Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА И ДАНАС СЛЕДИ ПУТ НАПРЕТКА И ДРЖАВОТВОРНОСТИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на централној државној церемонији поводом обележавања Дана државности Републике Србије да наша земља слави годишњицу обнове и утемељења државе као слободне и уставне.

Брнабић је рекла да Србија и у 2022. години доказује да следи пут инспирисан духом Димитрија Давидовића, пут напретка, државотворности, модерне европске земље, поштоване широм света и која ће бити извор благостања и среће сваког њеног грађанина.

Брнабић је навела да је Србија уставним променама, које су грађани изгласали 16. јануара ове године, постала пионир одвајања судске власти од осталих, наводећи да нова решења не само да дају примат правној струци у спровођењу права, већ и јачају перцепцију код грађана да право и правда неће зависити од личних односа судија и вршилаца функција.

Брнабић је указала на резултате које Србија данас остварује предвођена председником Републике Александром Вучићем, истичући привредни раст, нове путеве, брзу пругу којом ће се ускоро путовати између Београда и Новог Сада, нове клиничке центре, болнице и домове здравља.

Нови симбол Београда – кула већ сија као светионик просперитетне будућности, рекла је Брнабић, поручивши онима који саветују Србију да као пре два века да буде понизна и покорна у истицању резултата, да ће наша земља дати исти одговор, да се неће правдати никоме, већ да може да побеђује и буде најбоља.

Брнабић је подсетила на то да су у Орашцу 1804. године представници српског народа донели одлуку о почетку буне против турских дахија и изабрали Ђорђа Петровића за српског вожда.

Једна мала држава великог народа вратила се на мапу Европе сопственом вољом, снагом и пожртвованошћу, истакла је Брнабић, напоменувши да се државотворни дух више никада није могао угасити.

Брнабић је рекла и да је на данашњи дан 1835. године у Крагујевцу усвојен први српски устав у историји модерне Србије, додавши да се Србија уздигла из апсолутистичких у ред државних система у којима права и обавезе грађана нису подложни хировима појединаца већ писаним правилима.

У то тамно доба, док је у руском, турском и аустријском царству било забрањено помињати реч устав, међу одредбама тог правног акта могло се прочитати да сваки Србин има право да бира начин живљења по својој вољи, предочила је Брнабић, подсетивши на то да је у Уставу писало да роб који се нађе на територији Србије постаје слободан.

Централна државна свечаност обележавања Дана државности одржана је у Марићевића јарузи у Орашцу.

Обележавање Дана државности почело је поменом Карађорђу Петровићу и устаницима, који је са свештенством служио владика шумадијски Јован.

Венце на споменик вођи Првог српског устанка положили су Брнабић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, а оркестар Гарде Војске Србије извео је химну "Боже правде".

Прослави Дана државности присуствовали су и министри у Влади Србије.

 

 

Извор: Танјуг