Вести

БРНАБИЋ: СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА ЈЕ СТРАНКА ТИМА

Председница Владе Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да ће се заменик градоначелника Београда Горан Весић наћи на једној од две листе за предстојеће изборе, или на београдској или на парламентарној.

Гостујући у "Хит твиту" на телевизији Пинк, а упитана да ли ће се Весић који је, на констатацију водитељке, много урадио за Град Београд, наћи на београдској листи, Брнабић је одговорила да ће се његово име сигурно наћи на једној од две листе.

"Весић јесте много урадио за Београд, он стоји иза визије ''Београд 2030'', као неко ко је иницирао једну групу експерата који су 18 месеци радили на тој визији", рекла је Брнабић.

Истакла је да за Српску напредну странку функције нису битне, да је то странка једног тима, и да и у случају Весића верује да ће бити на једној или на другој листи.

"Гледаћемо да се имена не понављају, али и важно нам је да имамо тим који је пун знања, као и да имамо све више нових људи који препознају резултате", рекла је Брнабић.

 

Пријаве подносе они који су грађане оставили без посла

Брнабић је изјавила да је државна помоћ од 100 евра младима одлична економска мера, која ће стимулисати потрошњу, а младе охрабрити да држава током пандемије није заборавила на њих.

Упитана да прокоментарише најаву Јанка Веселиновића да његов правни тим "Покрета за преокрет" припрема кривичну пријаву против Александра Вучића због, како је рекао, масовног нуђења мита грађанима у виду 100 евра, Брнабић је одговорила да пријаву подносе они који су заслужни за масовна отпуштања грађана током Светске економске кризе 2008. године.

"Кривичну пријаву подносе они који су заслужни за то што је између 400.000 и 600.000 људи остало без посла током Светске економске кризе и која се не може поредити са кризом током пандемије", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је председник Вучић иницирао такве врсте помоћи и пензионерима и младима, и навела да је младе одлучио да подржи јер су и они жртве ове пандемије.

"Вучић је сам рекао да су млади изгубили своје године, емоције меморије, и да су некако остали заборављени у пандемији", навела је Брнабић.

Рекла је да ће се тај новац поново вратити у буџет кроз потрошњу и додала да се директна помоћ грађанима показала као одлична мера током 2020. и 2021. године.

Брнабић је рекла да су многе земље директно подржале привреду и грађане како би ублажиле ефекте пандемије и да је то урадила и Србија.

"Од почетка пандемије као директну подршку и помоћ нашој привреди и грађанима ми смо дали до сада, укључујући и ових 100 евра, укупно 8,7 милијарди евра, то је нешто више од 18 одсто нашег БДП-а", рекла је Брнабић.

Захваљујући тим мерама, како је навела, Србија је успела да се успешно избори са кризом изазваном пандемијом и да током 2020. године има најнижи економски пад, а 2021. године привредни раст од 7,6 одсто.

 

Из депеша Викиликса види се да је Понош НАТО генерал

Брнабић је изјавила да се из депеша Викиликса може видети да је кандидат за председника коалиције окупљене око Странке слободе и правде Здравко Понош, како је навела, ''НАТО генерал''.

Брнабић је поручила да ко жели да гласа за НАТО интеграције, као и за то да се на дневном реду Народне скупштине нађе Резолуција о Сребреници, треба да гласа за ту коалицију.

"Понош је НАТО генерал и то не мислим на позитиван или негативан начин, већ само као чињеницу", рекла је Брнабић коментаришући критике које је бивши председник Борис Тадић изнео на рачун Поноша.

Брнабић је рекла да се у депешама Викиликса из 19. фебруара 2009. године наводи да је Тадић, као тадашњи председник, именовао новог начелника генералштаба Милоја Милетића за којег се констатује да ће бити "мање проактиван у заступању сарадње и интереса са НАТО-ом од Здравка Поноша", док се из депеше објављене 3. јуна 2013. године наводи да је Понош за НАТО.

Брнабић је поменула и председника Народне странке Вука Јеремића, за којег у депешама Викиликса, у поверљивом допису из 6. септембра 2007. године, пише да је на затвореној седници НАТО у Бриселу рекао да се залаже за пуноправно чланство Србије у НАТО.

Брнабић је навела да је некадашњи амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер известио Стејт департмент да не треба да брине због Јеремићеве "националистичке реторике" јер је он заправо "играч НАТО".

Брнабић је рекла да се у депешама види и да се Јеремић извињавао америчком амбасадору и америчкој администрацији за антиамеричке опаске, рекавши да је принуђен да користи такву реторику док траје предизборна кампања.

"Сви знају да је он за пуноправно чланство Србије у НАТО, тако да ме не чуди та блискост Поноша и Јеремића јер то њихова политика, и то је у складу са њиховом коалицијом, где су Понош, Јанковић и Мариника Тепић, која говори да је Сребреница геноцид и да Скупштина треба да усвоји резолуцију о геноциду", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Тадић сменио Поноша као начелника генералштаба јер је мислио да представља озбиљни безбедносну претњу по земљу, а онда му је понудио два "изузетно важна задатка", укључујући да буде преговарач за Косово и Метохију.

"Каква је то неодговорност, не само према држави, већ према највишим и најосетљивијим националним интересима? У свему томе данас они не виде ниједан проблем", рекла је Брнабић.

 

Брза пруга Београд-Нови Сад Србију чини земљом победника

Брнабић је изјавила да је изградња брзе пруге Београд-Нови Сад оно што Србију чини земљом победника.

''То су невероватне ствари, ствари коју Србију праве другачијом земљом, земљом победника! Читав тај пројекат око две милијарде евра. То није било незамисливо не само због новца, већ због страха од неуспеха. Вучић се усудио да сања, и то јесу његови снови и његова визија'', рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је сада модернизација железничког система потпуно нормална ствар и да се размишља о томе шта даље.

''Успели смо заједно да променимо Србију и да имамо самопоуздање да можемо да напредујемо'', истакла је Брнабић.

 

Срамота је организовати протесте на Сретење

Брнабић је коментаришући најављене протесте покрета Крени промени испред Председништва 15. фебруара, да је срамота организовати протесте на државни празник Сретење.

Брнабић је рекла да је ти протести највише подсећају на протесте када се обележавала 15. годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији и оценила да то није неуобичајено за те политичке опције.

"Ја никада нећу заборавити да су 15. годишњицу погрома над Србима на Косову и Метохији искористили Ђилас, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Мариника Тепић, за протест испред Председништва и блокаду Председништва. Ми нисмо у страним медијима имали шансу да причамо о погрому и 15-годишњици програма јер су сви покривали њихове протесте и покушај да се блокира председник. То је била срамотна слика", навела је Брнабић.

Сада су, како је рекла, под шаторима "неко печење, журка"

"То ваљда више није покрет Крени промени већ Крени окрени, видим да се врте јагањци, прасићи. Али добро, ако желе да искористе Сретење, доделу одликовања најзаслужнијима од стране председника, то је њима на част и говори о њима", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да она то никад не би урадила јер је Сретење државни празник који је превише важан да би протестовала или изазивала било какве поделе.

"Посебно кад сте у ситуацији да имате и број мобилног телефона председника Владе и председника Републике и да у сваком тренутку можете да дођете до нас и да у сваком тренутку желимо да разговарамо и дамо гаранције, подршку и информације и да смо ту да чувамо Устав и законе и не можемо да их прекршимо ни због кога", навела је Брнабић.

Брнабић је додала да не очекује да јој се еколошки активисти јаве.

"Мислим да је то политички перформанс који нема за циљ да се договоримо и решимо проблем већ да они и даље гурају своју политичку агенду", поручила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк