиновање чланова, припрема за изборе или нешто треће?

- Радимо ми то последњих година врло често. Обиласци општинских и градских одбора и разговори са људима на терену. На последњем Главном одбору смо донели још једну одлуку, у циљу додатних активности које спроводимо. То је да наши препознатљиви људи, који су на највишим државним функцијама обиђу најнижи облик страначке организације, а то је месни одбор.

Да директно оду на село, у улицу, предграђе и да тамо разговарају и чују шта је то што грађани имају да кажу. Мислим да је то нешто што је нормално, што смо требали раније да уведемо као меру. То показује да смо доступни грађанима, јер нама је јако стало да та доступност грађанима буде што чешћа и већа.

* Познати сте као неко ко јасно искаже свој став о члановима СНС, који обављају државне функције. Да ли је потребно спровести реконструкцију Владе Србије и ако јесте, чијим радом нисте задовољни?

- Мислим да премијерка, то говорим као грађанин, ради изузетно добар посао и да се показала као неко ко је веома одговоран и посвећен задацима, да у доброј мери успева да следи једну политику, коју је као премијер установио председник Александар Вучић и да се тај његов предлог у правој мери показао као добро решење. Као решење које даје добре резултате.

Да ли треба или не, то јесте ствар неких наших разговора и подробније анализе. Не можете овако и на прву да кажете, на основу онога да ли вам се неко свиђа или не, да ли треба да остане министар или не. Већ на основу онога шта је урадио, какве помаке је направио и на основу параметара према којима се мери резултат појединачно сваког министра или високог функционера.

Не искључујем да ће бити разговора на ту тему, можда хоће, можда не - видећемо. Свакако да ћемо унутар странке донети одлуку о томе, да ли ћемо ићи у неку подробнију анализу, промену или ће то тако остати до неких избора које долазе.

То су све ствари ширих и комплекснијих разговора.

 

 

Извор: Телеграф