Вести

БРНАБИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА РАДИМО НА ТЕМЕЉИМА КОЈЕ ЈЕ ПОСТАВИО СВЕТИ САВА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на Светосавској академији у Београду да је образовање приоритет државе и да ће наставити да ради на темељима које је поставио Свети Сава. 

"Образовање јесте и биће приоритет наше државе. Циљ нам је да здраве вредности буду окосница образовног система и васпитног рада са ученицима, да развијамо позитивне људске вредности код ученика и унапређујемо односе засноване на међусобном поштовању, солидарности, уважавању различитости. Управо из тог разлога настојимо да негујемо таленте од основно школског узраста и да посебно истичемо ученике који стварају изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да управо због тога држава настоји да велики број ученика који су препознати да имају изузетне способности, редовно и континуирано прати и помаже им да достигну своје максималне капацитете.

"Настављамо са још јачом подршком превенције насиља, радом са родитељима, ученицима и наставницима, уз заједничке снаге свих надлежних ресора. Кроз платформу "Чувам те", али и кроз директну комуникацију желимо да пошаљемо поруку апсолутне нулте толеранције за било какав вид насиља", нагласила је Брнабић осврнувши се на мајске трагедије које су погодиле Републику Србију.

Брнабић је додала да је Свети Сава садио семе племенитости, човекољубља, родољубља и правде.

"Разумљиво је зашто су тако чврсти темељи наше државе, наше вере, наше тежње ка бољем, наше потребе да стварамо добре односе са светом и у коначном, наше жеље да толико уложимо у образовање наше нације и сваког нашег човека. Растко, а у оном духовном, судбинском и вечном, назван Савом, јарко је желео да његова земља буде уједињена. Те је успостављањем Српске архиепископије додатно оснажио Српску државу, а у оквиру ње свакако и просвету", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је баш на данашњи дан одржана и друга годишња конференција о образовању у Србији на којој се говорило о томе шта је урађено и шта треба урадити даље у образовању.

Брнабић се још једном осврнула на 2023. годину и трагедије које су се догодиле.

"Ово вече би, вероватно, сасвим другачије изгледало да иза нас није 2023. година. Нажалост, у нашем времену, као и у свим другим временима до сада, у ратовима, природним катастрофама, различитим несрећама овог света, страдају невини, страдају деца. Вечерас се, са тугом и болом, сећамо пострадалих у основној школи Владислав Рибникар у Београду и селима око Младеновца, Дубони и Малом Орашју. Помињемо их са надом да се таква трагедија више никада не догоди. Мислим да их нећемо заборавити и светосавском вером да су сада тамо негде, у пространствима светлости, љубави и правде, у загрљају Светог Саве", нагласила је Брнабић.

Брнабић је додала да је протекла година била најтужнија и најпотреснија од свих које памтимо и да не само да не бисмо заборавили трагедију, јер нико је никада генерацијама неће заборавити.

"Увек ће остати као неки ожиљак на души овога народа и ове земље. Али да се не би поновила, морамо још више неговати једни друге разумевање, толеранцију и да пружамо подршку и будемо отворени за разговоре. Коначно, свако овде жели да нам свако дете буде здраво и срећно. Заједничким радом, ја сам уверена, то можемо постићи. На дан Светог Саве ускликнимо с љубављу, поштовањем и увек захвални Светом Сави", рекла је Брнабић.

 

Извор: Танјуг