Вести

ВУЈОВИЋ: ДРЖАВА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА ПОДСТИЧЕ РЕЦИКЛАЖНУ ИНДУСТРИЈУ

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је производне погоне фабрике за рециклажу отпадних гума "ECO-RECYCLING" у Сиригу, која годишње преради више од 22.000 тона гуменог отпада.

Вујовић је истакла да компанија "ECO-RECYCLING", као и остале у Србији које се баве овом делатношћу, чине огроман посао за очување животне средине и додала да ће држава наставити да подстиче рециклажну индустрију.

"Прерадом отпадне гуме добија се нова употребна вредност, што је у складу са принципима циркуларне економије којој тежимо и Зеленом агендом, чије циљеве желимо да испунимо. Производ који се добије рециклажом гума користи се за израду подлога за спортске терене и дечја игралишта, лежеће полицајце, паркинг стубове, а велики потенцијал је и за његово коришћење у асфалтним мешавинама за изградњу путева", рекла је Вујовић.

Министарка је навела да је изузетно важно адекватно управљање отпадним гумама, с обзиром да су лако запаљиве ако се одлажу на несанитарним депонијима, а чак и ако до тога не дође јако дуго могу да опстану у природи.

"У претходном  периоду унапредили смо систем исплате подстицајних средстава за рециклере која се сада врши квартално, а не једном годишње за отпад третиран у претходној години, како је то било раније. Наставићемо да подстичемо ову грану привреде и сарадњу са рециклерима, како бисмо заједно унапређивали систем управљања отпадом у нашој земљи јер то је један од приоритета Владе Републике Србије и министарства које водим", рекла је Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг