Вести

БРНАБИЋ: НАСТАВИЋУ ДА СЕ АКТИВНО БАВИМ СРПСКОМ НАПРЕДНОМ СТРАНКОМ

Постоји много ствари на које сам као председница Владе поносна и које су довеле до тога да грађани Србије живе боље. Ако бих морала да бирам три највећа успеха, рекла бих Клинички центар Србије, завршетак брзе пруге Београд-Нови Сад и просечна плата у Републици Србији од 635 евра, уз јавни дуг испод 60 процената. Ово је у интервјуу за "Блиц"  рекла председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. Говорила је и о највећим изазовима у претходних годину и по, плановима и очекивањима од избора 3. априла.

* Који су били највећи изазови са којима сте се суочили?

- Без икакве сумње - ратно стање у Украјини. Политичке и економске последице рата на истоку Европе одмах су се осетиле широм света. Србија је пажљиво дефинисала своју позицију која није нимало лака. Притисци на нас, а пре свега на председника Републике Србије Александра Вучића су свакодневни. У свему томе најважније је да сачувамо мир и стабилност и да обезбедимо простор, колико год можемо, за даљи економски просперитет.

* Шта сте планирали да урадите током трајања мандата Владе, а нисте стигли и зашто?

- Већину ствари које смо планирали смо или реализовали или започели реализацију. Неке ствари су касниле, али су постојале објективне околности због којих се то дешавало - пре свега пандемија корона вируса.

Неке ствари, као што је, рецимо формирање Института за развој вештачке интелигенције у Републици Србији и његово повезивање са привредом, реализовали смо брже него што смо планирали. Најконкретније, жао ми је што нисмо стигли да завршимо Закон о организованим индустријским зонама јер би то олакшало локалним самоуправама да формирају индустријске зоне, али и приватним компанијама да уложе у те зоне. Такође, због комплексних процедура јавних набавки, нисмо завршили Народно позориште у Суботици.

С друге стране, изградили смо, и отворили, три нове ковид болнице које значајно унапређују наш здравствени систем, завршили КЦ Србије, Дедиње 2, отпочели изградњу Тиршове 2, започели изградњу БиоСенс института, завршили нову зграду ФОН-а, имали никада бољу годину (2021) за наше стартап компаније, и много других ствари. Када имате то у виду, мислим да су резултати које смо постигли одлични.

* Који министри нису задовољили?

- Остаћу доследна и нећу оцењивати рад министара у медијима. То једноставно не би било коректно и фер. Да ли смо могли више и боље? Увек може и више и боље, али посао Владе и министара је тимски, један ресор повлачи други па и неколико њих, тако да без тимског рада читаве владе не би било ни резултата у појединачним ресорима. Временом сам научила да је Влада тим, баш као у спорту - ако је један играч слаб или рањив, обавеза целог тима је да прискочи у помоћ.

* Какве су ваше амбиције? Да ли сте разговарали са Александром Вучићем, хоћете ли водити и наредну владу?

- Нисмо разговарали о томе, као што никада не разговарамо о функцијама пре избора. Посебно не у овако комплексним временима када је једино важно да сачувамо мир и стабилност и заштитимо нашу земљу, резултате које смо постигли и наше националне интересе. Наставићу да помажем Александру Вучићу колико год могу. Наставићу и да се активно бавим нашом странком, а да ли ћу бити на некој функцији - то је најмање важно.

* Да ли страхујете од тога какве би последице рат у Украјини могао да остави на нашу земљу?

- Свакодневно. Најважнији задатак је да пружимо нашим грађанима сигурност у сваком смислу. Пре свега да сачувамо мир и стабилност, затим довољну снабдевеност основним животним намирницама, перспективу за младе људе, извесно и предвидиво пословање за наше привреднике... Боримо се свим снагама даноноћно, предвођени Александром Вучићем, који се, заиста морам да кажем, од почетка украјинске кризе потпуно посветио обезбеђивању мира, стабилности и сигурности за нашу земљу.

* Стижу нам слике из европских држава, постоје проблеми у снабдевању основним животним намирницама, цене скачу... Хоће ли ускоро сличан сценарио бити у Србији?

- Све смо учинили и све радимо да до тога не дође. Као што сте и сами рекли, сви можемо да видимо слике из земаља које су далеко богатије од Србије, а које су данас суочене са несташицама које смо ми избегли. Волела бих да видим шта мисле они који су се смејали и подругљиво причали о председнику Вучићу када је на самом почетку кризе показивао фотографије наших робних резерви. Србија је мала земља која нема утицаја на развој целокупне ситуације. О томе одлучују далеко веће земље, ми морамо да водимо рачуна о свом интересу, али желим да нагласим да грађани треба да знају да је ситуација у Србији стабилна, да је држава у потпуности посвећена очувању мира и стабилности сваке врсте, па тако и економске и привредне. Наш трговински сектор је, као што грађани могу да виде, тренутно стабилан и верујем да ће, уз одговорно вођење државе, тако и остати.

* Рат у Украјини довео је и Србију пред велике изазове и притиске, такорећи, са свих страна. Треба ли Србија да уведе санкције Русији?

- У закључку који је усвојио Савет за националну безбедност, а који је потврдила и Влада Србије, све је јасно речено. Тај закључак је у потпуности у складу са међународним правом. Поштујемо територијални интегритет Украјине, сматрамо веома погрешним кршење тог територијалног интегритета, али нисмо за санкције Руској Федерацији јер то није у нашем виталном интересу. Заједно са председником Републике Србије, увек смо се водили само и искључиво интересима наше земље.

* Курти је изјавио да је за одржавање српских парламентарних и председничких избора на територији Косова неопходан договор Приштине и Београда. Како то коментаришете?

- Као и увек до сада, ми смо били спремни на договор, спремни за компромис који би обезбеђивао стабилност и поштовање људских права свих на овим просторима. Нажалост, у својој деструктивној политици, Аљбин Курти ни у овом случају није желео договор већ је желео да, кроз ово питање, Србија де факто призна независност тзв. државе Косово. Нама је то неприхватљиво.

Курти је направио преседан када није дозвољено одржавање референдума на територији Косова и Метохије, сада је ово само поновио.

Он је овим не само ускратио основна људска права Србима на Косову и Метохији, већ је залупио врата пред носом званичницима ЕУ, САД и Велике Британије.

Несхватљиво је да 2022. године грађани у било ком делу Европе не могу да остваре своје демократско право и гласају на изборима. Ја ово видим као Куртијево понижавање земаља које су Приштини и Албанцима на Косову и Метохији дале апсолутно све. Како ће те земље на ово понижење одговорити, остаје да видимо.

* Да ли очекујете веће притиске и по питању Косова и да ли би до решења могло да се дође у мандату наредне владе?

- Волела бих да се решење десило и у мандату ове владе, зато што мислим да је то у интересу свих грађана, а понајвише нашег народа на Косову и Метохији. Али, знате, тешко је преговарати и тражити компромисно решење са неким ко нити жели да разговара, нити жели компромис било које врсте. Београд испуњава оно на шта се обавезао међународним споразумима, Приштина не. Што се притисака тиче, њих је увек било и биће их у већој или мањој мери, али мислим да је Александар Вучић, који представља Београд у преговорима на највишем нивоу, показао да није склон да подлегне било каквим притисцима уколико су противни интересима Србије и нашег народа.

 

О СМЕНИ СУДИЈЕ НА КОСОВУ

* Аљбин Курти је сменио судију Љиљану Стевановић. Ви сте рекли да је Бриселски споразум мртав. Шта даље?

- Да ли ће Курти на крају сменити српску судију или неће, то ћемо тек видети. Наш народ на Косову и Метохији је, још једном, показао колико је храбар и сложан, али и колико су одлучни у намери да остану на својим огњиштима и чувају српство на Косову и Метохији. Ја им се на томе захваљујем. Све што чине вредно је дивљења. Док Вучић и СНС воде Србију, они ће увек имати нашу апсолутну подршку. Хвала им, такође, што, заједно са нашим председником, све чине како би сачували мир.

 

ЦИЉ - ИСТОРИЈСКА ПОБЕДА НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ И УБЕДЉИВА НА СВИМ ДРУГИМ ИЗБОРИМА

* Каквим бисте изборним резултатом били задовољни на Републици, каквим на председничким, а каквим на београдским изборима?

- Бићу задовољна резултатом који ће нам донети стабилност, да наставимо оним путем који ће нас до краја мандата наредне Владе довести до просечне плате од 1.000 евра и пензије од 500 евра.

Наш циљ је историјска победа у првом кругу председничких избора и убедљива победа наше листе „Александар Вучић - заједно можемо све“ на свим нивоима.

 

 

 

Извор: Блиц