Вести

БРНАБИЋ: МАКРОН ПОСВЕЋЕН УНАПРЕЂЕЊУ ОДНОСА СРБИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је у Паризу са председником Владе Француске Жаном Кастексом о важним европским питањима, билатералним односима, као и о економској и војно-техничкој сарадњи.

Брнабић је истакла да је основна порука да је председник Француске Емануел Макрон лично посвећен унапређењу односа двеју земаља.

"Председник Макрон је лично посвећен даљем раду на унапређењу политичких и економских односа између Француске и Србије и лично прати многобројне француске инвестиције које данас имамо у Србији", објаснила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да Макрон одржава сталан контакт са председником Републике Србије и да из односа поштовања између два председника настају резултати.

Само у поседњих пет година наша размена повећана је за 36,4 одсто. У последње четири године наша робна размена превазилази једну милијарду евра, а 2021. године размена је била близу 1,4 милијарде евра. Потенцијали су најмање још десет пута толико, указала је Брнабић.

Брнабић је навела да постоји огроман интерес француских инвеститора за Србију.

 

"Michellin" група планира проширење инвестиција

Брнабић је рекла да постоје назнаке да "Michellin" група преко "Tigar Tyres" у Пироту планира додатно проширење инвестиција.

"Имамо назнаке јако добрих вести које можемо да очекујемо у наредним недељама и наредним месецима, од тога да "Michelin" група планира додатно проширење инвестиција, колико тачно и на који начин, верујем да ћемо чути у наредним недељама, до тога да једна француска компанија као што је Ежис планира да отвори свој инжењерски центар за читав регион у Београду”, рекла је Брнабић.

Међу добрим вестима је и да Француска агенција за развој, која је отворена после посете Макрона Београду, у јуну 2019. године, планира за дупло увећање свог буџета за пројекте у региону.

Како је истакла, највећи део тих пројеката се реализује у Србији.

"То су неке ствари које заиста у потпуности мењају и политчки и економски однос са Француском", рекла је Брнабић и оценила да ће у односима две земље у будућности бити још много тога доброг.

 

 

Извор: Танјуг