Вести

БРНАБИЋ: ЧУВАМО МИР И СТАБИЛНОСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у емисији "Добро јутро Србијо" код Миломира Марића говорила је о притисцима на Србију, формирању нове Владе, као и ситуацији у Украјини.

Брнабић је рекла да је сјајна вест за Србију да ће производити електричне аутомобиле у Крагујевцу.

"Оно што смо ми данас чули од генералног директора "Стелантиса" је да ће до 2030. године потпуно прећи на производњу електричних аутомобила. Што је потпуно невероватно, јер смо до сада имали само "Теслу". Овако нешто заиста нема још увек у свету и то је важна ствар", рекла је Брнабић.

Брнабић додаје да ће се у Крагујевцу производити електрични аутомобил за средњу класу и у том смислу је важно и оно што је рекао председник Вучић, а то је да Србија и у том смислу иде у корак за светом. То је нешто што ће нас додатно позиционирати код инвеститора.

"Оно што је важно је то да ми не престајемо да се боримо. Ово је нешто за шта смо се годинама борили. Да смо 2017. године изгубили Фијат Крагујевац би био у веома тешком стању. Данас тај град изгледа тотално другачије, променио се без сумње. Ми смо дакле, практично од 2017. године преговарали и изборили се око новог модела који креће да се производи 2024. године. Буквално од сутра се све мења, читава фабрика мора да се прилагоди за производњу", рекла је Брнабић.

"Верујем да ће бити спекулација, морам да кажем да нема везе ово никакве са литијумом или Рио Тинтом. Разлика је само у томе да ћемо ми све то увозити уместо да производимо батерије, али то је тако. На будућој Влади је даље да ради и да види да ли желимо да искористимо тај огромни ресурс који имамо или не", истакла је Брнабић.

Нагласила је да је Србија одустала од експлоатације литијума јер је био велики страх, а други јер Рио Тинто није добро све то искомуницирао са грађанима и они нису знали шта је заправо све то.

"Био је тежак састанак, али добар. Потпуно отворен и искрен, мени је мало лакше пошто ти први састанци иду са председником Вучићем и ту иде први удар, а мени остану лакше теме. Није било речи о било којој казненој експедицији нити било шта томе слично", рекла је Брнабић о састанку са америчком делегацијом и Карен Донфрид.

Када је реч о притисцима Америке и њиховој бојазност да се било каква криза не прелије на Западни Балкан, Брнабић је рекла да је то заједнички интерес.

"Ми то и радимо. Чувамо мир и стабилност. Правимо компромис са свима, ми смо спремни да разговарамо са свима. Слажемо се и са томе да Приштина није била уопште искрена у намери да водимо дијалог и да ситуација постаје све лошија и лошија, у том смислу да се број напада на Србе из године у годину повећава. Чак је и манастир Високи Дечани доспео у врх најугроженије баштине, да је Србима забрањено да учествују на изборима и ту смо сагласни", рекла је Брнабић.

Према њеним речима ситуација у Украјини може да се прелије на регион и Америка је свесна да Србија жели мир.

"Они виде све ствари пре него што Курти или било ко други каже и мисле да могу да их преваре својом реториком. Важно је да све што смо урадили од 2014. године у смислу успостављања економски јаче и стабилне државе и државе која јесте неколико пута проглашена као светски лидер у привлачењу инвестиције, успели смо да преокренемо тренд одлива мозгова и сада стране студије показују да по први пут имамо прилив високо образоване радне снаге и да све те ствари могу бити угрожене уколико постоји било каква нестабилност. Зато Србији је највећи интерес да влада мир и стабилност, јер смо ми највише радили на себи, ми смо се највише мењали", рекла је Брнабић и додала да Србија има јасан правац.

 

 

 

Извор: ТВ Хепи