Вести

БРНАБИЋ: ОДИХР У ИЗВЕШТАЈУ НАВЕО РЕЧИ ОПОЗИЦИЈЕ, ТО НИСУ ЊИХОВИ ЗАКЉУЧЦИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да то што је ОДИХР у свом извештају навео речи опозиције о изборним неправилностима, не значи да су то закључци самог ОДИХР-а.

"Каже (Драган) Ђиласова опозиција да ОДХИР извештај потврђује изборну крађу у Србији. Позивам их да, уколико су заиста прочитали негде у ОДХИР извештају да је било изборне крађе, да су избори били нерегуларни или да је потребна нека "међународна" истрага, одмах наведу тачне бројеве страница из извештаја где су то причитали, или да се, уколико то није тако (а није) извине грађанима за све лажи којима су их узнемиравали свих ових месеци", изјавила је Брнабић.

Додала је да тако опозиција окупљена око листе "Србија против насиља" саопштава да се у извештају помињу крађа гласова, миграција бирача и слично, али не кажу да ОДХИР ту наводи њихове речи, а не своје закључке. 

Брнабић је тако навела неколико примера из извештаја: "1. Србија против насиља је покренула дневне протесте у Београду због "наводних" (alleged) неправилности, укључујући притисак на бираче, куповину гласова и организовано довожење бирача; 2. Неколико заинтересованих страна је обавестило Посматрачку мисију ОДХИР да су поднели извештаје о "сумњи" на изборне прекршаје (reports of suspected electoral offences) полицији и тужиоцима". 

Навела је и следеће примере: "3. Упркос неким озбиљним "оптужбама" (some serious allegations) у јавној сфери, укључујући "наводе" о куповини гласова (claims of vote-buying) и другим манипулативним мешањима у слободан израз воље бирача...; 4. Опозиција је "говорила о наводним" (alleged) широко распрострањеним неправилностима, укључујући притисак на бираче, куповину гласова, као и организовано довожење бирача".

Према њеним речима, опозиција сматра да је потврда њихових речи то што је ОДИХР навео у извештају шта су они говорили, иако су свуда написали да се ради о "наводним" неправилностима.

"Ако је опозицији потврда њихових речи, то што је ОДИХР у извештају навео шта су они, као опозиција тврдили, говорили, сумњали, свуда јасно терминолошки наглашавајући да се ради о "наводним" неправилностима, онда нека живе у том убеђењу, само би било добро да им неко добронамеран каже да живе у заблудама и лутају коридорима паралелне стварности", рекла је Брнабић. 

Како је навела, она разуме да је опозицији сада тешко да призна истину, јер требају да објасне, како је рекла, да су лагали месецима. 

"Али, још је ружније и срамотније да сада, уз извештај који свако може да прочита, они настављају са покушајима да лажу и обмањују грађане", закључила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг