Вести

БРНАБИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ЈОШ ВЕЋЕ ПРИСУСТВО ФРАНЦУСКИХ КОМПАНИЈА

Председница Владе Републике Србије Ане Брнабић састанком са представницима француских компанија у Сенату, започела је посету Француској, током које ће се у Паризу састати и са премијером Жаном Кастексом.

Брнабић је поручила да Србија планира још веће инвестиције у капиталну инфраструктуру, као и у заштиту животне средине, те да у наредних неколико година очекује још веће присуство француских компанија.

Према њеним речима, највећи потенцијали за даљу сарадњу две земље представљају инвестиције у области заштите животне средине, указујући да Београд планира изградњу пет постројења за пречишћавање отпадних вода.

Друга област која представља велики потенцијал је, рекла је Брнабић, енергетика и улазак у зелену транзицију, као и наставак улагања у инфраструктуру, посебно путну и железничку.

Поред београдског метроа, додаје Брнабић, радиће се и на пројектима изградње железничког коридора уз подршку Европске уније, односно Европске инвестиционе банке.

Брнабић је нагласила да су односи између Србије и Франуцске одлични и све бољи, а једна од кључних ствари која је томе допринела је посета председника Француске Емануела Макрона Београду.

"Што се тиче политичког аспекта, желим да захвалим Француској и председнику Макрону што је предложио нову методологију за претприступне преговоре, коју смо прихватили, јер мислимо да има више смисла", рекла је Брнабић.

Потпредседник Сената Рожер Каручи позвао је француска предузећа да улажу у Србију којом ће се, каже, повећати спољнотрговинска размена у корист обе земље.

"Огромна ми је част што сам данас у Сенату са највећим француским компанијама. Ово је мој трећи састанак са Унијом послодаваца Француске и након сваког имали смо конкретне резултате, како у корист Француске, тако и Србије", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да се поноси резултатима које српска привреда постиже годинама уназад, указујући да је и током пандемије 2020. године забалежен минималан пад БДП-а од 0,9 одсто.

"Практично ниво наше економије остао је исти као и пре пандемије", рекла је Брнабић и додала да је 2021. године забележен јак опоравак, да је БДП порастао 7,6 одсто, један од најбољих резултата у Европи, као и да се у овој години очекује раст БДП-а од 4,5 одсто.

Брнабић је француским компанијама предочила да је Србија економски и фискално стабилна земља и да може додатно да улаже у инфраструктуру и област заштите животне средине.

"То је приоритет владе и сигурна сам да ће то остати фокус сваке наредне владе и после избора", нагласила је Брнабић.

"Једна је концесија за међународни аеродром Никола Тесла који је добила француска компанија Ванси, а друга велико јавно-приватно партнертсво са француско-јапанским конзорцијумом за решавање једног од највећих еколошких проблема, не само Србије, већ Европе, а то је депонија Винча”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла, захваљујући тим пројектима, француске компаније су добиле велику видљивост у Србији.

Брнабић је истакла да су се велике ствари догодиле после посете француског председника, Ер Франс се поново вратио у Србију и увео директан лет Београд - Париз, а Француска развојна агенција је отворила Канцеларију за Западни Балкан, и то у Београду.

"Тако смо добили замајац за нове француске инвестиције", рекла је Брнабић, наводећи да је робна размена у последњих пет година повећана за 36,4 одсто, односно да се у последње четири премашује износ од милијарду евра.

Само у 2021. години, робна размена је, рекла је Брнабић, износила 1,4 милијарде евра, напомињући да је 80 одсто свих француских инвестиција у региону завршило у Србији.

""Michelin" је четврти највећи извозник у Србији. Надам се да ћемо ускоро моћи да објавимо додатно ширење инвестиција у оквиру њихове компаније "Tigar Tyres"", рекла је Брнабић.

Указала је да су највећи потенцијали за даљу сарадњу Србије и Француске инвестиције у области животне средине, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, ширење канализационе мреже у Београду, ту је и област енергетике, односно зелена транзиција, као и инфраструктура, посебно путна и железничка.

Поред београдског метроа, планирана је и изградња железничког коридора, рекла је Брнабић, наводећи да се то ради уз подршку Европске уније, односно Европске инвестиционе банке.

 

Надам се отварању кластера 3 током француског председавања

Брнабић је изјавила у Паризу да се нада да ће током француског председавања Европској унији, које је почело 1. јануара и траје до краја јуна, Србија отвори кластер 3.

Брнабић је захвалила председнику Француске Емануелу Макрону на томе што је, предложио нову методологију за претприступне преговоре, коју је Србија прихватила.

"Ту методологију је Србија прва прихватила јер мислимо да има више смисла и да је лакша за разумевање код грађана, а самим тим се може очекивати већа подршка европским интеграцијама", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је захваљујући новој методологији, Србија крајем прошле године на међувладиној конференцији отворила додатна четири поглавља, односно кластер који се тиче енергетике и зелене транзиције.

"Надамо се да ћемо успети да отворимо још један кластер током француског председавања, кластер 3, и самим тим да дођемо корак ближе ЕУ", рекла је Брнабић.

Истакла је да ће Србија са задовољством присуствовати састанку посвећеном Западном Балкану у јуну.

 

 

Извор: Танјуг