Вести

Гак: Преполовљен дуг родитеља за вртиће

За непуне две године, дуговања родитеља на име неплаћених рачуна за београдске вртиће преполовљена су и сада износе 110,3 милиона динара, док је у децембру 2016. године овај дуг износио око 220 милиона, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је прецизирао да је закључно са октобром овај дуг за четвртину мањи у односу на јун, када је износио 145,2 милиона.

Изузетно сам задовољан темпом смањивања дуговања, који је резултат партнерског односа са родитељима, разумевања њиховог положаја и заједничког налажења начина за измиривање обавеза према вртићима – рекао је Гак.

Гак је објаснио да свака предшколска установа у Београду за појединачне случајеве проналази моделе договора за отплату дуга и оценио да је очигледно да то за сада добро функционише будући да су дуговања у константном паду.

Испис деце из вртића због три и више неплаћених рачуна, што је уговором предвиђени рок толеранције, само је крајња мера којој се прибегава тек када се исцрпе све друге могућности и такав приступ нећемо мењати – рекао је он.

Гак је додао да предшколске установе дају могућност и отплате дуга на рате, те да се са родитељима проналази начин како би им се изашло у сусрет, а да се наплати судским путем прибегава тек уколико ништа од понуђених решења за измиривање обавеза не уроди плодом.

Највећа дуговања су у вртићима на Савском венцу, Звездари и у Обреновцу, где износе више од 12 милиона динара по установи – закључио је Гак.

 
 
Извор: beoinfo