Вести

БРНАБИЋ: БЕЗ ЈАКОГ ОБРАЗОВАЊА НЕМА ЈАКЕ ЗЕМЉЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на конференцији о образовању, да је, уз дуално образовање, међу најважнијим резултатима оствареним током 2023. године и то што је почело стратешко препознавање и награђивање основаца за изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима, као и то што је уведена Национална плаформа "Чувам те".

"Од прошле године у Србији се први пут препознају и награђују ученици основних школа за изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима помоћу платформе "Такмичари генерације", која је пуштена у функцију у децембру 2023.", истакла је Брнабић на Другој годишњој конференцији о образовању.

Тај скуп, организован у Палати Србија, организован је на иницијативу Кабинета председнице владе, са циљем, како је рекла, да се представи оно што Влада Србије жели да види у образовном систему, јер "у 21. веку - веку науке, технологије, креативности и стваралашта - без јаког образовања нема јаке земље".

Брнабић је нагласила да су наградили 112 ученика који су своје изузетне резултате остварили у наставним областима.

Подсетила је да је прошле године, на Првој националној конференцији о образовању, као један од приоритета постављено управо то препознавање ђака са изузетним способностима и талентима, а што је било веома дуго запостављено.

То нам је био један од стратешких приоритета, рекла је Брнабић и најавила да ће листа области бити проширена тако да обухвати и спорт и уметност. 

"Циљ је да препознајемо таленте у свим областима и у најранијем узрасту како би их неговали и пружили им адекватну подршку", рекла је Брнабић на конференцији на којој је било речи и о прецизним подацима који надлежнима помажу да усмеравају реформе у образовном систему и да се прате ефекти.

Као важно, истакла је Националну платформу "Чувам те" за превенцију насиља које укључује децу и обједињује преко 2.700 државних органа и установа које на тај начин координисано поступају по пријавама.

"Од 19. маја 2023. године, када је омогућена пријава насиља које укључује децу у оквиру националне платформе "Чувам те", евидентирано је 2.199 пријава, од којих је 1.763 узето у поступање. Међу тим пријавама које су евидентиране или онлајн пријавом грађана или у самим установама, 1.157 ситуација насиља се догодило у установи образовања, 274 на улици или јавном месту, 199 на интернету, а 128 код куће", рекла је Брнабић. 

Према њеним речима, у процентима, у 42,1 одсто пријава евидентирано је физичко насиље, 35,3 одсто психичко, 31,9 одсто вршњачко.

Нагласила је да се на платформи "Чувам те" тренутно налази 15 обука за наставнике, родитеље и ученике, које је користило више од 70.000 јединствених корисника до сада, а они су завршили укупно 151.498 обука.

Брнабић је истакла и значај дуалног образовања и резултате које оно даје, а који показују да је важно да се шири његов опсег.

Млади који средњу школу заврше по дуалном моделу имају и 52 одсто већу почетну плату од оних који похађају класично средње образовање.

"На нивоу Републике, међу ученицима који су средњу школу завршили 2023. године, они који који су се образовали по дуалном моделу запослили су се са првом просечном бруто платом у износу од 71.986 динара, а по класичном моделу 65.375 динара", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је значајна разлика и у почетним платама.

Подсетила је да је у Техничкој школи у Ваљеву, која је уједно и Регионални тренинг центар, 235 ученика завршило средњу школу у 2023. 

"Међу њима, запослено је 71,43 одсто оних који су се образовали по дуалном моделу са просечном првом бруто зарадом од 108.989 динара, а 26,7 одсто ученика који су похађали класични облик наставе, са првом бруто зарадом од 71.531 динара", навела је Брнабић и рекла да све то говори колико више шасне имају млади који завршавају дуално образовање.

Брнабић је навела да је само међу ученицима у тој школи, 52,36 одсто већа плата ђака који су похађали дуални модел од оних који су похађали класичан.

"Такође, гледајући један образовни профил "монтер телекомуникационих мрежа" у средњој Техничкој ПТТ школи, који је 2023. године завршио 31 ученик, запослено је 66,67 одсто оних који су били на дуалном (10 запослених), а 31,25 одсто оних који су били на класичном моделу (пет запослених)", навела је Брнабић. 

Просечна прва бруто плата оних који су похађали овај образовни профил у тој школи по дуалном моделу је 100.224 динара, а оних који су исти профил похађали по класичном је 74.465 динара.

Све су то, како је нагласила Брнабић, подаци који сасвим јасно говоре о успешности дуалног образовања.

"Такве чињенице казују да морамо да ширимо опсег дуалног образовања", рекла је Брнабић и додала да је на његовом јачању инсистирају све институције и председник Србије.

Друга годишња конференција о образовању одржава се данас у Палати Србија како би се сумирали реализовани системски кораци који омогућавају боље сагледавање образовног система, али и да се види шта је потребно мењати. 

На конференцији су представљени и резултати учињеног у последњих годину дана од прве годишње конференције.

Поред премијерке Брнабић, на скупу су говорили и министри просвете Славица Ђукић Дејановић, информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, представници Канцеларије за дуално образовање.

Брнабић је честитала свима школску славу Савиндан, и изразила задовољство што је баш тај дан прилика да се одржи Друга годишиња конференција о образовању, на којој треба да се прође кроз све што је урађено у једном од најважнијхи сектора за Србију и будућност земље, а то је сектор просвете и образовања.

"Конференција је уједно прилика да се представе кораци за даље, да се трасира даљи пут и одреде приоритети у образовању", рекла је Брнабић.

Додала је јој се чини да ниједна влада никада није више сарађивала са репрезентативним синдикатима као ова, да је много учињено, али да има још доста тога да се уради.

"До 2025. почетна плата у просвети треба макар да се изједачи са просечном платом у Србији", рекла је Брнабић и навела да су од јанура плате у просвети кумулативно повећане за 30,56 одсто, што је, како је оценила, одлично, али не и довољно.

Подсетила је да је и председник Србије Александар Вучић на представљану плана "Скок у будућност - Србија 2027" савим јасно рекао да ћемо радити на повећању плата запослених у просвети и услова рада.

Брнабић је говорила и о новој фази запошљавање са одређеног на стално као и о Јединственом информационом систему просвете који доприноси бољим, информисанијим одлукама о даљем његовом унапређењу.

Кроз ЈИСП спојена читава просвета са тржиштем рада и да се сада из ње између осталог може видети како се ученици или студенти запошљавају након завршеног школовања, колико чекају на запошљавање, колика је прва плата, да ли се запошљавају у области за коју су се школовали или неку другу.

 

Извор: Танјуг