Вести

Vesić: Pred odbornicima više predloga važnih odluka

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da će se na današnjoj sednici Skupštine grada pred odbornicima naći više predloga važnih odluka.

Prva odluka, na koju smo ponosni, omogućićе kompanijama koje istaknu ime firme na ćirilici da ostvaruju određene popuste u gradu. Po ovoj odluci sve kompnije koje budu imale ispisano ime firme na ćirilici, a pritom su korisni gradskog poslovnog prostora, ostvariće popust od pet odsto. To je naš primer drugima, a verujem da će i druge lokalne samouprave poučene našim primerom prihvatiti slične mere, kao i da će to uraditi i drugi državni organi iz svoje nadležnosti. Na taj način ćemo dati konkretan doprinos očuvanju ćirilice. Te mere širićеmo u narednom periodu, uvoditi i druge koje su u našoj nadležnosti, kako bismo pomogli firmama koje ističu nazive na ćirilici – naveo je Vesić i dodao da je ova odluka pripremana neko vreme.

On je izrazio nadu da će odluka doprineti da u Srbiji bude donet Zakon o ćirilici, kako bi ovo pismo bilo zaštićeno, kao što je to slučaj u Bugarskoj i Rusiji.

Vesić je dodao da će se pred odbornicima naći i važan predlog odluke kojom Grad Beograd izlazi u susret investitorima.

Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu smo ove godine izdali građevinskih dozvola za više od od 500.000 kvadratnih metara, dok je prošle godine izdato za više od milion kvadrata, i to je jasan dokaz da se u Beogradu gradi. Ovom merom želimo da svim investitorima, koji ulažu u Beograd više od 10 miliona evra po jednom projektu, omogućimo da imaju posebnu stručnu pomoć Grada u rešavanju administrativnih problema. Investitori koji budu uložili više od 50 miliona evra po projektu imaće pravo na posebnu radnu grupu koja će im omogućiti da svoju investiciju brže realizuju. Na taj način smo pomogli Meiti, Ikei, kao i mnogim drugim investitorima. Sada dajemo šansu svim investitorima, bez obzira da li su domaći ili strani – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Kako je istakao, pred odbornicima će se danas naći i predlog odluke da svaka žena koja rodi treće dete od Grada Beograda dobije 30.000 dinara, s obzirom na to da u gradskom budžutu ima viška novca.

To je naš doprinos populacionoj politici koju vodi Vlada Republike Srbije. Vlada je donela mere radi povećanja nataliteta, jer podaci pokazuju da se ljudi ređe odlučuju na treće dete. Ovo je naš dodatni doprinos toj politici na teritoriji Grada Beograda. Osim toga, u Beogradu svakoj porodilji dajemo 10.000 dinara, zatim porodilji za prvo dete dodatnih 10.000 dinara i svakoj socijalno ugroženoj porodilji po 25.000 dinara – precizirao je Vesić.

On je podsetio da u Beogradu svako treće dete ima besplatan boravak u vrtiću i dodao da će Grad Beograd u narednom periodu obezbediti besplatna kolica za blizance i trojke. U Beogradu se godišnje porodi između 18.000 i 19.000 žena i svaka od njih ima pravo na neku od podrške koju pruža Grad Beograd.

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih tačaka današnje sednice jestе rebalans gradskog budžeta.

Rebalans radimo jer imamo višak prihoda. Prihode planiramo konzervativno, naš budžet je realan, zbog čega i imamo višak. Gradski budžet se dobro puni i nadam se da će se tako nastaviti i do kraja godine – ukazao je zamenik gradonačelnika.

Kada je rеč o nеlеgalnoj gradnji, Vesić je istakao da se u Beogradu priprema čitav set mera u toj oblasti.

Nadam se da ćemo do kraja leta, zajedno sa Republikom izađi s čitavim setom mera koji podrazumeva izmene više zakona, kao što je Zakon o planiranju i izgradnji, legalizaciji, Zakon o porezu na imovinu. Nelegalna gradnja jedan jе od većih problema, ne samo u Beogradu i zahteva da se time bavimo suštinski. Dakle, nelegalna gradnja i naplata javnog prevoza možda su i dva najveća problema u Beogradu, koje ćemo od jeseni prioritetno rešavati – ukazao je Vesić.

On se osvrnuo i na problem gradnje na Savskom nasipu i istakao da se radi o specifičnom problemu. Oni koji su gradili, kako je istakao, dobijali su dozvole od Grada Beograda i „Beogradvoda” i „Beogradskog vodovoda” u periodu od 2008. do 2011. godine.

Prvo što treba da proverimo jеstе zašto je „Beogradski vodovod” u to vreme davao dozvole. Taj problem je kompleksan i rešavaćemo ga – najavio je Vesić.

 
Izvor: beoinfo