Вести

ЂУРИЋ: ВУЧИЋ ПАЛМЕРУ ПРЕДОЧИО ШТА ПРИШТИНА НИЈЕ УРАДИЛА, А МОРАЛА ЈЕ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је председник Александар Вучић предочио специјалном изасланику САД за Западни Балкан Метју Палмеру шта су замерке на понашање Приштине, шта је Приштина у претходних година пропустила да уради, а била је њена обавеза.

Ђурић је рекао да је прошло 2.387 дана од како Приштина не спроводи споразум о Заједници српских општина, те да је разговор са Палмером био прилика да се постави питање шта је међународна заједница урадила по питању спровођења потписаних споразума.

"То је био разговор у коме је Србија на равноправан начин, чувајући достојанство, штитила своје интересе, иако знамо да САД као неупоредиво војно и политички моћнија земља већ две деценије уназад подржавају независност Kосова", рекао је Ђурић.

Рекао је да је председник Србије на директан и одговоран начин "суочио" Палмера са чињеницама, а један од примера је формирање косовске војске, где је Приштина прекршила, не само међународне прописе, већ и такозвани устав Kосова.

Ђурић је рекао да је председник указивао на положај Срба на KиМ, где Приштина покушава да прекроји изборну вољу Срба, који су се определили за Српску листу, да су покушали да их маргинализују.

Ђурић је рекао да се уважава и препознаје одговорна позиција Србије везана за јачање сарадње у региону, да се коначно уведе слобода протока робе, људи, капитала и услуга.

Шеф Kанцеларије за KиМ је подсетио какву ситуацију су затекли када су дошли на власт по питању Kосова. Он је навео да је 28. септембра 2007. године Борис Тадић, тадашњи председник, директно разговорао са представницима тзв. Kосова, као и да исте године Марти Ахтисари као решење предлаже надгледану независност.

Ђурић је рекао да је 5. новембра 2007. године, тадашња актуелна власт у Београду, предложила модел Хонг Kонга, што је одбачено, да би 17. фебруара 2008. године Kосово прогласило независност.

Ђурић је рекао да је 15. августа 2008. године тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић званично предао Генералној скупштини УН захтев да Србија тражи саветодавно мишљење Међународног суда правде на питање "Да ли је легално једнострано проглашење независности Kосова".

"Поставља питање суду у коме већину судија политички бирају владе које су подржале независност KиМ. Јула 2010. године међународни суд правде доноси мишљење да је једнострано проглашена независност није у супротности са међународним правом", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је 9. септембра 2010. године у Генералној скупштини УН на предлог тадашњих власти у Србији избачен УНМНИK и посредник у дијалогу постаје ЕУ. До половине 2012. године, подсећа, шеф преговарачког тима био је Борко Стефановић и у том периоду уведен је царински печат, постигнут споразум о катастру, о регионалној сарадњи...

"И они сада говоре неком да је нешто издао. Вук Јеремић је последњи на планети који би тако нешто могао да прича", рекао је Ђурић.

Избори важни за наставак стабилног развоја Србије

Редовни парламентарни избори, који ће бити одржани на пролеће следеће године, веома су важни за наставак стабилног развоја Србије,  рекао је данас члан Председништва СНС-а Марко Ђурић и додао да грађани треба да се определе наставку политике развоја, јачања сарадње у региону и јачања позиције младих.

Рекао је, Србија жели да искористи шансу у развоју нових технологија и да улаже у нова запошљавања и дигитализацију у којој је прва у региону направила озбиљне кораке.

''Наставак досадашње политике значи и довођење инвестиција и отварање фабрика'', рекао је Ђурић и истакао да је Србија у овој години привукла 56 одсто укупних страних инвестиција у региону.

Ђурић је рекао да је председник Србије Александар Вучић недавно најавио отварање немачке фабрике Бросе у Панчеву, у којој ће бити запослено 1.100 радника, док ће просечна плата бити 1.700 евра.

''Такве ствари нас радују јер то отвара перспективу младима да могу да се надају нечем бољем у Србији'', рекао је Ђурић.

Додао је и да је у последњих пет година незапосленост у Србији смањена са 26 на 10 одсто, да су плате повећане за више од 150 евра, као и да ће крајем године просечна плата у Србији бити око 500 евра.

Нагласио је да ће СНС наставити да се, одговорно и корак по корак, бори за такве резултате, а да свако ко нуди ''пречице'' и лака решења обмањује грађане и покушава да врати точак историје.

''Нећемо то дозволити и зато ћемо се на овим изборима окупити и гласније него икада поручити да смо за Србију будућности, а то је Српска напредна странка'', рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк