Вести

БРНАБИЋ: ВЛАДА СРБИЈЕ ПОСВЕЋЕНА РАЗВОЈУ ИНОВАЦИЈА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са представницима јужнокорејске компаније "SK bioscience", која се бави развојем и производњом вакцина и других биолошких лекова, о успостављању сарадње и могућностима да Србија постане њихов центар за производњу, истраживање и развој, односно хаб за Европу.

"SK” је други највећи конгломерат Републике Кореје, а ова посета на високом нивоу означава почетак реализације Меморандума о разумевању, који је Брнабић потписала у Сеулу 8. септембра са компанијама "SK bioscience" и "Frontier Pharma".

Ове компаније разматрају могућност значајног заједничког улагања, нарочито због истраживачко-развојних могућности, које се отварају изградњом БИО4 кампуса у области биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета. "Frontier Pharma" је и власник компаније "Здравље" из Лесковца.

Брнабић је током састанка поручила да је Влада Србије посвећена развоју иновација и да је њихов пројекат добродошао у Србију, за шта ће имати пуну подршку.

Ви нисте само инвеститори у науку и технологију, већ наши партнери, истакла је Брнабић и додала да је Влада Србије посебан акценат ставила на развој вештачке интелигенције и биотехнологије за даљи привредни развој Србије.

Брнабић је указала на значај који наша држава придаје европским интеграцијама и оценила да ће производи регистровани у нашој земљи били препознати у Европској унији када Србија постане њен пуноправни члан.

Брнабић је навела да је биотехнологија будућност и да зато инсистира на разговорима и консултацијама са стручним људима из те области, јер је намера Србије да постане једна од најатрактивнијих светских дестинација за инвестиције у овој области.

Генерални директор компаније "SK bioscience" Ан Џејвај рекао је да су запослени у тој компанији спремни да пренесу своје богато искуство колегама у Србији. Он је захвалио Брнабић на топлој добродошлици и продуктивним разговорима које је имао.

На састанку је, такође, речено да се Србија већ показала као кредибилан партнер, да има веома добру технологију и зато постоји спремност да се са српским компанијама заједно ради на истраживању нове генерације вакцина и других напредних терапија.

 

 

 

Извор: Танјуг