Вести

БРНАБИЋ: САРАДЊА СА САВЕТОМ ЕВРОПЕ ИЗУЗЕТНО ЗНАЧАЈНА ЗА СРБИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је, у разговору са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић, да је сарадња са овом организацијом у реформским процесима изузетно значајна за Србију, пре свега кроз подршку на пољу владавине права, демократизације друштва и унапређења људских права.

Брнабић је истакла да наша земља наставља са спровођењем реформи у оквиру приступања Европској унији у области владавине права, правосуђа, унапређења медијских слобода и изборних услова.

Брнабић је нагласила да ће Србија наставити са имплементацијом правосудних измена и да следи усвајање законских оквира за измену Устава.

Брнабић је изразила очекивање да ће области као што су владавина права, зелена транзиција и наставак сарадње са Венецијанском комисијом на сету правосудних реформи бити настављене истим интензитетом и у наредном сазиву Владе.

Генерална секретарка Савета Европе честитала је Србији на реформама које је постигла у домену правосуђа које представља, како је објаснила, и најважнији реформски корак и кључну тачку у владавини права и унапређења свих сегмената друштва.

Пејчиновић Бурић је такође пренела да је задовољна сарадњом Србије са ГРЕКО по питању испуњавања препорука.

Брнабић је оценила да Србија има одличну сарадњу са Развојном банком Савета Европе у бројним пројектима – од БИО4 кампуса, преко кредита за пројекте дуалног образовања, пројекта студентског становања, борби против последица пандемије COVID-19, побољшања здравствене инфраструктуре и Регионалног стамбеног програма.

Србија, како је навела, придаје велики значај сарадњи са Саветом Европе и примени програма ове организације у Србији, укључујући и заједничке програме између Савета Европе и Европске уније.

 

 

 

Извор: Танјуг