Вести

Бабић: Ђилас Градску чистоћу увео у минус од 10 милиона

Функционер Српске напредне странке и народни посланик Зоран Бабић изjавио jе да jе бивши градоначелник Београда Драган Ђилас "неодговорним политичким деловањем у два потеза" jавно предузеће "Градску чистоћу“ увео у минус од 10 милиона евра.

„За разлику од паушалних напада демократа на напредњаке, чињенице показуjу да jе Београд под вођством Ђиласа, ако се саберу дугови jавних предузећа, међу коjима jе и онаj од 17 милиона евра за утрошену струjу упао у вртлог и вир дугова од више од милиjарду евра“, навео је Бабић.

Бабић тврди да jе тако октобра 2009. године Ђилас "неутемељено у закону" уплатио депозит за куповину зграде Инекса, да би почетком новембра на основу фингираних извештаjа Управни одбор "Градске чистоће" донео одлуку да се шест милиона евра инвестира у обjекте.

Бабић jе указао да jе реч о средствима коjа су морала да буду искориштена за много више цистерни и чистилица на улицама Београда, али да jе шест милиона евра у том случаjу уложено за 60 одсто зграде Инекса и додао да jе "Градска чистоћа" за таj новац добила седам канцелариjа на петом спрату те зграде и укупно 385 квадратних метара.

"Mислим да то не може толико да кошта ни у много скупљоj метрополи од Београда", рекао jе Бабић Танјугу и навео да цела куповина ниjе била изведена на основу одговараjућих одлука. 

Грешка у корацима

"У спортском жаргону, у кошарци то се зове грешка у корацима. Не можете правити конзорциjуме градске управе Београда и jавног предузећа ако пре тога немате сагласност Градског већа, али и ту чињеницу Ђилас jе пренебрегао и ушао у посао коjу jе градску чистоћу коштао шест милиона“, навео jе Бабић.

Према Бабићевим речима, "Градска чистоћа“ jе потом покушавала да се укњижи као власник оног дела коjи jе платила, али „вољом Ђиласа то ниjе успела“.

"Tим потезом "Градска чистоћа" ризикуjе своjе функционисање и ликвидност и ако на то додамо дуг коjи град Београд има према том предузећу у износу од скоро четири милиона евра значи да jе у два потеза Ђилас недговорним политичким деловањем jедну фирму, jавно предузеће увео у минус од 10 милиона евра“, нагласио jе функционер СНС.

Бабић jе jош jедном указао да Београд само на основу кредита дугуjе више од 400 милона евра, да се дугови према повериоцима утврдуjу, а фактуре стижу сваког дана.

СНС jе, како jе истако, кандидовала идеjу децентрализациjе, jер жели да грађани Београда и Вождовца одлучуjу и да се питаjу шта желе да ураде, а да се никада више не догоди да моћ буде централизована у рукама jедног човека „као што jе радио Ђилас“.

ДС треба да буде срамота

Након Тодорићеве изјаве да Вучић и СНС задужују Србију све више, Бабић је рекао  да Демократску странку треба да буде срамота због покушаја да релативизује довођење на руб пропасти београдског комуналног предузећа "Градска чистоћа" и да замаскира чињеницу да је при куповини зграде "Инекса" почињено кривично дело.

"Људи у Београду и Србији се више не плаше Драгана Ђиласа. Свакодневно према градском већу и према нама долазе силни подаци о криминалним радњама које је бивши градоначелник  са својим бизнис партнерима обављао на територији града и због чега је довео до пропасти и колапса јавна предузећа у Београду", рекао је Бабић.

„Кривично је дело ако се нешто што је 60 одсто у власништву једног правног лица укњижи на неко друго правно лице, односно припоји градској управи“, додао је Бабић.

Како је истакао, виртуална менаџерска способност Драгана Ђиласа огледала се једино у способности пуњења личног буџета и конта своје фирме "Дајрект медија"

"Драгана Ђиласа и ово мало функционера колико је остало у ДС треба да буде срамота због покушаја да од јавних предузећа начине монету за поткусуривање и краве музаре из којих би Драган Ђилас и његови пословни партнери могли да исисавају оно мало новца што је остало унутра", рекао је Бабић.

Он је упитао зашто Ђилас, уколико није желео да превари "Градску чистоћу" и грађане престонице, није дозволио да се том предузећу припадне 60 одсто простора у згради "Инекса", већ је уместо тога од око 13 000 квадрата пословног простора у тој згради "Градској чистоћи' на коришћење дато свега неколико канцеларија.

"Нека их је срамота због тога што су на овакав начин са шест милиона евра, уз додатни дуг од четири милиона евра који град има према 'Градској чистоћи', довели на руб пропасти једно велико комунално предузеће", закључио је Бабић.