Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЈЕ СЛОБОДАРСКА ЗЕМЉА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је, приликом обиласка Основне школе "Деспот Стефан Велики" у селу Ломница, код Деспотовца, да је изузетно важно да до краја 2025. године свако домаћинство у сваком селу у Србији има могућност да буде прикачено на брз, квалитетан и поуздан интернет.

Брнабић је навела, поводом донације ИТ опреме у истуреном одељењу основне школе "Деспот Стефан Велики", у оквиру Пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Србије, да је приступ интернету веома важан како би се људи враћали у Србију и како би остајали у мањим местима.

"Важно да покажемо да не постоје ни градови, ни општине, које су првог и другог реда, мање важна места. Свако место и село у Србији је важно уколико желимо да имамо победничку Србију у којој остају и враћају се људи. Најлепша вест коју сам данас чула је да је ова школа добила осам нових ученика чији су се родитељи вратили у Деспотовац из Швајцарске, Немачке. Желимо да се враћају и да имају исте услове као у најнапреднијим земљама у ЕУ", поручила је Брнабић.

Друга важна ствар је да у пракси покажемо колико је важна сарадња са Европском унијом.

"Од инфраструктуре, преко дигитализације, културе, спорта, привреде. Дакле то партнерство је нама есенцијално за бржи развој Србије. Само у овај пројекат ЕУ је бесповратно, дакле поклон новац, уложила 36 милиона евра, а кроз своје финансијске институције ЕУ за обнову и развој, кроз најповољнији кредит додатних 118 милиона евра. Дакле, то је оно партнерство које је нама важно", додала је премијерка.

Брнабић је рекла и да је важно да сваки крај Србије напредује и да се развија.

Брнабић је додала да је, поред изградње путева и брзих саобраћајница, од великог значаја и да се граде и дигитални путеви.

"Уколико поред саобраћајница не градимо и дигиталне путеве, што значи да уводимо брз и квалитетан интернет, онда никако не можемо да очекујемо да ће млади остајати да живе у селима, у местима, у локалним заједницама, где немају приступ брзом и квалитетном интернету. Гарантовано је да ће се селити, а ми то не желимо. Због тога је овај пројекат на првом месту "par excellence" пројекат равномерног регионалног развоја. Зато што поред физичких путева, дигитални путеви у 21. веку, брз и квалитетан интернет, поуздан интернет, значи да ће људи остајати у местима где су рођени и да ће више људи да долазе у овакве пределе и да се исељава из великих градских центара и да живе на много квалитетнији и много лепши начин, зато што ће имати све исте услове као у великим градским центрима", рекла је премијерка.

Брнабић је рекла да је било важно да се прво повежу све школе у Србији, па чак и оне најмање на брз и квалитетан интернет.

"Зато што смо, као што сте чули од ове деце овде, већ од првог разреда основне школе увели предмет дигитални свет. Да их подржимо у свему ономе што јесте њихов свет и да их научимо да безбедно користе интернет. Али такође да имају исте и често много боље услове у својој школи, макар у том смислу, него неки њихови вршњаци у Европској унији или широм света", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је од 2017. године, од петог разреда основне школе као обавезан предмет уведено програмирање и да је због тога важно да имају квалитетан интернет.

Брнабић је додала да је важно да се повеже и свако село и свако насеље и да се људима да прилика да имају брзи, квалитетан и поуздан интернет.

"Зато што ако уводите електронску управу, ако уводите е-Аграр, онда ви морате да обезбедите да људи то могу да користе од своје куће. И то је тај део који сада завршамо. Да користе интернет, како би дошли до својих купаца, до нових тржишта", поручила је премијерка.

 

Међународна истрага избора је директно кршење суверенитета Србије

Брнабић је рекла да је влада спремна да настави квалитетну и конструктивну сарадњу са мисијом ОДИХР-а, јер је посматрање изборног процеса уобичајена пракса, али да Србија не може да прихвати међународну истрагу избора, јер би то било директно кршење суверенитета Србије и такву истрагу не би дозволила ниједна земља.

"То значи да немате сопствене институције већ да странци могу да дођу у вашу земљу и испитују грађане, а то је једнако окупацији, то је губљење суверенита", рекла је Брнабић новинарима у Деспотовцу.

На питање да ли је присуство међународних посматрача током изборног процеса значило кршење суверенитета Србије, Брнабић је навела да је реч о уобичајеној пракси у свакој демократској земљи.

"Наша делегација је отишла у Азербејџан да посматра изборе, они су тамо позвани", напоменула је Брнабић. 

Брнабић је навела да би међународна истрага избора била кршење суверенитета и да то не би дозволила ниједна земља.

"Питајте Италију, Чешку да ли би дозволили међународну истрагу избора. Не, никада не би дозволили. Зашто опозиција жели да гази суверенитет своје земље не знам, али знам да ће то остати вечна љага на њиховим именима", рекла је Брнабић и додала да не постоји опозиција у било којој земљи света која је захтевала кршење суверенитета своје земље.

Додала је да су међународни посматрачи позвани да испрате изборни процес и да су ту дошли као гости, али да међународна истрага значи да земља нема своје институције, да постоје странци који могу да дођу и раде шта год желе у једној држави.

"То је једнако окупацији и то брзо онда и клизи у потпуно губљење суверенитета и окупацију. Србија никада неће пристати на то, јер је слободарска земља", поручила је Брнабић.

Брнабић је навела да Србија има одличну сарадњу са међународним партерима и да ће је наставити, као и да ће дати све од себе да имплементира све препорукле ОДИХР-а и указала да има и препорука против којих је и опозиција.

Брнабић је указала и да су записници са биралишта кључни доказ да није било изборне крађе, јер су их потписивали и међународни посматрачи и представници опозиције.

"Сви међународни посматрачи, а посебно они који су представљали Европски парламент, су потписали записнике на свим бирачким местима на којима су били и јасно ставили да нису видели никаквих неправилности и никаквих нерегуларности. То јесте један од доказа да није било изборне крађе. Али за мене није ни најважнији, нити највећи доказ да није било изборне крађе. Много важнији доказ за мене је јединствени бирачки списак", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је од 2021. године бирачки списак потпуно транспарентан и налази се на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе и да се ажурира аутоматски свака три месеца. 

"Тако да свако и у овој земљи, и из иностранства, може да приступи том сајту. Потпуно је отворен и свако може да погледа колико људи има у бирачком списку, да ли је у бирачком списку, и колико је број бирача по свакој локалној самоуправи, да ли се он мења или се не мења, и колико се мења", рекала је Брнабић.

Брнабић је додала да таква врста контроле раније није постојала у Републици Србији и  не постоји у највећем броју земаља Европске уније. 

"Камо среће да је то хтео да уради било ко из опозиције, ко се данас жали да је било изборне крађе. Јер у њихово време, у време њихове власти од 12 година, ви нисте могли никако да проверите бирачки списак зато што га је водила свака локална самоуправа, и могли сте да имате човека који је на три бирачка списка", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да је симптоматично и то што су 89 одсто чланова бирачких одбора на бирачким местима чинили представници опозиције.

"Није мува могла да пролети, како онда неко да украде један глас? Е то је мени кључни доказ. Записници су само доказ који на крају крајева потврђује оно што смо ми рекли, а то је да није било никакве крађе избора", истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да су, што се тиче формирања власти у Београду, други прилазили Српској напредној странци и рекли да желе да подрже већину која треба да се формира око листе "Александар Вучић - Београд не сме да стане".

"Нити смо ми кога звали, нити питали.  Зато што за нас, као што је сто пута или милион пута рекао предсеник Вучић, политика није математика, већ је је политика морал. Да ли хоће грађани такву већину или неће? Махом су гласали за господина Несторовића, ако је господин Несторовић неће, свеједно што хоће неко из његове групације", прецизирала је Брнабић.

Додала је да нема ништа против одласка на нове изборе, али да сматра да је то губљење времена.

"Само немојте после да се жалите поново да имамо пречесто изборе. Као што су се жалили што смо имали ванредне парламентарне изборе, а претили грађанском непослушноћу и блокадама уколико их немамо, и то пре краја године. Па се сад жале Европском парламенту зашто смо имали ванредне парламентарне изборе", указала је Брнабић.

 

Нисам видела да је опозиција добила позив ЕК-сада моли да иде у Брисел против Србије

Брнабић је изјавила да није видела да је опозиција добила позив од Европске комисије већ да се сама позвали да иде на разговор у Брисел и оценила да је сада прешла од захтева за гажењем суверенитерта своје земље, до тога да моли да се то учини.

Брнабић је, на питање Тањуга како коментаришете то што опозиција очекује позив у Европску комисију и да неки наводе да је до тога већ и дошло како би разговарали о међународној истрази о регуларности избора у Србији, као и да то већ деле на друштвеним мрежама, рекла: 

"Нисам видела да су добили позив. Видела сам да су се они позвали сами на разговор у Европску комисију у Бриселу. И то је такође занимљиво. До сада су тражили међународну истрагу и тражили гажење суверенитета сопствене земље, а сада моле".

Брнабић је нагласила да је опозиција сада прешла од тога да траже и захтевају, пошто ваљда није то довољно, до тога да сада моле.

Истакла је да су представници опозиције излобирали како ће да буде написана резолуција Европског парламента и да се тиме још и поносе.

"Излобирали су је, сами су је написали, усвојена је тако како су је написали, поносе се том резолуцијом, и мислим да ће то бити вечна срамота на њиховим именима. И добро сада имају резолуцију, та резолуција је позвала Европску комисију да нешто ради тим поводом. Сада вам то није довољно, него ћете да идете у Европску комисију да молите да се то деси", рекла је Брнабић. 

Такође, упитала је опозицију да ли европарламентарци не лобирају довољно или нису довољно упорни.

"Па морате ви сами то да радите. Мени је фасцинантно да они ни у једном тренутку не размишљају како ће људи реаговати на све то. Генерације су гинуле да очувају тај суверенитет и да га одбране. Ово је срамота и скандал невиђених размера до сада", рекла је Брнабић у селу Ломница код Деспотовца, које је посетила поводом донације ИТ опреме у истуреном одељењу основне школе "Деспот Стефан Велики", у оквиру Пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

Навела је да представници опозиције тиме што раде унижавају и слику Европске уније у Србији. 

"Након резолуције Европског парламента, а о чему сам причала потпуно отворено пред амбасадором Европске уније (Емануеле) Жиофреом, да је популарност Европске уније у Србији пала 10 одсто, међу онима који су за Европску унију, само након резолуције Европског парламента. А то партнерство са Европском унијом је нама јако важно", рекла је Брнабић.

Додала је да никад није чула од председника Александра Вучића, као синоћ на РТС-у, да је толико лепо говорио о Европској унији зато што ми, како је рекла, морамо да се боримо за то партнерство. 

"Ми морамо да показујемо људима колико је оно важно. А ови, на крају крајева, који кажу да су не знам какви европејци, тим својим захтевима да Европска унија по сваку цену сруши суверенитет њихове земље, тим захтевом унижавају Европску унију у Републици Србији. И ми против тога одговорном политиком морамо да се боримо", истакла је Брнабић.

Каже да је опозиција тражила и да се укину Европске уније фондови за Србију.

"Нека дођу овде у Ломницу и нека објасне овој деци шта би то значило за њих. Шта би значило за Ломницу и за ову школу? Шта би значило за села као што је Сварче код Блаца, где смо такође уз подршку Европске уније увели брзи интернет у школама, у извојеним одељењама које имају. Нећете ви укинути то Александру Вучићу, ни Ани Брнабић, већ ћете то укинути људима овде, у Србији. Е зато су важна средства Европске уније, за бржи развој сваког дела Србије. А ми ћемо то партнерство чувати и борити се за њега. Увек бити искрени око тога где постоје проблеми у нашем диалогу, у одређеним потезима и нашим и њиховим. Али ћемо одговорно чувати то партнерство", поручила је Брнабић.

Брнабић је указала да га опозиција у овом тренутку руши, уништава и разграђује.

 

 

Извор: Танјуг