Вести

ЂУКАНОВИЋ: САМО АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ МОЖЕ ДА ОБЕЗБЕДИ МИР И СТАБИЛНОСТ

O томе какве политичке па и економске последице онога што се дешава у Украјини има на Србију, у дијалогу власти и опозиције на РТС-у мишљења су суочили Владимир Ђукановић са листе "Александар Вучић - Заједно можемо све" и Горан Радосављевић са листе "Борис Тадић - Ајмо људи".

Ђукановић је указао да цена гаса иде на скоро 4.000 долара, да је то неодрживо, изазива светски сукоб и да је немогуће да остане овако.

"Најава Руске Федерације да ће заврнути гас уколико јој онемогуће да испоручује нафту и да ће забранити извоз ђубрива, што је тек катастрофа, јер 30 посто светске потребе за пшеницом су извоз из Русије и Украјине. Долазимо у ситуацију да ће пшеница бити скупља од злата", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је истакао да држава већ подноси огроман део терета и да наравно о свему може да се разговара.

Поручио је да нећемо имати несташице, зато што су, како је рекао, резерве напунили до врха и домаћински се понашали.

Посебно је указао да се ствари и цене мењају на дневном нивоу и да мора да се тако на дневном нивоу и реагује да би се спасавала сопствена економија.

"Грађани морају да знају да неће бити несташица, свега имамо и чак неке ствари можемо и да извозимо", истакао је Ђукановић.

Посебно је указао да Србија данас плаћа цену гаса 270 долара до маја. Оно што је важно, нагласио је, да Руска Федерација није ставила Србију на списак непријатељских земаља и да Србија има шансу да с њом направи још један повољан аранжман.

Ђукановић истиче да је држава уложила огромна средства у пољопривреду, посебно у обнови механизације и производње. Велики проблем је, каже, у заоставштини Споразума о стабилизацији и придруживању чијим се потписивањем пристало на једнострану примену, чиме је омогућено да било каква заштита наших пољопривредника постоји и тотално либерализовали увоз из иностранства.

Сматра да је храна данас суво злато и да смо то буквално видели у ковиду и да ћемо то тек схватити када имамо светски сукоб.

"Људи морају да схвате да ово није сукоб Русије и Украјине већ Русије и НАТО-а", навео је Ђукановић у Јутарњем програму РТС-а.

Такође, истакао је да држава не може да се меша у цену пољопривредног производа, јер је то берзанска роба али да ће помоћи колико може.

Ђукановић је рекао да и после избора жели да остане у адвокатури и да себе не види у извршној власти.

 

 

Извор: РТС