Вести

ЂОРЂЕВИЋ: ПОЧАСТ СВИМА КОЈИ СУ ДАЛИ ЖИВОТ ЗА СРБИЈУ

Kод Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату одржана је централна државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату, а министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да данас одајемо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и за слободу Србије.

Ђорђевић, који је у име Владе Србије предводио, уз пуне војне и државне почасти, централну државну церемонију, рекао је да је Први светски рат био највеће зло које је задесило целу Европу у којој је мобилисано 70 милиона људи, а током којег су се дешавала велика зверства, ратни злочини и велики људски губици.

Ђорђевић је рекао да је Србија у Првом светском рату изгубила између 1,1 милиона и 1,3 милиона људи, што је представљало једну трећину тадашње популације наше змеље.

"Поред тога што је претрпела велике губитке, у Србији су се дешавала велика зверства. Тога морамо да се сећамо данас управо из разлога да не бисмо дозволили да нам се икада више то деси", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да после 101 године причамо о неким другим стварима и боримо за бољи стандард грађана.

"Kао што је наш председник рекао, данас водимо велику битку за нашу економију, за свако наше дете, за сваког нашег грађанина управо зато што желимо да се изборимо за њихов бољи материјални положај", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да Влада Србије, као и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ради свакодневно у настојању да сваки грађанин осети бољитак.

"Желимо да се никада више не врати било какав рат, зато се боримо данас и зато је данас Србија гарант безбедности на Балкану, неко ко заступа мир и ко жели мир", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да сви треба да се сетимо свега онога што је било у прошлости, да се сетимо да смо се увек борили на правој страни и да ћемо се увек борити на правој страни и да одамо почаст свима онима који су дали животе за нашу земљу и слободу.

Пре обраћања, уз највише државне и војне почасти, Ђорђевић је положио венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу.

 

 

Пресликаћемо искуство ЕУ за радне дозволе

Ђорђевић je рекао да предстоји дуготрајан процес да се договорено на састанку у Охриду минулог викенда и реализује.

Сматра да ће тај посао бити лакши утолико што у земљама ЕУ већ постоји радна дозвола која добијена у било којој земљи, важи и у свим државама чланицима Уније.

"Желимо да то искористимо и да на неки начин пресликамо и код нас. Србија тежи да уђе у ЕУ, и то ће онда нама бити врло лако, да се само пребацимо на систем ЕУ", рекао је Ђорђевић.

Најпре треба да се измени Закон о запошљавању странаца, који је у надлежности његовог ресора, и Закон о странцима, који је у надлежности МУП-а.

Ђорђевић је рекао да би се потом кренуло у преговоре са Северном Македонијом и Албанијом о склапању неке врсте споразума који би дефинисао како ће се издавати те радне дозволе које ће званично важити и обухватати све три земље.

Ђорђевић је рекао да је о изменама закона већ разговарао са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и да ће сутра њих двојица имати састанак.

"Што се тиче нашег законодавства, врло брзо ћемо да решимо шта је то потребно да променимо, али после тога нам остаје да видимо како ћемо то да спроведемо, а да буде ефикасно и да на неки начин имамо сигурност", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да се налазимо у околностима недостатка радне снаге и када Србија настоји да привуче доста нових инвестиција.

"Свакако се отвара питање да ли имамо довољно радне снаге и свакако ће она бити потребна. Желимо да будемо лидери у региону. У таквим околностима је потребно да отварамо границе и да пружамо могућност да можда из региона дођу људи да раде у Србији", рекао је Ђорђевић.

Опредељење Србије је да се избори за нова радна места, а то је једино могуће обезбедити доласком великих инвестиција, које ће дати замајац нашој привреди, али и малим и средњим предузећима која ће пратити те велике инвестиције.

 

 

Извор: Танјуг