Вести

Вучић: Верујем да смо на путу да решимо "Петрохемију"

Председник Републике Србије Александар Вучић је изјавио, поводом објављивања јавног позива за стратешког партнера за Петрохемију Панчево, да верује да ће то питање коначно бити решено, а радницима поручио да немају разлога за бригу, јер та компанија добро стоји и на свом рачуну сада има 82 милиона евра.

Упитан какви су услови јавног позива и да ли ће тај партнер можда бити НИС, Вучић је рекао да би то могао да буде свако ко има могућност за довлачење сировина на најлакши могући начин.

"Сасвим је извезно да је могуће да понуде буду из две или три земље које у томе могу да пронађу интерес. Својевремено смо разговарали и са Гаспромом, и са другим партнерима, од Азербејџана до Ирана, али никада нисмо успели да нађемо стратешког партнера", рекао је Вучић.

Како је истакао, верује да смо на путу да се сада коначно то питање реши.

Вучић је навео и да Петрохемија сада на рачуну има 82 милиона евра и да стоји добро, али да у претохемијском послу никада не може са сигурношћу да се процени како ће се ствари кретати у наредне три године.

"Зато је добро је да се осигурамо по том питању. Верујем да ћемо наћи доброг, озбиљног, сигурног партнера. Ја сам разговарао и са (председником Гаспром Њефта Александром) Ђуковим и са (председником Управног одбора Гаспрома Алексејем) Милером више пута. Верујем да смо на путу да то све решимо", поновио је Вучић.

Запосленима у Петрохемији је поручио да не морају да брину, јер 82 милиона евра на рачуну компаније, значи да би, уколико би сама морала да се издржава у наредних годину, годину и по дана, било довољно новца.

Али, додао је, увек је боље да се пронађе стратешки партнер који може да брине о компанији у наредних 20 година.

"И тиме смо, после ЗФ-а, Бросеа, допринели развоју Панчева и јужног Баната", рекао је Вучић.

 

Отворен разговор са Шмитом, теме нису биле лаке

Вучић je изјавио да је јутрос имао отворени разговор са високим представником међународне заједнице за Босну и Херцеговину Кристијаном Шмитом о ситуацији у региону, као и да нису биле лаке теме на столу.

"Дуго се познајемо и изнео сам своје зебње и рекао да Србија поштује Дејтонски споразум и интегритет БиХ, али и да поштује и целовитост и интегритет Републике Српске унутар БиХ, и да желимо још боље економске везе и сваке друге везе, како са Српском тако и са БиХ", рекао је Вучић.

Каже да га је замолио да имају много избалансиранији приступ него што су имали неки други представници међународне заједнице у ранијем периоду.

"И изнео сам наш став по питању бонских овлашћења и о томе говорио потпуно нескривено и фер, јер је у реду да свакоме кажете у лице шта мислите, а и он је мени рекао шта мисли", нагласио је Вучић.

 

Шта год урадимо криви смо, соле памет онима који раде

Вучић је изјавио поводом иницијативе Уједињени против ковида, који траже да се уведе забрана окупљања, да су то они кој су увек "солили памет" онима који су тешко и напорно радили.

"Видео сам да су 4. септембра рекли да ћемо донети мере како би забранили окупљање и како бисмо избегли устанак 11. а онда после три дана рекли да не разумеју зашто не уводимо те мере. За шта сте то стручни и да ли сте да уводимо мере или не", упитао је Вучић.

Упитан да да прокоментарише захтеве те иницијативе, Вучић каже да шта год да уради да ће да му пребацују - да власт спутава политичке слободе или да је крива за ширење короне ако не уводи мере.

Истиче да је држава обезбедила све лекове, болнице, увећала плате здравственим радницима и друго, а нису криви они који су уносили пометњу тим својим ставовима и нису се вакцинисали.

Вучић је нагласио да ће бити потребна фабрика вакцина и за наредних 100 година, не само због короне, већ и других болести и вакцинације животиња...

"То је велики технолошки напредак Србије", истакао је Вучић.

 

Власници фабрике су Србија, Кина и Емирати

Вучић је изјавио да су власници фабрике за производњу вакцине, која ће бити изграђена у Земуну, Уједињени Арапски Емирати, Кина, а то је, рекао је, већ најављено приликом потписивања трипартитног меморандума.

Вучић је то рекао у одговору на питање новинара ко је прави власник фабрике за чију изградњу је положен камен темељац.

"Сви смо по 33,3% власници и ми и Кинези и УАЕ", рекао је Вучић.

Када се, истакао је, ради о одговорности држава је улагала у борбу против корона вируса и додао да нема ко није чуо шта је све Србија урадила.

"Подсетићу вас на период од пре годину и два месеца када смо имали замало рушење државе јер смо најавили локдаун. Дошли су људи, провалили у Скупштину, гађали каменицама и тада се причало да водимо погрешну политику и како малтретирамо људе.

"Сви су то говорили, јер је људима досадило да седе у кући, пре свега младима који желе да живе другачиује", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да сада емирати и Кинези имају више капацитета од нас јер су увели вакцинацију деце, која углавном уносе заразу у куће.

"Која ће вакцина да вас заштити када сте у контакту са децом. Ми смо набавили више вакцина него ЕУ, обезбедили нове болнице најмодерније опремљене, изградили велики КЦ у Нишу", рекао је Вучић и истакао:

"Повећали смо у три наврата плате и давали једнократну помоћ здравственим радницима. Снабдели смо српске лекаре најбољим оделима и лековима. Све што је од лекова новије и боље стизало у свету куповали смо и давали нашим лекарима. Шта још да радимо, да уведемо полицијски час па да нам кажу да се плашимо".

Како је рекао стручни део ће предложити мере, али мора да се води и економија.

"Решење је пре свега у вакцинацији. Цитираћу Дензела Вашингтона који је рекао да никада неће да вас кртитикују бољи од вас већ увек они који не раде или раде мање од вас да би показали да су успешнији", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је поносан на резултате у тој борби, али да не може да слуша, како је рекао ,"те будале" које причају свашта о вакцинама.

 

Не радујем се гашењу Шинвона

Вучић је изјавио да се са нишким послодавцима већ разговара да преузму раднике Шинвона у Нишу који гаси део производње.

На питање како коментарише то што странка Драгана Ђиласа криви власт за одлазак Шинвона, Вучић каже да се он томе не радује као неки, али и да је та компанија дошла у Србију 2010. године или 2011. године и приметио да некако увек одлазе оне компаније које је довела баш бивша власт или отпуштају раднике.

"Побринућемо се и за те раднике, већ разговарамо са нишким послодавцима који ће највећи део или готово све раднике да преузму код себе. У недељу или сутра идем у Краљево да разговарамо са Леонијем, који има производне погоне и у Нишу, да преузму део радника", рекао је Вучић и истакао:

"Исправљамо све њихове грешке, али то су ствари које се дешавају, а ми то никада не бисмо ни поменули. Они сами помињу, па ако је неко одговоран, онда су они одговорни".

Такође, каже да се не радује нечему лошем, шта год да се деси на територији Србије, већ да се радује само успесима Србије и гледам како да реши проблеме.

 

Питање деблокаде институција Босне и Херцеговине питање за Додика

Вучић је изјавио да у разговору са високим представником међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом, није било речи о деблокади институција Босне и Херцеговине и повратку српских представника.

"Не, није било речи о деблокади институција Босне и Херцеговине, нити се тиме бавим. То је питање за Милорада Додика. То су њихове одлуке", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Како је рекао, са Шмитом је разговарао о улози Србије, Дејтонском мировном споразуму, ономе на шта Србија има право, и нашом анализом ситуације.

Поновио је да ће се у недељу састати са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

"Република Српска ће увек имати подршку Србије", додао је Вучић.

 

Све вакцине су добре, ја ћу и трећу кинеску

Вучић је изјавио да су све вакцине против корона вируса одличне, као и да није чуо препоруку да се за трећу дозу препоручује РНК вакцина и истакао да ће он и као трећу дозу примити Синофарм вакцину.

Одговарајући на новинарска питања, након полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу Синофарм вакцина, Вучић је рекао да не жели да улази у полемику и да свако има права на свој избор и да каже шта год хоће и мисли о томе која је вакцина боља.

Према његовим речима, на почетку вакцинације у Србији и када је 90 одсто вакцинисаних било вакцинисано кинеском вакцином, говорило се да су у болницама људи вакцинисани том вакцином.

"Постоје људи којима ниједна вакцина није спасила живот, а данас имате, пошто вакцинишемо све више са Фајзеровом вакцином, све већи број људи који су примили ту вакцину, али увек десетоструко мање него оних који нису примили никакву. И ти који су у болници или који су заражени имају 10 или 20 пута већу шансу да преживе него невакцинисани", рекао је Вучић.

Због тога му не пада на памет да улази у полемику која је вакцина боља а која није.

"Могао бих да вам кажем шта сам чуо од људи који то знају много боље него ви или ја и чије мишљење поштујем, али ми не пада на памет јер поштујем и АстраЗенеку и руску вакцину и кинеску и за све мислим да су одличне. Ускоро стиже и модерна тако да ћете имати шведски сто и изаберите шта желите али не ускраћујте мени право да узмем шта желим", рекао је Вучић.

 

Устав не дозвољава увођење обавезне вакцинације

Вучић је изјавио да не може лако да се уведе обавезна вакцинација грађана због Устава наше земље, али да би то лично подржао.

"Али, не могу да се односим према нечему према својим жељама или оном што мислим, јер не могу да разумем толику неодговорност - да не одете да се вакцинишете. Нисам чуо још ниједна озбиљан аргумент, а наслушао сам се таквих глупости да ме срамота да о томе говорим", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како коментарише то што и даље велики број грађана не размишља о вакцинацији.

Додао је да му дође да се, како каже, "крсти и левом и десном руком" када све то чује.

За њега су, казао је, све то теорије завере, неко лудило и "треће око".

"Мој став је недвосмислен и нећу никоме да се додворавам онима који су неодогворни, али морам да поштујем Устав, али морам и да учиним све што могу за људе без обзира на све њихове ставове који не приличе одраслим људима, јер морамо да поштујемо њихов једнакоправни статус", рекао је Вучић.

Наводи да је Кризни штаб тај који ће да размишља о мерама, али да их је увек молио да воде рачуна и о нашој економији, пошто морамо да имамо одржив раст, а да не повећамо стопу јавног дуга преко 60 одсто БДП - а.

"Имамо и руску вакцину коју радимо на Торлаку и 275.000 прве компоненте и исто толико друге компоненте већ је произведено. Овде ћемо ускоро да кренемо са пуњењем Синофармове вакцине и за годину нешто дана са комплетном производњом. Тиме ћемо и научно - технолошке капацитете да увећавамо. Доћи ће до промене структуре и садржаја вакцине, јер ће наука да напредује, па ћемо моћи да идемо у корак са целим светом", нагласио је Вучић.

Вучић је поручио да до тада моли људе да буду опрезнији и да се вакцинишу.

На питање има ли светла на крају тунела, будући да су корона бројке све горе, и од чега то зависи, Вучић је одговорио: "Зависи од нас".

"Када смо молили људе да се вакцинишу, дошли смо до 48 одсто вакцинисаних релативно брзо, а онда нам је требало три месеца да дођемо до 51 одсто... Сами смо криви и сами смо одговорни", констатовао је Вучић.

Како каже, лакше је увек "продавати маглу" и критиковати, него урадити нешто, додајући да 20 одсто људи мисли да је ковид измишљена болест.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк