Вести

БРНАБИЋ: УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ ГАРАНТ ЈЕ УСПЕШНЕ БУДУЋНОСТИ

Стоматолошки факултет Универзитета у Београду добио је на 74. годишњицу од оснивања Имплантолошко истраживачки центар с лабораторијама и едукативним центром, јединствени на Балкану, а који је отворила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

"Улагање у образовање гарант је успешне будућности, гарант да задржимо младе и гарант успешне земље", навела је Брнабић на отварању центра, коме су присуствовали и министар просвете Бранко Ружић и ректор Београдског универзитета Владан Ђокић.

То показује наш нови однос према култури, потпуно ново лице нашег образовног система, нашег високог школства, додала је Брнабић.

Брнабић је навела да је реч о савременом здању које има најбоље услове за рад и усавршавање, а подсетила је да је Стоматолошки факултет трећи на Шангајској листи у својој категорији, што се мање зна.

Како је рекла, недавно је отворена нова зграда факултета Организационих наука, а сада обележавамо сличан ако не и већи успех - нову зграду и једну истраживачку институцију, нове лабораторије где ће и научни кадар и студенти стварати нову вредност и давати ново знање не само за Србију, већ и цео свет.

"Имамо планове за нову зграду биолошког факултета, безбедности, музичке уметности", најавила је Брнабић.

 

Радници Фијата изабрали улицу уместо преговоре

Брнабић је изјавила да су радници Фијата у Крагујевцу одлучили да изађу на улицу и организују протесте уместо да наставе преговоре са владом и поручила им да увек могу да јој се обрате за наставак разговора, али не преко медија.

"Ја сам ту, знају где сам, ту сам за њих, дан, ноћ, викенд, како год... Не видим шта траже на улици уместо у влади", поручила је Брнабић одговарајући на питање новинара.

Рекла је да радници Фијата нису сачекали да се заврши процес пријаве за рад у иностранству.

"Желимо да радници буду задовољни, да обезбедимо те породице, али они су пре него што је завршен процес пријаве, изашли и рекли да су преговори са владом готови. Не могу никог да натерам да разговара и преговара", навела је Брнабић.

На питање новинара шта радници могу да очекују када је реч о отпремнинама, Брнабић је рекла да је то ствар међусобног разговора, а не разговора преко медија.

Напомиње да су радници изашли на улицу и рекли да су преговори пропали.

"Желе да иду на улицу пре него што хоће да дођу у владу да разгорамо. Буквално су напустили преговоре који су били у току", истакла је Брнабић.

Део незадовољних радника Фијата одржао је јуче двосатни протест блокирајући магистрални пут Крагујевац - Краљево. Протест је уследио након што је истекао рок за пријављивање радника за рад у Словачкој.

 

Верујем у државу и институције

Брнабић није желела да коментарише оптужбе које је на рачун министра одбране Небојше Стефановића изнела Дијана Хркаловић.

Брнабић је изјавила да је то посао тужилаштва.

"То је некада можда било да се у странкама одлучује ко ће бити ухапшен, осуђен и уцењиван. СНС није та странка, већ странка која је ту да гради институције Републике Србије и спроводи рефоме у области владавине права, што смо показали када смо изгурали уставне амандамне за независно правосуђе и самостално тужилаштво", рекла је Брнабић новинарима на питање шта ће урадити по питању оптужби на рачун Стефановића.

На опаску новинара да је исто говорила и раније када су оптужбе долазиле чак из странке, Брнабић је поновила да верује у институције, да је то рекла и раније, а каже и сад.

Верујем у државу и институције, рекла је Брнабић на коментар новинара да је она премијер, а Стефановић седи у влади.

"Чим институције ураде своје, опет кажем верујем у владавину права чим институције ураде свој посао ја ћу урадити свој", рекла је Брнабић након свечаности на Стоматолошком факултету Универзитета у Београду који је добио на 74. годишњицу од оснивања, јединствени на Балкану Имплантолошко истраживачки центар с лабораторијама и едукативним центром.

 

 

 

Извор: Танјуг