Вести

ЂУКАНОВИЋ: УЦЕНАМА МОЖЕ ДА СЕ ОДОЛИ САМО УЗ ЈАКОГ ЛИДЕРА

Владимир Ђукановић, члан Председништва Српске напредне странке, упозорио је да ће Србија у наредном периоду добијати уцене и нагласио да уценама може да се одоли само уз јаког лидера на челу државе.

Ђукановић је појаснио у чему се огледа одговорност Александра Вучића као правог лидера наше земље.

"Улаже се у инфраструктуру, консолидовали сте јавни дуг и смањили га значајно, иако имамо проблем сада са овом увезеном инфлацијом због рата у Украјини. Ја ћу вам сад дати један пример колико морате бити одговорни. Сада у Европи имате ситуацију да је несташица свега. У Србији немате те несташице, јер је неко био одговоран према својој земљи. Процењивао је ситуацију шта може да се догоди и набавио шта је све потребно нашим грађанима. Подсетићу вас да док је ова екипа била на власти, говорим о Тадићу,  Ђиласу и Јеремићу, ми нисмо уопште имали резерве. Да су сада на власти, ми не бисмо имали хлеб у продавници. У томе се огледа одговорност Александра Вучића као правог лидера", рекао је Ђукановић.

Истакао је да ће Србија у наредном периоду добијати уцене и да уценама може да се одоли само уз јаког лидера.

"Ратна је ситуација у читавој Европи. Потребан је јак лидер и јака влада. Све остало је егзибиционизам чист и довођење земље до некакве дестабилизације. Тако да апелујем на грађане да се не играју са земљом и да одговорно гласају у недељу. Ми у наредном периоду нећемо добијати захтеве, добијаћемо уцене. Ви уценама можете да одолите једино ако имате јаког председника и јаку владу", рекао је Ђукановић.

Ђукановић се дотакао и Белог Прелетачевића ког је упоредио са украјинским председником Володимиром Зеленским и нагласио да би грађани Србије требало пажљиво да бирају.

"Грађани су 2017. године чак 10 одсто гласова дали Белом Прелетачевићу, немам ништа против тога, то је био један занимљив пројекат, онако мало шаљив. Разумем и протестне гласове, али немојмо да се играмо са државом. Украјина се ево играла и ставила комичара и лакрдијаша на место председника. Ево погледајте где их је то довело. Довело је до тога да је земља уништена. Неко те је навукао да се тучеш са јачим комшијом и увукао те у јачи сукоб и сада ти прети да ти нестане земља", рекао је Ђукановић.

На питање да ли очекује да ће Београд бити место за преговоре Путина и Зеленског, који би могли бити историјски, Ђукановић је одговорио да ЕУ има кризу лидерства и истакао да се траже неутралне земље као што је Србија за место преговора, па тако та могућност није искључена.

"Траже се земље које су стабилне и које држе неутралност, а могу да је очувају. ЕУ данас има велику кризу лидерства и Путин је то препознао. Сем Макрона и Орбана, тешко да можете да кажете да имате неког озбиљнијег лидера. Уз сво поштовање ових што су дошли на власт у Немачкој, у односу на Ангелу Меркел су друга лига", рекао је Ђукановић.

Дотакао се и одлуке председника Александра Вучића да Србија буде неутрална по питању рата у Украјини и истакао да је то била најбоља могућа одлука.

"Ако неко има боље решење по питању наше одлуке о неутралности, ево нек сутра води државу. Ако хоћете да идете у НАТО, ми и када бисмо хтели не можемо, јер не примају државе које имају нерешен територијални статус. Мада чак и кад бисмо хтели, да ли сте свесни шта то значи? Комплетно би се мењало ваше наоружање. Све ово што сте купили до сада морали би да мењате за ново и да поред тога издвајате два одсто из буџета на војску. Ако дође до великог сукоба НАТО и Русије, ви сте дужни да мобилишете војску да пуцају на руске војнике и постајете мета Руске Федерације. Зашто бисмо ми то радили? Да идете у авантуру и улазите у ОДКБ је нереално јер смо окружени НАТО пактом. Морате да будете реални у политици и да знате где се налазите. Ми чувамо војну неутралност и не постоји боља солуција", рекао је Ђукановић.

 

 

 

Извор: ТВ Курир