Вести

БРНАБИЋ: НИКАД ТЕЖА ДИПЛОМАТСКА БОРБА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић говорила је на Курир телевизији о свим важним темама, као и притисцима са којима се Србија сусреће.

"Делује ми да је никад тежа дипломатска борба, неке раније власти су требале да се боре и кад је Приштина прогласила независност, и тад је требало да се засуку рукави и обиђе цео свет. Као и када смо се борили да будемо домаћини "EXPO 2027". Имамо листу свих земаља, имате стратегију, ступите у контакт са сваком земљом, у неке пошаљете делегације, чујете се са премијером, председником, радите да обезбедите разумевање и пласман аргумената и онда је њима тешко да избегну то. Притисци су страшни, од стране Немачке, Британије. Ова резолуција крши свако правило, принцип, Дејтонски споразум, страшни су притисци земље да гласају за. Ми се боримо", рекла је Брнабић.

"Председник Вучић има састанке до касно у ноћ, а има и појединачне састанке, радне ручкове, вечере, доручке. Синоћ смо од пола 10 имали конференцијски састанак где смо пролазили земљу по земљу. Наше делегације су по читавом свету и разговарају", додала је Брнабић.

"Тешка дипломатска борба. Многи људи не разумеју да ми бијемо разне битке. Они практично праве резолуцију на основу пресуде Међународног суда из маја 2006. године, мени се чини да смо могли и морали другачије да се боримо."

"Најмање две ствари да додам које су им чудне, прво је да се једна земља као што је Србија, бројчано мања од њих, слабија економски иако растемо, то су неке од највећих сила света, да једна Србија сме уопште да каже ми ћемо се борити, да каже отворено, да не ради то иза кулиса него јасно и отворено каже - ово је неправда, ми ћемо се борити! Мислим да их је то прво изненадило. Друга ствар је то што су држали нацрт резолуције у строгој тајности до самог краја и то је велико кршење процедура УН. То је рађено у јако уском кругу људи, јако уском кругу земаља, они су претили другим земљама, имамо написмено да нису смели да кажу не. До самог краја су резолуцију држали у тајности и онда је ставили. Очекивали су да се предамо, легнемо и умремо. Ми нисмо кукали, одмах смо направили тим и кренули да се боримо. Председник Вучић ужива невероватан углед у свету и то је понос за сваког грађанина Србије. На страну избори и унутрашња питања, ово је сада најважније питање за њега. Откад га знам и откад радимо заједно не сећам се да је икад био ван земље пет дана. Тамо је јер се сада тамо одвија најважнија борба. Сваки дан се по неколико пута чујемо. Борба ће бити на понос, какав год исход био", истакла је Брнабић.

"Обавила сам лично неке разговоре, то је потврдио и Вучић, прошле недеље једна важна земља из Африке потврдила је да ће бити против резолуције, онда су рекли да су притисци велики и да нису издржали те ће бити уздржани, а неће бити за", открила је Брнабић и додала да је јасно да је ово до сада најочигледније кршење Дејтонског мировног споразума.

 

 

 

Извор: Курир