Вести

ЂУКАНОВИЋ: СРБИЈА ЋЕ ГЛЕДАТИ ИСКЉУЧИВО СВОЈЕ ИНТЕРЕСЕ

Да ли је у актуелном политичком тренутку у свету могуће бити неутралан и да ли та неутралност има високу цену.

Војна акција Русије у Украјини осуђена је од стране Европске уније и САД које од других земаља, па и Србије, траже да се изјасне да ли осуђују Русију. Србија је прокламовала спољнополитичку и војну неутралност, али је сада та оријентација на тесту, будући да ЕУ од својих чланица и оних које би то да постану тражи да ускладе спољну политику.

Може ли Србија да остане неутрална и да ли ће и због тога имати неке нежељене последице, какве односе треба да одржава са НАТО и другим савезима тема је предизборне ТВ дебате "Реч на реч" у којој је дебатовао члан Председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић.

Ђукановић је рекао да Србија није увела санкције Белорусији и ту се завршава свака даља прича. Србија има одличне односе са Белорусијом, као што има са сваком другом земљом и Србија ће гледати искључиво своје интересе.

"Србија нема алтернативу. Ми не желимо да будемо ничији вазали. Не желимо никоме да служимо. Гледамо свој народ и наше интересе. И ако неко прича о међународним принципима и поштовању, па Србија је једина земља на свету која се строго држала међународних принципа и због тога и бомбардована била, отета јој територија. Погледајте како се данас лицемерни западни свет понаша према Руској Федерацији. Што данас не бомбардују Москву? Кад су могли тако да се иживљавају над нама. Што тако нешто данас не ураде? На крају крајева, морам да вас питам, ако већ уводе санкције, па извините, на авио летове Америка није увела санкције. А траже нама да ми уведемо санкције на авио летове Руској Федерацији. Они гледају своје "Гучи" торбице, или гледају дијаманте у Белгији, а траже нама да уводимо санкције. Е па ми то нећемо да радимо. Ми то нећемо да радимо зато што смо одговорни људи, зато што нам је у интересу наша привреда, наша економија, и молим вас заиста да прекинемо са овим, него дајте да пробамо да будемо уједињени, зато што је много важно да уз тешке притиске које преживљавамо, морамо некако да Србију доведемо у ситуацију да те притиске издржи", рекао је Ђукановић.

 

 

Извор: РТС 1