Вести

Вујовић: Замена котларница до почетка грејне сезоне

Koje мере надлежни предузимају да бисмо имали бољи квалитет ваздуха, шта се дешава са депонијом у Винчи и када ће бити готова студија о процени утицаја на животну средину за пројекат рудника јадарита "Рио Тинта", говорила је министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

Вујовић је рекла да је у топионици компаније "Зиђин" у Бору почело са радом постројење за одсумпоравање.

"Захваљујући том систему елеминисаће се у потпуности емисија ПМ честица (2,5 и 10)", истиче Вујовићева.

Наводи да је у августу 2020. године у Бору било 14 дана са прекомерним загађењем, док је истог месеца ове године, када је почело да ради постројење за одсумоправање, ниједан једнини дан није било повишене емисије отровних честица.

Како додаје, то не значи да убудуће неће бити дана са прекомерним загађењем, али ће се то мерити сатима.

Нагласила је да у Бору има и других постројења која ће бити реконструисана, попут градске топлане.

Котларница ће бити замењена савременијом која ће користити еколошки прихватљиве енергенте, рекла је Вујовић.

Указала је да је досад кинески "Зиђин" у заштиту животне средине у Бору уложио преко 100 милиона евра, а уложиће још толико у првој половини 2022. године.

 

О конкурсу за замену котларница

На питање како тече конкурс за земену котларница по градовима и општинама у Србији, Вујовић подсећа да је он расписан фебруара ове године уз услов да се сви радови заврше до почетка грејне сезоне.

Према њеним речима, у току је надзор свих радова за које су одвојена значајна средства и да они теку у предвиђеним темпом.

"У Ваљеву се мења градска колтарница која ће са мазута прећи на природни гас, као и у Смедереву, Новом Пазару и Ужицу", наводи Вујовић.

Наглашава да ће у Ваљеву остати проблем фабрике "Крушик" која је велики загађивач, додајући да надлежни покушавају да нађу решење.

Замену котлова у Крагујевцу се ради у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, где је додатни проблем и депонија пепела.

Та депонија производи 40.000 тона пепела, а по замени котлова и она ће се затворити, напомиње Вујовић.

 

Затворена стара депонија у Винчи

Говорећи о Винчи, Вујовић указује да је стара депонија сада затворена. Град Београд и страни партнер имају обавезу да санирају ту стару депонију до краја 2023. године, додаје Вујовић.

Вујовић истиче да на новој већ ради постројење за прераду, где се, како каже, отпад одлаже по свим правилима.

"Грађани су нам главни савезници, дају нам сугeстије али и пријављују неодговорне појединце. Сви морамо да учимо и радимо на раздвајању отпада", поручује Вујовић.

На питање о протесту због загађења ваздуха у Београду, Вујовић је рекла да "не воли политизацију еколошких тема".

"Слажем се са свим захтевима грађана и ми већ по њима поступамо. Све је у реду док су ти мотиви конструктивни", додаје Вујовић.

Када је реч о пројекту "Рио Тинто", Вујовић поручује да се не може унапред говорити о негативним последицама по животну средину пре него што се израде неопходне студије.

"Сада је израђен 'корак' пред ту студију који је сада на јавном увиду. У наредних десетак дана очекујемо да нам се пошаљу све примедбе, које ће се разматрати", рекла је Вујовић.

"Тек након тога комапнија "Рио Тинто" ће моћи да ради студију о процени утицаја на животну средину која ће такође бити на јавном увиду", закључује Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1