Вести

ЂУРИЋ: НАША ЗЕМЉА ЈЕ КРЕДИБИЛАН И ПОУЗДАН ПАРТНЕР АМЕРИЦИ

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић каже да је писмо конгресмена несвакидашње признање за резултате које је Србија постигла последњих година, као и за обострани труд на унапређењу међусобних односа. У интервјуу за "Политику” каже да чињеница да је 16 чланова конгреса САД, од којих девет републиканаца и седам демократа, подигло свој глас у корист Србије пуно говори о томе да 140 година стар однос између нас и САД постепено добија нови квалитет.

"Србија данас плански ради на изградњи мреже поузданих пријатеља међу актерима политичког живота у САД и овом писму претходиле су стотине радних сусрета, састанака с члановима Конгреса и њиховим особљем. Наш део света није у врху листе приоритета унутрашње, па ни спољне политике велике силе какве су САД, па ипак, ови конгресмени нашли су интереса да позитивно о нама проговоре, и то у веома осетљивом тренутку у ширем региону”, рекао је Марко Ђурић.

* Како оцењујете подршку коју је Србија добила од америчких конгресмена и то што су међу потписницима чланови спољнополитичког, обавештајног и војног комитета, као и Српског кокуса, демократе и републиканци?

- Ово писмо је потврда да снажи база подршке за добре односе са Србијом и добар однос према Србији у политичкој класи Америке. Чланови Конгреса, осим што непосредно представљају амерички народ, имају значајан утицај на креирање политичке климе, па и саме политике извршне гране власти према појединачним државама. Због тога овакви документи имају значење знатно далекосежније од симболичког. Ово јесте политичка подршка напретку наше земље и ветар у леђа нашим настојањима. Свакога дана проширујемо нашу мрежу контаката и не прође недеља да у њој нисмо имали низ сусрета с члановима Конгреса, Сената, али и представницима невладиних организација, академске заједнице...

* Бивши председник самопроглашене "републике Косово” и министар иностраних послова Беџет Пацоли упозорава косовске Албанце да је забрињавајуће шта је Марко Ђурић урадио у Вашингтону овим писмом конгресмена. Мења ли се однос САД према Србији?

- Објективно, председник Александар Вучић је тај који суштински нервира Пацолија, Куртија, раније Хотија, Веселија, Тачија... Сви они потпуно прецизно знају ко је покретачки дух ове наше обнове, свеобухватног крепљења српске државности и ко ствара претпоставке за овај нови српски лоби. Нико, међутим, посебно у земљи, али ни другде, нема разлога за забринутост због активног деловања Србије у Вашингтону. Могу само да кажем да Србија своје односе са САД развија на здравим темељима наше искрене жеље за међусобним поштовањем, разумевањем и остварењем заједничких интереса, и да наша сарадња није ситуационог карактера или у вези с једном темом.

* Да ли је Србија кредибилан партнер Америци?

- Србија јесте кредибилан и поуздан партнер. Американци имају изреку која ми се допада – ништа није успешније од успеха. Економски и институционални напредак, изградња инфраструктуре, али и јачање наших одбрамбених капацитета – све су то ствари које Србију у очима САД чине релевантнијом за унапређење односа. Има, као што сви знамо, и тема о којима нам се ставови или интереси са САД не подударају, али рекао бих да протоком времена налазимо начин да све више и изазове претварамо у шансе.

* Каква је сарадња са новом америчком администрацијом и специјалним америчким изаслаником за западни Балкан Габријелом Ескобаром?

- Лепо је сарађивати с неким коме је до пре само неки месец Београд низ година био дом и ко одлично познаје и добро разуме прилике, али и актере у нашем региону. Задовољан сам сарадњом с господином Ескобаром и ако се по јутру дан познаје, тај човек ће на новој позицији дати квалитетан и значајан допринос унапређењу наших односа. Господин Ескобар је приступачан и спреман да чује аргументе и различита мишљења и веома је посвећен свом послу. Желим, међутим, да одам посебно признање за унапређење односа у претходном периоду и мом колеги у Београду, амбасадору Ентонију Годфрију. Његов рад оставио је дубок и позитиван траг на наше односе. Мени лично је господин Годфри био од значајне помоћи у вршењу дужности представљања Србије овде у Вашингтону и то се не заборавља.

* Очекујете ли да ће Срби гласати на априлским изборима на Косову и Метохији?

- То више није ни политичко, већ цивилизацијско питање... Невероватно је да се Србима у срцу Европе у 21. веку под различитим провидним изговорима забрањује да гласом на изборима демократски искажу своју политичку вољу. Имам уверавања из америчке администрације да постоји воља да се помогне по овој ствари. Албин Курти забраном гласања узгред удара и на један од темељних принципа на којима је саздана Америка.

* Да ли ће шатл дипломатија Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара одмрзнути дијалог Београда и Приштине?

- По овом питању у приватном својству могу да вам кажем свој лични став. Нема од тога ништа у скорије време. Волео бих да грешим и напори посредника су потребни и хвале вредни. Међутим, Куртијева влада суштински, па чак и јавно, одбија да призна и Бриселски и Вашингтонски споразум, црта имагинарне и немогуће од реалности разведене црвене линије. Курти признаје само суд своје партије. Уз то прибегава и тактици повремених опасних ескалација тензија и етнички мотивисаних притисака на Србе на терену. Није се показао као човек мира и толеранције, каквим су га представљали и неки у Београду. Поштујем чињеницу да представља део косметских Албанаца, али немам у њега поверење.

* Каква је сарадња с министром спољних послова Николом Селаковићем?

- Моја срећа, а и срећа за дужност коју тренутно обављам, јесте што је на челу Министарства спољних послова Никола Селаковић, с којим ме веже вишедеценијска лична, породична, идеолошка и професионална блискост. То је за мене значило да сам уз континуирану и сталну политичку и личну подршку коју као лични представник шефа државе добијам од председника Вучића, од првог момента могао да рачунам и на снажну оперативну подршку министарства, што је веома важно за успех сваког амбасадора. И да нисам тренутно у министарству, био бих поносан што је Никола за само нешто више од годину дана постао прави неимар српске дипломатије, који правилно користећи политичке и економске претпоставке ради на обнови наше некада велике дипломатије.

* За Божић је у Чикагу био и Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који је посетио српску дијаспору. Каква је сарадња с овим француским и српским хуманитарцем?

- Ентузијазам и методичност Арно Гујона су нешто у шта веома верујем и од чега имам позитивна очекивања.

* Како коментаришете што још није формирана Заједница српских општина, договорена 2013. године у Бриселу?

- Заједница српских општина је кључни политички механизам неопходан за дугорочну одрживост српског народа у политичком и безбедносном окружењу на Косову и Метохији које је, нажалост, одређено нетрпељивошћу не само према држави Србији већ и према Србима уопште. Заједница српских општина, међутим, није само модус да се питање положаја Срба на Косову и Метохији квалитетно институционално усидри. Заједница српских општина је шанса за изградњу новог поверења између Албанаца и Срба на Космету. Одлагати Заједницу српских општина значи одлагати изградњу поверења, значи одлагати шансу за трајну стабилност која је неопходна да би на Косову и Метохији постојала било каква будућност. Када смо крајем 2012. изашли са Заједницом српских општина, као аутентичним српским концептом, били смо изложени небројаним политичким нападима... Годину дана касније наш тим с премијером Вучићем на челу изборио се да то постане међународна обавеза Приштине. До данашњег дана питање Заједница српских општина је лакмус на коме читава међународна заједница белодано види одсуство кредибилитета и посвећености приштинске стране дијалогу. Приштина одбијајући Заједница српских општина срља у понављање неких од наших грешака из прошлости... Заједница српских општина остаје пружена рука коју дугорочно свакако не би било мудро оставити да виси у ваздуху.

* Шта очекујете да ће бити на априлским изборима?

- Нама Србима је писано да су нам сваки избори историјски испит. Невоља је што су нам право на грешку, које сви народи треба да имају, ускратили они који би 3. априла да се после деценијске паузе врате на власт. Избори су велика шанса да Србија као стабилна и самосвесна, у простору и времену оријентисана држава настави да се убрзано развија и опоравља од њихове претходне владавине. Немамо право да априлске изборе преспавамо, због Србије коју волимо, али и због наших породица, па и због нас самих. Трећег априла мора да победи вера у живот и наш сан о Србији будућности, моћној, усправној, праведној, за коју се боре Александар Вучић и наша Српска напредна странка.

* Да ли ће гласати наша дијаспора у САД?

- По званичном расписивању избора Републичка изборна комисија ће прописати начин организовања гласања за наше људе у расејању. Моментално по објављивању свих упутстава пренећемо позив нашим исељеницима да искористе своје право.

* Да ли сте задовољни досадашњим амбасадорским радом?

- Борим се. За труд свакоме могу да погледам у очи. Труде се и поједине моје колеге, труде се и моји укућани, и они су део овог посла. Понекад сам задовољан. Када бих редовније био задовољан, то би значило да сам престао да сваког будног сата тражим у себи или с колегама начине како да остваримо све наше циљеве.

 

 

 

Извор: Танјуг/Политика