Вести

БРНАБИЋ: ЗА ИНОВАЦИЈЕ МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА МИЛИОН ДОЛАРА

Микро, мала и средња предузећа која имају иновативне бизнис идеје или желе да трансформишу своје пословање увођењем нових технологија могу од данас до 18. маја да конкуришу за бесповратна финансијска средства, речено је на представљању овог конкурса у Палати Србије у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.

Реч је о суми од милион долара а овај конкурс у оквиру StarTech програма организују Влада Србије и НАЛЕД уз подршку компаније Philip Morris и намењен је за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији пословања.

Захваљујући компанији Philip Morris за средства обезбеђена за овај програм, Брнабић је изразила наду да ће се и друге приватне компаније укључити у помоћ иноваторима.

Говорећи о визији за будућност, иновације и дигиталну економију Владе Србије, Брнабић  је рекла да је њена визија развоја земље, развој чија се економија заснива на знању и високим технологијама, како бисмо надокнадили изгубљено време и придружили се развијеним земљама.

Брнабић је навела да је ИКТ сектор један од најуспешнијих у земљи и да је држава много урадила на његовом развоју.

"Појачали смо информатичко образовање деце, увели предмет Дигитални свет, увели смо основе развоја вештачке интелигенције у основне школе и по томе смо од 11 земаља у свету", нагласила је Брнабић.

Истакла је да је пуно уложено кроз Фонд за иновације, Фонд за науку, али да је недостајало веће учешће приватног капитала.

"Сада треба да се фокусирамо на две сфере, а то су вештачка интелигенција и биотехнологија и од тога ће зависити наш целокупни будући развој", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг