Вести

ВУЧИЋ: ВИ СТЕ ЕШАЛОН СЛОБОДЕ И СУВЕРЕНИТЕТА СРБИЈЕ

Ви сте ешалон слободе и суверенитета Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић најмлађим официрима Војске Србије, на свечаности њихове промоције и истакао да они, у временима покушаја ревизије историје, истовремено бране и прошлост и будућност своје земље.

"Овај дан свечано прослављамо зато што ви, официри, ступате на најчаснију дужност одбране земље свога народа", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су они најмлађи официри у дугој и славној традицији српске војске, коју су исписале величанствене победе, херојски подвизи и славне војсковође.

"Зато поносно стојите пред лицем јуначких предака, свесни за које идеале су наши преци чинили епска јунаштва и подносили највеће жртве", рекао је Вучић.

"Ви сте ешалон слободе и суверенитета наше отаџбине и синови и очеви слободе која је друго име за Србију", поручио је Вучић.

Председник је истакао да је Србија данас способнија много више него пре пар година да самостално заштити своје границе и спремна да одврати сваки покушај угрожавања нашег народа, граница и нашег становништва ма где био, као и да Србија данас сме да каже да има сопствене интересе.

"У вртлогу изазова да се изврши ревизиција историје, да се од џелата направи жртва, а од жртве џелат, до захтева да се одрекнемо пријатељства са многим пријатељима, Србија данас води успешно европску политику, али једнако успешно сарађује са Кином, Русијом, САД, а пре свега чува и води политику мира на Балкану и покретач је таквих односа на Балкану", подвукао је Вучић.

Све то, додаје, постало је могуће када смо се, уместо снисходљивог додворавања, окренули себи и свом историјском искуству.

"Србија данас сме да каже да има сопствене интересе, своје пријатеље који не морају свима да буду пријатељи, јер водимо рачуна о себи и свом народу. Уместо културе заборављања прошлости, негујемо културу сећања са својим народом на саборни начин. Исто тако прихватамо да су други имали своје жртве. Памтимо и почетак агресије на нашу земљу, херојску одбрану Кошара", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да кадети, када стоје са официрском сабљом на бранику отаџбине треба да знају да истовремено бране и прошлост и будућност наше земље.

Вучић је поручио да ће њихова позиција бити нешто лакша у односу на претходнике, а њихов животни стандард неупоредиво бољи, услови у војној гимназији биће бољи него што су они имали.

"Србија се радује данас заједно са вашим породицама. Желимо да остварите своје снове, да заснујете породице и да вам деца буду попут вас. Нема будућности без деце, шта год и како год ко говорио, на томе ћу инсистирати. Имаћете станове за вас, нема Србије и будућности нашег народа без деце", рекао је Вучић.

"Нека ваше сабље бљесну у парадном строју, нека српски стегови буду снажно подигнути у ваздух. Ви сте гарант мирне и спокојне државе, нама једино вољене Србије", нагласио је Вучић.

Да би уживали у миру и да би градили успешно и богато друштво ослањамо се на ваше знање и вештине да одвратите свакога ко нема добре намере према Србији.

Вучић је нагласио да Војска Србије обнавља своју снагу, и да су авиони одлично опремљени, противавионска одбрана и хеликоптери, заједно са њима, чувају наше небо, као и да је уложено много у унапређење и модернизацију сопственог оружја.

Опредељењем војне неутралности, припадници ВС одржавају вежбе са колегама из целог света и на вежбама које имају такмичарски карактер показују добру обученост и неретко побеђују, са поносом је пренео председник.

Војна академија је једна од најугледнијих школа за официре у свету, рекао је Вучић.

Вучић је додао да су је уписивали талентовани и храбри младићи и девојке васпитавани у својим породицама, родољубивим примерима из наше прошлости, надахнути десетерцима о Косову и српским устанцима.

"Заувек привржени порукама мајора Гавриловића и војводе Живојина Мишића, задивљени чудесном хероином Милунком Савић и најмлађим војником на свету осмогодишњим Момчилом Гаврићем...", подсетио је председник.

Вучић је рекао да од првог и другог српског устанка до напада на нашу земљу, и данас посебно поштујемо све оне официре који су надчовечанским напорима заустављали напредовање непријатеља на српску земљу.

Вучић је поручио официрима да штите српску земљу, а Војна акдемија је заслужна за њихова војна знања и вештине.

Захвалио је старешинама које су их извеле на пут, а додао је и да је част што су и друге земље препознале престиж наше академије.

"Честитам вам чин", поручио је Вучић, додајући да су они понос земље.

Вучић је указао и на значај санитетске службе и ВМА, наводећи да данашња генерација дипломаца ВМА добија чин после два века медицинских подвига у рововима и шаторима.

 

 

Извор: Танјуг/РТС