Вести

ВУЧИЋ: ВАЖНО ЈЕ ДА САЧУВАМО МИР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је за Танјуг да је јутрос разговарао са Србима са севера Косова и Метохије и молио их да истрају у борби за право и правду, као и да то чине, пре свега у односу према Кфору на миран начин.

"Као што су чинили и јуче и прекјуче, за нас је важно да се наставе покушаји да неки људи разумеју да 3 - 4 одсто нису легитимни избори и да не намећу своју вољу на силу и не уводе специјалне полицијске снаге и не малтретирају и не прогоне српски народ", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће данас имати састанке и са Шолцом и Макроном, као и многим другим премијерима и председницима.

"Покушаћемо да дамо све од себе да се ствари врате у нормалу и деескалирају, а да ли ће се то догодити - за танго је потребно двоје и не зависи само до нас", истакао је председник Вучић.

 

Увек сам се залагао за мир, Србија ће учинити све да дође до деескалације

Председник Вучић изјавио је данас да се увек залагао за мир и стабилност у целом региону, као и да гарантује да ће Србија учинити све да дође до деескалације ситуације на Косову и Метохији.

"Надам се да ћемо успети да сви заједно деескалирамо ситуацију и да сачувамо мир и стабилност. Верујем да ћемо успети у томе", рекао је председник Вучић пред почетак Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Председник Вучић је истакао да ће Београд покушати да убеди Србе да протестују мирно, али је додао да су они веома одлучни, те да желе да виде леђа специјалним јединицама које се на северу КиМ налазе илегално.

Председник Вучић је додао да би најснажнији корак који би довео до деескалације био повлачење градоначелника који су изабрани на изборима на које је изашло три одсто бирача.

"То се нигде никад није десило. То мора да буде први корак и онда мислим да ћемо имати довољно снаге да наставимо са разговорима како бисмо, не само деескалирали ситуацију, већ и направили неке кораке унапред", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће у Кишињеву имати веома важне разговоре са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.

 

Провокације Приштине први пут наишле на стварну осуду Сједињених Америчких Држава, очекујем то и од Европе

Председник Вучић изјавио је данас Танјугу у Кишињеву да Сједињене Америчке Државе не мењају курс према Косову, али да су прoвокације Приштине према српском народу по први пут наишле на стварну америчку осуду и да то очекује исто и од Европе, и најавио да следеће недеље очекује долазак у Београд Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара.

Председник Вучић је одговарајући на питање да ли Сједињене Америчке Државе мењају курс према Косову и да ли могу да утичу на Аљбина Куртија, рекао да ни деца не би могла да прихвате тај закључак јер је сасвим јасно ко је одговоран и крив, за једну специфичну ситуацију.

"Али ако ме питате стратешки, наравно да се ништа посебно у том свеукупном односу према Косову и ситуацији у региону неће променити. Ипак, јесте важно да, ако ништа друго, бар могу да нас чују. Када неко већ претерује месецима и није ништа у стању друго да уради осим провокација према српском народу - то је први пут наишло на стварну америчку осуду и захвалан сам им на томе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио наду ће то бити случај и са Европљанима и додао да је, ипак, сигуран да то неће бити случај са свима њима.

"Али, немамо ми ту бог зна шта и куд да идемо. Следеће недеље очекујем и долазак Лајчака и Ескобара у Београд. И ситуација је много компликованија. Проблем у овоме је да ово што се догађало пре три дана на Косову и Метохији смо могли да предвидимо и предвидели, али нисмо могли да спречимо. То је проблем када видите да иде у лошем смеру, а нико не може да спречи јер постоји тврдоглавост и неодговорност једне ствари, онда то представља озбиљан проблем који није лако да се реши", нагласио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг