Вести

БРНАБИЋ: ВОДИМО ПОЛИТИКУ У НАЈБОЉЕМ ИНТЕРЕСУ НАШЕ ЗЕМЉЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је председник Србије Александар Вучић договором о повољној цени гаса са Владимиром Путином, урадио велику ствар за Србију и добио више него после претходног разговора са руским председником прошле године, и то под 100 пута тежим околностима.

Брнабић се осврнула и на изјаву оснивача Форума за етничке односе Душана Јањића да Путин и Вучић преговарају као дилер и наркоман, коју је назвала скандалозном и оценила да то показује фрустрацију јер је Вучић нешто извојевао, и то сам.

"Данас је председник Александар Вучић за Србију урадио велики посао и велику ствар је завршио, а како је то успео, заиста не знам", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је Вучић 25. новембра прошле године, после разговора са Путином, успео да продужи постојећи уговор до 31. маја под истим ценама, што је, како је навела, било око 250 долара за 1.000 кубних метара гаса, "када су сви имали по три, четири па и пет пута веће цене".

Брнабић је нагласила да је Вучић данас добио за Србију "више и боље и то под 100 пута тежим околностима".

Како је објаснила, од прошлог договореног гасног аранжмана почео је рат у Украјини и цене су скочиле "небу под облаке", али је Србија добила исту нафтну формулу.

"Добили смо исте услове, али не чак ни на шест месеци, него на три године, и то у време када је таква нестабилност, када су ненормалне цене и када ће цене тек расти за зиму", рекла је Брнабић.

Брнабић је објаснила да би данас по тој формули за Србију цена била око 340 долара, можда и мање, док су цене на берзи за друге и већину земаља у Европи, осим неких као што су Молдавија, Мађарска и Белорусија, 960 долара.

"Наша је између 310 и 340 долара, а њихова је сада, и то када је још ниска цена у односу на то каква ће бити на зиму, 960 долара. Зато Вучић каже да плаћамо отприлике три пута мање", објаснила је Брнабић.

Како је навела, цена гаса зими ће ићи и преко 3.000 и 4.000 долара, а Србија ће тада добијати гас по нафтној формули за између 310 и 410 долара.

"Онда знате зашто Вучић каже и 10 пута мања. То ће бити тако. И ово што је он успео је нешто што нисам могла ни да сањам", нагласила је Брнабић.

Она је додала да се председник за то борио дуго и паметно, а на питање с ким се борио и на констатацију да је један део јавности тврдио да може да се постигне договор на месец дана, а други да није ни договорен разговор са Путином, Брнабић је рекла да су "то приче које видимо сваки дан" и да је "то једна лаж која замењује другу лаж".

"Када се након дан, два или три испостави да је то што су рекли потпуна лаж или дезинформација, они се не врате и никад нисмо чули извињење, већ само смисле наредну лаж и тако настављају", рекла је Брнабић.

Како је додала, пре четири дана "говорили су да Путин неће да разговара са Вучићем и да ће сваки следећи гасни аранжман бити месец за месец, јер нема више поверења у Вучића".

"А данас ова скандалозна изјава Душана Јањића  да Путин и Вучић преговарају као дилер и наркоман, показује ниво фрустрације", рекла је Брнабић .

Брнабић је оценила да су таквом изјавом и "Данас" и Јањић за Србију рекли да је наркоман, јер, како је истакла, не преговара Вучић за себе него за Србију.

"Ако сте назвали Србију наркоманом, ако је Јањић у тој својој памети и препотентности назвао тако нашу и његову земљу и све нас у овој земљи, он је тако назвао и Немачку и (Олафа) Шолца и Бугарску и Кирила Петкова јер све те земље су зависне од руског гаса, ту нема никакве разлике. А Макрон кад прича са Путином? То је уреду? Кад Шолц прича са Путином и то је ок? Они нису дилер и наркоман", упитала је Брнабић.

Оценила је да је то фрустрација јер је Вучић нешто извојевао и то је урадио сам, без ичије помоћи.

"Он се тиме бавио. Нико у влади, не да му није помогао, него није могао да му помогне. То је била његова политика, он је то стратешки планирао. Он је годинама градио, не само са Путином, него са разним државницима такав однос да ми у овако тешким условима можемо да имамо овако нешто", навела је Брнабић.

Када је реч о санкцијама Русији, свима који спочитавају Србији да не уводи санкције због гасног аранжмана поручила је да треба да их буде срамота.

"Ми не уводимо санкције из принципа јер смо трпели под санкцијама и знамо да не доносе ништа у смислу приближавања неком циљу", нагласила је Брнабић.

Брнабић је додала да је Вучић и данас пренео да је жеља Србије да се успостави мир.

"А те санкције не да не доприносе да се иде ка миру, оне антагонизују читаву ситуацију и удаљавају читав руски народ од свих којих су увели санкције. Тако да то нема никаве везе са гасним аранжманом", поручила је Брнабић.

Нагласила је и да српска политика није политика седења на две столице, већ на једној, на српској.

"То стварно јесте седење на српској столици и вођење политике у најбољем интересу земље. У четвртак и петак нам је била висока делегација из УАЕ, следеће суботе идем у Руанду одакле су нас замолили да им помогнемо у дигитализацији...Позиционирамо се да у овако тешким и комплексним временима обезбедимо што више партнерстава", навела је Брнабић.

Када је реч о сутрашњој посети посланице Европског парламента Виоле фон Крамон, Брнабић је рекла да су разговори увек добри и да су неопходни.

Брнабић је рекла је да су борбе сваки дан, од ујутру до увече, и на крају дана се радујете што сте остали земља која води своју политику.

Брнабић је рекла да не може ни да коментарише то што је у Београду у суботу, у организацији неформалне групе "Руси, Украјинци, Белоруси и Срби заједно против рата", затражено да Русија одмах повуче "свих својих 4.036 агената обавештајних служби" из Србије, оценивши да су то глупости.

"Молим да доказе које имају за такве тврдње дају и ми ћемо то процесуирати", поручила је Брнабић.

 

Ужасан злочин, правда мора да буде достижна

Правда мора да буде достижна, поручила је Брнабић поводом подизања оптужнице против четворице хрватских пилота због ратног злочина на Петровачкој цести и оценила да је невероватно да Хрватска до сада није ништа урадила да суди починиоцима тог злочина.

Брнабић је на питање зашто је српско тужилаштво подигло оптужницу после 27 година, рекла да претпоставља да је то ствар судова, али и да мисли да је то прво требало да уради неко други, првенствено Хрватска, а онда и БиХ.

"Правда мора да буде достижна, посебно у оваквим случајевима. Ово је, са људске стране, ужасан злочин на више нивоа. То су биле углавном породице, жене са децом, старији људи, који су отерани, који су побегли из Хрватске у том етничком чишћењу. Они су већ физички напустили територију Хрватске и неко је био такав злочинац, такав монструм и толико задојен мржњом према тим људима само зато што су Срби, да је послао авионе, мигове на њих. На избегличку колону која већ напустила Хрватску. И гранатирао их да побије те људе, жене, децу и старце", рекла је Брнабић.

То је њој, како је нагласила, несхватљиво на људском нивоу.

"И онда помислите да је прво невероватно да Хрватска није желела и није ништа урадила да суди тим људима јер су побили своје држављане, то су били Срби, али држављани Хрватске које су они протерали. То им није било довољно, па ваљда да хајде да их затремо. Невероватно је да тамо нико није желео да уради тај људски чин, да покаже одговорност", оценила је Брнабић.

"Нама гледају сваки случај организованог криминала, а ви сте чланица ЕУ! И када после 27 година неко нешто уради, они се утркују да кажу како Србија мора да води рачуна, како ће они да блокирају наш пут ка ЕУ, и како треба да се опаметимо", рекла је Брнабић.

На питање да прокоментарише изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да ће хрватска влада искористити све механизме да заштити хрватске пилоте и достојанство "Домовинског рата" и послати јасну поруку о томе шта су темељне вредности на којима је саздана савремена и слободна Република Хрватска, и да ли у тој политичкој хрватској психологији "овај Домовински рат има статус који искључује приказивање било каквих непријатних чињеница", Брнабић је рекла да је то потпуно у складу са "достојанством тог Домовинског рата".

"Ви сте етнички очистили Хрватску, не постоји етнички чишћа држава на територији Европе од Хрватске. Ви сте истерали сте те људе, па онда кажете нису морали да беже. Видели смо како нису морали да беже пошто они који су остали су углавном побијени", наглаисла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је "одговор хрватског државног руководства на то да ће, заузврат, да оптуже председника Србије Александра Вучића".

"И увек ти удари иду на Вучића", рекла је Брнабић.

Сматра да је посебно одвратно што хрватски председник Зоран Милановић каже да су се договорили да не подижу оптужницу против Вучића.

"Па сада ваљда могу да промене мишљење, а у ствари постоји нешто око чега би подигли оптужницу", рекла је Брнабић и подсетила да су пре три месеца, усред изборне кампање, нашли сведока који је оптужио Вучића да је тукао заробљенике у Петрињи.

Вучић никад није био у Петрињи, нагласила је Брнабић.

"Али је занимљиво да увек таргетирају Вучића када треба да се обрачунају са Србијом, што говори о томе како њега перципирају као стуб стабилности Србије", закључила је Брнабић.

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк