Вести

БРНАБИЋ: НАША ОПОЗИЦИЈА АБОЛИРА АЉБИНА КУРТИЈА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Србија због најновијих догађаја на Косову и Метохији захтевати одржавање седнице Савета безбедности УН и навела да опозиција и опозициони медији у Србији за ситуацију окривљују председника Републике Србије Александра Вучића, а аболирају премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, коме је главни циљ етничко чишћење Косова и Метохије.

"Седница Савета безбедности и даља борба за наш народ на Косову и Метохији неће бити лака и ја могу да разумем шта ради Курти, али не могу да схватим зашто нема оштрије реакције међународне заједнице, а посебно ме забрињава што у Београду и централној Србији постоје одређене политичке опције и медији који се труде да покушаје етничког чишћења Косова и Метохије искористе за борбу против Александра Вучића. Такође, и да сваки пут када Курти уради нешто овако и доведе до даље ескалације да то искористе да са једне стране аболирају потезе Куртија да би за то оптужили Александа Вучића", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Прва.

Истакла је да је синоћ морала да реагује на, како је рекла, бруталне и непатворене лажи које шире Шолакови медији који, како је навела, доводе разне аналитичаре и дипломате који аболирају Куртија и оптужују председника Вучића и говоре да је ово што се дешава део Охридског споразума.

"Сви у Европској унији су рекли да ово никада није било ни предмет консултација, а камоли да је нешто договорено", рекла је Брнабић и додала да укидање динара на Косову и Метохији није разматрано у дијалогу.

Према њеним речима, опозиција у Београду и опозициони медији не само да оптужују Београд и председника Србије Александра Вучића, већ аболирају Аљбина Куртија.

"То не ради ни Немачка, ни Америка, ни Велика Британија, ни нико у свету, само наша, нажалост наша опозиција и наши опозициони медији", рекла је Брнабић.

 

Што пре потврдити мандате и формирати институције

Брнабић je изјавила да су избори прошли и да је потребно што пре потврдити мандате народних посланика и формирати институције.

Осврћући се на најављену резолуцију Европског парламента о изборима у Србији, Брнабић је рекла да је та резолуција необавезујућа и за државе чланице Европске уније, а да је за нас, како је навела, можда дупло необавезујућа јер нисмо држава чланица Европске уније. 

Како је навела, да су резолуције Европског парламента обавезујуће, пет држава чланица које не признају такозвано Косово би морале одмах да га признају.

Брнабић је истакла да су власт прво оптуживали да чека резолуцију Европског парламента о изборима у Србији.

"Па мислим да су нас прво оптуживали да чекамо ту резолуцију, а онда када смо рекли сасвим јасно зашто бисмо ми у Србији за конституисање нашег парламента чекали било какву резолуцију Европског парламента или било ког другог парламента, онда су говорили да није тачно, већ да ћемо чекати. Радимо тачно оно што смо рекли и обећали свим грађанима и нашем народу. Да ли било шта у том смислу зависи од те резолуције? Ништа, апсолутно ништа", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да ће та резолуција доћи пре финалног извештаја ОДИХР-а о изборима у Србији.

"Моје контра питање је зашто ти европарламентарци толико журе са том резолуцијом? Можда им се неће свидети оно што ће прочитати у финалном извештају ОДИХР-а. Финални извештај ОДИХР-а ће бити објављен крајем овог месеца, а они пре извештаја хитају да усвоје ту резолуцију и питање је такође, а на основу чега? Очигледно да је то политички суд, очигледно да је пристрасан суд и очигледно да ће бити против Србије, а за оне који признају такозвану Републику Косово", истакла је Брнабић.

Када је реч о формирању власти у Београду, Брнабић је рекла да не зна да ли смо близу формирања већине, као и да то није био предмет недавних разговора листе Српске напредне странке за Београд.

"Да будем сасвим искрена, не знам. И то уопште није ни био предмет наших разговора са људима који су били на нашој листи за град Београд, са људима који сутра треба да постану одборници. Управо супротно. Предмет нашег разговора је била наша озбиљност, наша одговорност према свим грађанима Београда и према свим оним гласачима који су гласали за нас", навела је Брнабић.

 

Власт у Србији нема никакав утицај на судство, наставићемо да тражимо правду

Брнабић је изјавила да не може да коментарише судску пресуду о ослобађању оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије али да јој је, како је рекла, бескрајно жао због тога и да ће не као премијерка, већ као грађанка Србије наставити да тражи правду.

Истакла је, такође, да власт у Србији нема никакав утицај на судство, али да ће наставити да тражи правду и да инсистира да се нађе ко је био налогодавац, а ко убица Славка Ћурувије. 

"Бранка Прпа је била сведок одбране у овом процесу и она је рекла "не, нису ово убице". Како мислите да има неки судија да након тога каже да јесу. Прпа је била једини очевидац", рекла је Брнабић.

Навела је, такође, да жели да подсети, како је рекла, све душебрижнике који данас поново криве Александра Вучића, да је суђење поводом убиства Славка Ћурувије почело 2015. године, када је Вучић био премијер и запитала зашто раније власти нису урадиле ништа да открију Ћурувијине убице.

"Зар то тада није било лакше, када је од убиства било прошло мање времена. Имали су све механизме у рукама и нису покренули никакав поступак. Ми немамо никакав утицај на судство и правосуђе у Србији јер су они независни, а оне који ће данас да кажу да је правосуђе наше и да га ми контролишемо желим да подсетим на само један твит да се види како дијаметралне ставове износе", рекла је Брнабић.

У прилог томе навела је да се председник Странке слободе и правде Драган Ђилас хвали како судство све суди у његову корист и да је добио 132 пресуде против политичара Српске напредне странке и њихових медија.

"Па, је ли онда ово наше или независно судство", запитала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва