Вести

БРНАБИЋ: ОПОЗИЦИЈА НЕ РАЗУМЕ КОНЦЕПТ ДИЈАЛОГА

Председница Народне скупштине Републике Србије и потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да ће од сутра поново позвати представнике опозиције на разговоре о изборним условима и препорукама ОДИХР-а.

На питање да ли ће легитимитет избора бити угрожен ако две или три најјаче опозиционе групације бојкотују изборе, Брнабић је одговорила да ће бити нарушен само легитимитет опозиције.

"Њихов легитимитет сада постаје упитан. Њихова неозбиљност постаје потпуно неупитна. Ове изборе имамо зато што су их они тражили и сада ће их бојкотовати", рекла је Брнабић, гостујући на ТВ Пинку.

Брнабић је истакла да је пре расписивања београдских избора трећи пут позвала опозицију на разговор и подсетила да се 4. марта нису одазвали на позив председника Александра Вучића на консултације, што им је била законска обавеза.

"У понедељак смо имали коректан, али изузетно тежак разговор. Опозиција није  желела да разговара о ОДИХР препорукама, већ само о своја три захтева: да се формира независна комисија за контролу бирачког списка, да буду равноправно представљени на јавном сервису и да се локални и београски избори одрже у истом дану. Одмах смо им одговорили да је први захтев прихваћен, други не можемо, јер не контролишемо рад јавних сервиса, али да ћемо разговарати са њима о томе, док трећи не можемо јер је противзаконит", објаснила је Брнабић.

Брнабић је рекла да се са опозицијом видела и у среду када им је понудила алтернативни предлог -  да око свих других локалних избора разгоравају око датума, можда на јесен па да се направе привремени органи, али да је то опозиција одбила.

"Два пута сам их питала да наставимо заједно да радимо на ОДИХР препорукама, на формирању комисије за бирачке спискове, али су они све то одбили", рекла је Брнабић.

Додала је да је и док су ДС и ДОС били на власти постојао велики број ОДИХР препорука, пре свега око јединственог бирачког списка, али да власт тада није била заинтересована.

Брнабић је захвалила свим Београђанима који су листи СНС пружили подршку, подсетивши да су јутрос предали листу са 20.000 потписа грађана, која је прихваћена под називом "Александар Вучић - Београд сутра".

 

Опозиција жели интернационализацију кризе

Брнабић је изјавила да су најаве опозиције да ће спречити одржавање београдских избора у ствари покушај интернационализације кризе.

"Ја сам им рекла потпуно отворено на састанку у среду да мислим да је то потпуно погрешан пут. Ту где сте кренули то је један ћорсокак и треба да размислите, зато што нема другог начина него да се вратите назад и да имамо дијалог и да одлучимо шта ћемо у складу са Уставом и законима Републике Србије", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Поручила је опозицији да ако им се не свиђају закони, Народна скупштина је право место да се разговара о законима и ако желе да у Скупштини мењају законе о  заштити података о личности или неки изборни закон.

Истакла је да није демократски да неком скратите мандат ко не жели да даје оставку.

"Зато што ће сутра то да се деси вама, зато што ћете ви сутра можда добити неку локалну самоуправу, а већина у парламенту ће да каже, по добро, сада ћемо скратити мандат за једно 300 дана, па да видимо", рекла је Брнабић.

На примедбу да су пре децембарских избора неки председници општина давали оставке, Брнабић је одговорила да неки јесу, а неки нису.

"И ти који нису желели, не желе да скраћују  ни сада. И нико нема право, нико нема право да им скраћује. Ако је политички договор, у оквиру неке странке или коалиције, у реду, ви поштујете ту странку, па дате оставку. Али ако нема таквог договора и ти људи не желе да дају оставке, нико не може да им узме тај мандат, зато што би то било отварање Пандорине кутије", поручила је Брнабић.

На питање да ли би нешто променило да је опозиција предложила нацрт лекс-специјалиса за одлагање београдских избора, Брнабић је одговорила да би то променило опозицији да сама мења датуме изборе како јој се прохте.

"Од када су први пут поменули лек специјалис, од тад су једно три пута променили своје мишљење шта је тај лек специјалис и на који начин треба да уређује. Да ли треба да скрати мандат, да продужи мандат, да одложи изборе у Београду или да буде све  заједно", рекла је Брнабић.

Брнабић је питала опозицију шта тачно жели, да ли жели да  Београд буде две године под привременим финансирањем.

"Шта тачно желите за Београђане? Да не знамо како се финансирају вртићи? Да не знамо како се финансирају неке друге ствари у Београду? Градски саобраћај, градско зеленило, било шта друго, топлане? Шта желите уствари? Док се ви не смислите када је Ђиласу тачно пало на памет да има изборе, пошто је ово све на крају крајева до њега", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да листа "Србија против насиља" вечерас на "Утиску недеље" прети насиљем и да су рекли ''да је Српска напредна странка банда, организована криминална група и да не знају како ће то да се заврши и да ће они физички спречити изборе''.

"То су највеће силеџије и највећи насилници. Сигурно тамо има неког ко је довољно озбиљан и одговоран који каже: овако не може. Људи су нам пружили руку за дијалог. Од три захтева, у пет минута прихватили два. И то два најважнија. Па дајте да седнемо и да разговарамо. Немојте само да претимо, немојте само да малтретирамо грађане, немојте стално да мењамо мишљење, хајде да покажемо одговорност и озбиљност. И то је оно на шта ја играм и оно чему се ја надам", поручила је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк