Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА СЕ ОДЛИЧНО БОРИ И ЕКОНОМСКИ НАПРЕДУЈЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија у константним изборима још од октобра прошле године.

Брнабић је рекла да је први захтев опозиције још прошле године био да се иде на ванредне парламентарне и београдске изборе до краја године.

Додала је да је тада опозиција рекла да ће, уколико не буде избора, блокирати рад Народне скупштине и позвати грађане на непослушност.

Брнабић је оценила да је то опозиција урадила у нади да ће искористити мајске трагедије и да ће на таласу емотивног незадовољства успети да победи на тим изборима.

"Председник је тада рекао да покажемо и толерантност и демократију и да је увек у реду питати народ шта мисли и да ли власт јесте или није изгубила кредибилитет, прихватио је захтев и расписао изборе за децембар 2023. године", рекла је Брнабић.

Додала је да смо од тада у константном, како га је назвала, изборном магновењу.

Навела је да се ситуација у свету компликује и да се стално јављају нова жаришта, као и да је економска ситуација у Европи јако лоша, због чега европски континент глобално постаје све мање конкурентан.

Брнабић је нагласила да се Србија у таквим околностима одлично бори и економски напредује, што је потврдио и Међународни монетарни фонд (ММФ).

"Министар финансија Синиша Мали је имао јако успешну посету Вашингтону, а директорка ММФ-а му је рекла да је Србија светла тачка у економском смислу на европском континенту", нагласила је Брнабић.

Оценила је да то показује да смо успели да идемо напред, да се боримо и да сачувамо стабилност и да се настави испуњавање свега обећаног, попут плана "Србија 2027 - скок у будућност".

 

Изборима 2. јуна показујемо конструктивност, одговорност је на свима

Брнабић је рекла да ће београдски и локални избори бити одржани 2. јуна и да је и тај захтев опозиције усвојен захваљујући апелу председника Вучића који је иницирао да се покаже конструктивност и да се након избора настави да се ради даље.

Брнабић је рекла да је у овом тренутку национални интерес да дође до спуштања тензија и да постоји дијалог између власти и опозиције.

"Власт у Парламенту је никад јача, само листа "Александар Вучић, Србија не сме да стане" самостално има 129 посланика. Заједно са коалиционим партнером - Социјалистичком партијом Србије, Јединственом Србијом, Савезом Војвођанских Мађара и неким другима, то је практично скоро двотрећинска већина у Парламенту. Па опет показујемо да зарад озбиљности, одговорности и поштовања према свим грађанима Србије, имамо дијалог, слушамо и покушавамо да усвојимо њихове захтеве", истакла је Брнабић.

Додала је да данас пратимо свађу у опозиционим круговима око тога ко ће бити на изборима, ко неће изаћи, ко је права опозиција, а ко није.

Брнабић се захвалила свима на коректности и због тога што су власт и опозиција успели да успоставе дијалог у Парламенту.

"Ти састанци су изузетно тешки, напорни, али опет продуктивни. И то је најважније за наше грађане. Ми смо тамо да покажемо да смо одрасли, озбиљни, одговорни људи. Да можемо да разговарамо и у тим разговорима да решавамо проблеме. Некад смо успешни, некад смо мање успешни", рекла је Брнабић.

Оценила је да је усвајање Измена и допуна Закона о локалним изборима показало да су и власт и опозиција на добром и правом путу.

Додала је да ће се као председница Парламента трудити да се дијалог власти и опозиције настави и да власт која има апсолутну већину покаже да јој је на првом месту национални интерес и Србија.

"Без обзира на политичке разлике, ми покушавамо да направимо консензус око неких ствари, колико год можемо" нагласила је Брнабић.

Истакла је да власт и опозиција морају да разумеју да је одговорност на свима.

"Да покушамо да имамо унутрашњу стабилност у највећем могућем спектру колико год је то могуће. Да покушамо да постигнемо унутрашњи дијалог, зато што морамо да направимо и време, простор, морамо да сачувамо енергију", рекла је Брнабић.

 

Резолуција о Сребреници наметање најтеже квалификације Србији и народу

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је данас да се све што се дешава са насилним гурањем тзв. "Косова" у Савет Европе и предлогом резолуције о геноциду у Сребреници, намеће читавој Србији и српском народу, а да у томе део опозиције види "шансу и срећу" само зато што мисле да ће тиме ослабити председника Вучића.

"То неће ослабити Вучића, јер народ види колико се он бори. Ви мислите да ће ако то насилно прогурају, да штети Вучићу, а неће. То што је радост дела опозиције, то говори о њима, да их не занима национални интерес и правда", рекла је Брнабић.

Рекла је и да је резолуција о геноциду у Сребреници наметање најтеже моралне, политичке и правне квалификације за Србију и српски народ, које ће нас да прати генерацијама.

"Какав год да је исход, цениће се борба и храброст коју је Александар Вучић поново показао", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је Вучић поручио помоћнику секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсу О'Брајану да ће се Србија борити и да мисли да оно што Америка ради није фер, због чега ће се "мала Србија јавно супротставити и апеловати на све слободарске земље да се прикључе.

Подсетила је да је тема геноцида у Сребреници без консултација стављена на дневни ред Генералне скупштине Уједињених нација, иако је то тема искључиво за Савет безбедности.

"И ви мислите да ће то, ако то насилно прогурају, да наштети Александру Вучићу? Не. Сви ће ценити његову борбу и цениће га још више, и не само у Србији, него у свим слободарским земљама широм света. Али то што је радост дела опозиције, то говори о њима, да њих не занима национални интерес, ни интерес нашег народа, ни правда, ни Повеља Уједињених нација" рекла је Брнабић.

Говорећи о наступу шефа делегације Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Биљане Пантић Пиље када се у ПССЕ гласало о препоруци да се тзв. "Косово" прими у Савет Европе, Брнабић је истакла да се Пантић Пиља борила маестрално и да није устукнула ниједан милиметар.

"Свако је могао да буде поносан на наступ Александра Вучића у Уједињеним нацијама и Биљане Пантић Пиље у ПССЕ", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк