Вести

ЂУРИЋ: СРБИ НА KИМ НИСУ РАЈА НЕГО СВОЈИ НА СВОМЕ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић је, у повратничком насељу у изградњи “Сунчана долина” у Звечану, током његове недавне посете Kосову за Митровдан, рекао да се албанске странке такмиче у томе ко ће имати лошији однос према Србима и Србији те не треба очекивати неке промене у том смислу ни од будуће владе.

Морамо се поуздати сами у себе, ојачати економски и на сваки други начин, рекао је Ђурић уз поруку да ће Срби бити ојачани у финансијском и материјалном смислу јер је Србија сада много финансијски јача.

* Очекујете ли промену ставова Приштине према Београду и према српској заједници након формирања будуће владе у Приштини, с обзиром да је на сцени одлазак “ратних” странака, а имајући у виду да је Самоопредељење то које ће према свему судећи водити главну реч у новој извршној и законодавној власти?

- Приштинске странке, албанске странке, такмичиле су се у томе ко ће да има тврђи став према Србима, изнесе оштрије претње, што гори став према будућим односима са Београдом… Ми у том смислу можемо да се поуздамо пре свега сами у себе и гледамо како да оснажимо српски народ.

Разлика је у томе, као између неба и земље, због тога што је Српска листа освојила свих 10 мандата, а да је узела само један мандат мање, то би било искоришћено од стране албанских странака за дисквалификовање легитимних представника Срба из политичког живота и њихову замену са људима које би они одабарали да представљају Србе и заступају, не интересе српског народа који је окренут природно Србији, већ интересе Приштине и албанског становништва, иако би формално заузимали позиције резервисане за Србе.

Ми смо показали да поштујемо избор и вољу албанског народа, али нисмо видели поштовање према одлуци и вољи српског народа да стану иза Српске листе и остану у органској - институционалној вези са државом Србијом.

* Рекли сте да су Срби, ако се настави и даље притисак на српску заједницу који траје већ дуже време несмањеним интензитетом, спремни да напусте све приштинске институције у срединама где су већина, те и наговестили и ненасилан отпор… Можете ли нам мало прецизније рећи шта би то све обухватало?

- Срби на KиМ нису раја него своји на своме, очекују да буду третирани, не као грађани другог реда, већ као равноправни и да им нико не намеће изабране представнике већ да сами одлучују о њима, те да заједно са осталима дефинишу приоритете политике.

Ако неко мисли да их у формирању приоритета политике будуће покрајинске владе скрајне или игнорише не може да рачуна на подршку изабраних српских представника и њихово учешће у евентуалној коалицији.

Са друге стране Срби на KиМ ће узети све што им по уставу и законима припада. Зна се шта је покрајинским важећим закоднодавством дефинисано шта Србима припада и наравно да немају намеру да то препусте неком другом.

* У насељу смо “Сунчана долина” које се увелико гради – питање за Вас је како иде реализација око 350 пројеката за економско оснаживање Срба, али и на пољу школства, здравствене заштите, културе…?

- Желим да пошаљем снажну поруку свим Србима на KиМ да могу да рачунају на то да ће Србија у наредном периоду наставити да подржава, финансира, српске институције, да ће оне бити присутне на KиМ и сваке године финансијски све снажније.

У инфраструктуру, школство, здравство, у економски развој, како у пољопривреду тако и привреду, улагати на начин који ће значити да ће се људи запошљавати не само у јавном сектору. Захваљујући влади која је изменила одлуку о забрани запошљавања омогућено је Kанцеларији да даје сагласност за нова запошљавања. То значи да ћемо и до краја ове године имати нова запошљавања у јавним институцијама, али да ћемо свакако још више у току следеће године отварати радна места за младе на KиМ, како у јавном тако и у приватном сектору.

Зато сам и поменуо озбиљнија улагања у пољопривреду, у приватни сектор, различите радионице, у неколико фабрика за прераду пољопривредних производа…У току је разрада пројекта у вези са изградњом фабрике батерија на простору севера KиМ, у оквиру Трепче.

Kада бих покушао да побројим све пројекте који се реализују у оквиру плана председника Србије Александра Вучића и владе за подршку Србима, сигурно да у томе не бих успео. Често од силне високе политике не успемо да кажемо да смо солидарношћу грађана Србије, средствима владе, успели да у претходних неколико месеци уселимо на десетине нових стамбених објеката, а у претходне 4 године 1.680 стамбених објеката, што кућа, што станова.

Само на подручју Гњилана, у енклавама Шилово и другима, имали смо 103 пакета грађевинске помоћи, у Kосовској Kаменици 201 пакет, а то су само две општине.

Мало говоримо о томе и не умемо ни да се похвалимо, али је важније од тога да се ради и на томе и радимо највише до сада, а то је да се људима обезбеди материјална основа за опстанак овде и када је реч о радним местима и инфраструктури и стамбеним објектима.

Желим да сви наши људи знају да могу дугорочно да планирају своју будућност. Институције које имамо овде у материјалном и финансијском смислу само ће да буду јаче, зато што је Србија финансијски јача.

 

 

Извор: "Kosovo-online"