Вести

БАБИЋ: ЂИЛАС БЕЗ ПРЕМЦА ЗА НОБЕЛОВУ НАГРАДУ ЗА ЗАДУЖИВАЊЕ

Шеф посланичке групе Зоран Бабић изјавио је да политичари награду или казну очекују једино на изборима, а да је лидер ДС Драган Ђилас „без премца за добијање Нобелове награде за неодговорно политичко опхођење и задуживање републичког и градског буџета“. 

„Ђилас је кандидат без премца и ту награду неће морати да плати, њу ће добити гратис“, рекао је Бабић на конференцији за новинаре у Дому Народне Скупштине.

Бабић је додао да не зна да ли постоји Нобелова награда за неодговорно политичко опхођење или понашање, али да је сигуран да ће Ђилас, као неко ко је „једини оговоран за хиперзадуживање Србије од 2008. до 2012. године и Београда све до пре неколико недеља сигурно партиципирати и добити ту награду“. 

Према његовим речима, задуживања су морала да се десе да би се сервисирале обавезе које је претходна влада оставила „као врућ кромпир“, а предложени буџет за 2014. годину одсликава реалност и максимум који Србија може да постигне у наредној години. 

Бабић је поновио да је предлог буџета реалан и навео да је влада сервисирала део дуга према Лондонском клубу од 436 милиона долара и смањила јавни дуг за 76 милиона евра.

Јовичић: Ђилас контејнере набављао стихијски

Потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке Александар Јовичић оптужио је бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа да је стихијски поступао приликом набавке и уградње подземних контејнера у главном граду за које је плаћено шест милиона евра.

Како је Јовичић истакао у писаном саопштењу достављеном медијима, посао са контејнерима за Ђиласа и његове сараднике представљао је "пословну шансу вредну шест милиона евра".

"Уместо да контејнере набави од реномиране фирме, бивши директор ЈКП "Чистоћа" се одлучио да 2009. закључи посао са фирмом "Благојевица" која је у то време била регистрована за производњу електричних каблова", навео је Јовичић.

Он је додао да је набавка првих 150 контејнера показала озбиљне недостатке у њиховом квалитету, јер нису били водо-непропусни.

"И поред уочених недостатака Град је наручио још 1.800 контејнера од исте фирме, и тај посао је плаћен пет милиона евра. Притом се фирма која је доставила контејнере обавезала да ће исте поставити и уредити простор око њих о свом трошку. То се није десило, тако да је Град о свом трошку, који је био око 170 милиона динара, обавио овај посао", објаснио је Јовичић.

Према његовим речима показатељ да се радило стихијски је чињеница, како каже, да Град ни тада, а ни данас не располаже адекватним бројем возила за пражњење тих контејнера "што отвара питање санитарне безбедности грађана".