Вести

Вучић: Важно да сачувамо јединство народа

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је посета немачке канцеларке Ангеле Меркел, заказан за 13.септембар, велика част за Србију.

"Имао сам част и прилику да је као премијер већ једном угостим, а сада имам част и прилику да је угостим као председник на крају њеног мандата", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да она долази још док је канцеларка, а не вршилац дужности и да је то једна од њених последњих посета на тој функцији, чиме је част још већа.

"Највише времена на Западном Балкану провешће у Србији. Имаће састанке са руководством Србије, а из региона само са представницима цивилног друштва, док ће у Тирани имати са свима из региона сусрет", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да жели да се захвали Меркеловој на свему што је учинила за Западни Балкан и за Србију.

"Обично људи мисле да је захвалност нешто што у политици најкраће траје. Нећемо заборавити шта је урадила канцеларка 2015. године када је Хрватска уводила санкције Србији из само њима познатих разлога. Тада је помогла канцеларка Меркел, са својим сарадницима Емилом Броком и другима. Они су успели да сачувају мир и стабилност на Западном Балкану и не само то", додао је Вучић.

Истакао је да је посета Меркелове од огромног интереса за Србију, јер нам, како је рекао, у посету долази жена која представља земљу која је најзначајнији трговински партнер Србији.

У првих седам месеци, према његовим речима, постигнут је раст у трговинској размени са Немачком од 25,1 одсто у односу на претходну годину.

Та размена има актуелно вредност од 3,570 милијарди евра.

"Први пут очекујемо да пређемо шест милијарди евра. Разлика између Немачке и другопласиране Италије и других из године у годину је све већа. Пре неколико година Немачка је постала први трговински партнер и све важнија и снажнија", нагласио је Вучић.

Подсетио је да је, када је дошао на власт у немачким компанијама радило 17.000 људи, а данас је то 71.000.

"То говори о огромном напретку Србије, расту и интересу најмоћнијих, најјачих али и породичних немачких компанија. То су ствари које значе будућност. Јер Немци долазе да остану, да разрађују, али тиме зарађује и Србија, њени радници, општине. У односу на 2010. годину, прошле године смо за 2,5 пута увећали трговинску размену. То је 250 одсто раст у само 10 година. Раст нашег извоза је 300 одсто, у само десет година. То су подаци који говоре којом брзином је наша економија напредовала", рекао је Вучић.

Рекао је да је важно да са Меркеловом разговара и о свим важним регионалним питањима, о берлинској конференцији, о ономе што је добро донео Берлински процес.

С тим у вези је указао да крајем месеца у посету Србији, 29. и 30. септембра, у посету долази председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, те да ће уследити први пут провођење у дело оног што је договорено у оквиру Берлинског процеса, а то је отварање радова на првој деоници пута Ниш-Плочник, кроз Нишавски и Топлички округ према Куршумлији, Мердару и Приштини.

Додао је да од ЕУ Србија за тај пројекат добија 15 одсто потребних средстава.

Указао је да ће се радити и на брзој прузи Београд-Ниш-Прешево, у вези чега очекује ускоро потписивање уговора за деоницу Ђунис-Сталаћ.

"Дочекујући Ангелу даћемо све од себе да покажемо поштовање према жени која је 16 година била неформално и на челу Европе и успешно чувала стабилност целог континента и те како помагала развој Србије", закључио је Вучић.

 

Септембар пун догађаја, важно време пред Србијом

Вучић је додао да ће се током септембра састати и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, као и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, те лидерима Вишеградске групе.

Вучић је у обраћању јавности пренео да ће неколико дана после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел, 13. септембра, имати кратку посету турском председнику, која је, каже, важна и тиче се регионалних питања.

После тога, како је рекао, имаће разговор са лидерима Вишеградске групе у Будимпешти, као и посету Самиту о демографским питањима.

"После имамо посету Урсуле фон дер Лајен, а у међувремену америчке и француске сенаторе. Такође, у међувремену, видећемо да ли видео или не, самит Отворени Балкан", рекао је Вучић.

Додао је да ће се већ у недељу састати са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

"И због сутрашњег сусрета са високим представником у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом, као и због свих других ствари које имамо, и пред Дан националне заставе и једниства", рекао је Вучић.

Такође, најавио је сусрет у Београду и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

У том смсилу, приметио је да је само септембар препун важних догађаја.

"Када погледате агенду за септембар, јасно је да су важни догађаји пред Србијом, да се много тога важног за земљу дешава", рекао је Вучић.

 

Мали напредак направљен у разговору са Приштином за нестале

Вучић је изјавио  да је направљен мали напредак у разговору са Приштином на техничком нивоу, по питању несталих, али да другог напретка није било, јер албанска страна не жели никакав разговор.

"То је једина добра вест за неколико породица, албанских и српских које ће моћи да сахране своје убијене како приличи, и да им одлазе на гробове и моћи ће бар да жале за својима", рекао је Вучић.

Истакао је да је то са чим албанска страна долази у Брисел увредљиво за свакога и да Албанци то добро знају.

Зашто то раде, нисам у стању да докучим до краја, могућа су два разлога, али као председник Србије немам право да говорим о томе, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали данас и са предстанвицима ОЕБС -а о ситуацији на југу, у Прешеву и Бујановцу и поручио да ће држава дати све од себе да настави штампање уџзбеника на албанском и за средње школе, а не само за основну.

"Желимо да урадимо све што можемо да део Албанца уведемо у систем и као полицајце и лекаре и све друге државне институције, али тражићемо да се добро зна којој држави припадају и око тога нема ценкања  и нити око тога може да буде полемике", поручио је Вучић.

 

Важно да сачувамо јединство због позиције у којој смо

Вучић је поручио  да због, како је рекао, чудних ствари које су се дешавале у претходних 48 сати, веома важно да сачувамо јединство народа и да грађани разумеју позицију у којој се налазимо, као и због ситуације на Косову и Метохији и у региону.

Такође и због тога што  ће многи тешко да истрпе успех Србије, и да се не радују сви томе, рекао је Вучић.

"За нашу земљу је мир од пресудног значаја, све што смо успели да радимо претходних година јесте зато што смо чували мир и стабилност и сматрали да је живот мора да буде важнији од политичких поена. Док сам ја председник Србије желим да можемо да се похвалимо великим економским напретком, али да сачувамо главу", навео је Вучић.

Вучић је рекао да то значи две ствари: да не водимо ратове, јер не види потребу да излажемо људе опасности, да не водимо неодгооврну политику и мајкама да враћамо децу у ковчезима.

Додао је да је зато трпео и није реаговао на притиске и претње, које је добијао, као и личне увреде.

 

Неопходни добри однноси са Црном Гором, желе да ослабе Србију

Вучић је навео да није отишао у Црну Гору на устоличење митрополита Јоаникија иако је био позван и истакао да је митрополиту Јоаникију честитао писмом у којем је као озбиљан и одговоран председник истакао неопходност поправљања односа са Црном Гором.

Вучић је рекао да је у том писму говорио као одговоран председник који поштује независност и самосталност друге земље.

"Како је устоличен Јоаникије тако су кренули напади из Хрватске, на страну Црна Гора где сам увек тема јер по неким амбасадама неки морају да се доказују, али оно што је изненађујуће то је патолошка кампања у хрватским медијима у којима сам лично ја извео устоличење, наредио управљање хеликоптерима, ношење оружја", рекао је Вучић.

Он је нагласио да није разговарао ни са црногорским премијером Здравком Кривокапићем нити са потпредседником владе Дританом Абазовићем и додао да су га поред регионалних медија напали и страни представници који су га оптужили да жели да прави велику Србију преко цркве.

Вучић је оценио да иза таквих напада стоји добро организовања кампања, која је овога пута снажнија и јача, јер неки људи тешко трпе политички пораз и не могу да реагују као часни државници због чега се, наводи, понашају неодговорно на начин који им не приличи.

"Када слушам бајке о партнерству моје питање за Виолу фон Крамон је када сам имао било какво партнерство са Милом Ђукановићем у било чему. Надам се да ће вас о томе обавестити ваши пријатељи из Приштине, Зеленовић и "Не давимо Београд" из српске опозиције. Сигуран сам ако не дате одговор да ћете ми се извинити", рекао је Вучић.

Враћајући се на недавна дешавања у Црној Гори Вучић је рекао да је његов посао да се занима шта се тамо дешава, и да га занима и Кабул, а не нешто у окружењу Србије.

"Постојали су покушаји да се сви у региону окрену против Србије не би ли је контролисали и да не би штрчала. Србија никоме није сметала до 2012. године  јер је била слаба, разједињена и у ужасном економском стању и била је добар партнер свима. Али када Србија почиње да јача, а ове године очекујемо да претекнемо Хрватску и Словенију по укупној стопи бдп то не ваља", рекао је председник.

Према његовим речима, када се то види, разуме се да неки имају пориве да сви за све оптужују Србију.

"За нас је опасност што ће и различите силе на различите начине покушати да спусте снагу Србије како би обуздале моћ наше земље. Бићемо под великим притисцима", рекао је Вучић и додао да се због тога никада неће осудити Приштина која блокира дијалог иако је то тако.

Он је додао и да Србију увек оптужују за злочине, а да то нико није радио Немачкој седамдесетих година прошлог века.

"Можете да замислите да неко изговара тако страшне речи седамдесетих година као сада према Србима", рекао је Вучић.

 

Србију занима искључиво економски развој, не ратови

Србија није заинтересована да руши независност било које земље у региону, не интересују нас никакви ратови ни сукоби, не зато што смо слаби, већ што смо довољно паметни да нас интересује економски просперитет поручио Вучић и истакао да Србију једино занима економија, партнерство и сарадња са тим државама.

"Ми ни на који начин не смемо да ослабимо Србију, не желимо ратове и сукобе, ми у томе нећемо да учествујемо, јер знамо да би нас то повукло на дно", рекао је Вучић.

Другима који, како је рекао, покушавају да зауставе Србију на њеном развојном путу различитим врстама притисака или на друг начин, председник је поручио да не очекују да нећемо умети да се одбранимо, наравно, не војно.

"Разлика између Србије данас и оне од пре деведестих данас је, да не кажем 20 на према један, али сигурно је 10 наспрам један сигурно, али то нама не пада на памет", рекао је Вучић.

Србија жели да разговара и договара са свима, рекао је Вучић и поручио "немојте да нам понижавате, као што сте деценијама чинили".

Говорећи о актуелном тренутку, Вучић је рекао да је још много посла који треба урадити, јер агенда је, додао је, изградња нових школа, нових болница, клиничких центара, фабрика, путева...

Најавио је да ће у октобру бити отворена нова фабрика у Блацу, која ће запослити 75 жена, а потом и у Краљеву.

Вучић је замолио грађане да, како је рекао, добро разумеју позицију наше земље, али и нервозу других која је њему разумљива.

Као пример је навео Хрватску за коју је рекао да Србија није могла никада да им приђе по свему оном што бисмо ми створили на територији Србије.

"Ја ту нервозу разумем, јер сада успевамо у томе", рекао је Вучић и додао да се, ето, некада догоди да ствари крену обрнутим смером.

"И када Србија брзо напредује онда се воде кампање против мене, за све сам крив. И замислите да ми водимо такву кампању према хрватским политичарима. Молим медије да то не чине, јер они су нам потребни исто колико и ми њима и само ко будемо сарађивали успећемо", рекао је Вучић.

Он је још једном честитао митрополиту Јоаникију на устоличењу и изразио наду, да ће, како је рекао, "наша пријатељска и братска" Црна Гора моћи да превазиђе тренутну ситуацију.

Србија, поручио је, ни на који начин неће утицати, осим ако можемо да помогнемо као на пример тако што су имали велики број туриста ове године из Србије.

Да на такав начин, каже, заједно учествујемо у бржем економском развоју наших земаља, јер за ту сарадњу има још много простора.

 

Не очекујте љубав, они не воле наш успех

Вучић је додао да нико не треба да очекује љубав других и да они воле наш успех, већ да Србија мора даље да јача своју економску позицију, гради партнерства пре свега из интереса, и гледа где је могуће да се интереси не косе.

Вучић је, на питање које су то стране силе које желе да спусте развојну моћ Србије, подсетио да је Србија 2014. године  када је постао премијер Србија била четврта у региону по висини плате, а данас је прва по платама из маја или марта месеца, било ко то узме да пореди.

То се догодило за само седам година. Заостајали само за Црном Гором 160 евра, а данас имамо просечну плату већу за 130 евра. У Београду просечна плата је 700 евра. То су велики помаци. Због чега би се неко радовао? Зашто би неки велики то волели? То показује да је спољно политичка оријентација била исправна, констатовао је Вучић.

Упитао је да ли је Србија имала инвестиције у висини од три милијарде, иодговорио да је то био само једном случај раније, и то захваљујући продаји Мишковићевог ланца Делезу.

"Никада тога није било, осим претходних четири или пет година и то сваке године. Претходних осам година нисмо имали продају НИСа, нити налазишта нафте, као што су они ранији чинили. Ми наше нафте више немамо. Све је потрошено и експлоатисано. Продали су све српске цементаре, Мобтел за 1,6 миијарди евра. Ми ништа нисмо. Продали смо само губиташе и приватизовали оно што су осам пута покушали да приватизију, четири пута су имали тендерске процедуре за продају РТБ Бора. Ми смо га продали када је имао губитке у висини од 1,2 миљарди евра. Американци су им вратили железару па је 5.000 људи требало да остане без новца", додао је Вучић.

Додао је да су све паре које су добили продајом утрошили на потрошњу, а не развој.

"А што би нас неко волео? Када имамо најнижу стопу незапослености у региону. Када имамо најнижу цену електричне енергије у региону. До краја године ћемо претећи Бугарску по просечној плати. Када су нас то волели, ко нас је некада волео? Где то, ко то и у региону и Европи?", упитао је Вучић.

Истакао је да Србија има партнере и интересе, као што и други имају само своје интересе.

Поштујемо их ми, они нас, али немојте да очекујете љубав, да воле наш успех. Немојте да очекујете да нас неко ко је био много испред нас, а сада гледа у наша леђа воли, подвукао је Вучић.

Рекао је да су увек у Србији видели опасност, али је некима дозвољено да имају улице Миле Будака, споменике Баришићу.

"Исти је случај са Црном Гором. Неко од њих је рекао како је полиција ударила на мирне демонстранте. Говори то неко из оне земље у којој су за постављање барикада говорили о балван револуцији и који су казали да су балвани криви за рат, а сада кажу да су то мирне демонстрације. Како су балвани разлог за рат, а у другом случају мирни људи?", додао је Вучић.

Додао је да је на Бледу гледао 15 минута филм у којем се говорило да је најважније право Европе право на самоопредељење.

"Упитао сам да ли то важи за сваког? Важи за све друге када је то против Срба, а за Србе не важи ни на једној територији. Је ли то принцип? Разумео сам политику ко је јачи тај тлачи. Немојте да нам свима причате о моралним принципима. Оптуживали су Милошевића почео си рат барикадама. Где су вам вредности и принципи у које се кунете сваког дана?", упитао Вучић додајући који је принцип остао сем оног јачи тлачи, у којем ми морамо да трпимо и правимо се да не знамо да им је то једини принцип.

"Зато Србија мора да снажи, размишља о сопственом јачању. Само снажна Србија може свему да се одупре, а слаба биће као 2004. и 2008.када је Косово прогласило независност. Наш посао је да снажимо своју земљу, одговоримо на притиске, упознамо народ с тим, али нема кукњаве. Гурамо даље и боримо се за своју земљу, да даље јачамо економску позицију, градимо партнерства из интереса пре свега", закључио је Вучић.

 

Очекујемо до краја године стопу раста од 7,5 одсто

Србија очекује да ће до краја године имати стопу раста од 7,5 одсто, навео је Вучић, уз напомену да је ресорно министарство нешто конзервативније са својим проценама, али да државни врх очекује поменуту цифру, јер би нам то омогућило одрживо повећање плата и пензија.

"Циљ нам је да држимо стопу јавног дуга испод 60 одсто, а испод тога су једино балтичке и скандинавске земјле, Бугарска и Румунија и нико више", рекао је Вучић.

Задовољни смо, изјавио је Вучић, што се тиче економмског аспекта, а посебно је, наводи, поносан на то да ћемо од децембра имати 10 ауто-путева увелико у изградњи, што је апсолутни рекорд.

 

Разлог конференције објава о посети Ангеле Меркел

Вучић је изјавио, да је данас заправо сазвао конференцију за медије, јер је желео, пре свега, да обавести грађане о посети немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је заказана за 13.септембар.

Вучић је додао да је договорено са Немачкој да се о тој посети објави у истом дану и да су Немци то објавили још око 13 или 14 часова, али да он није могао тада то да објави због других обавеза.

Вучић је рекао да је желео да говори о значају те посете за Србију, шта ћете да радите и плановима са Немачком, као и о посети шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, затим о његовој посети турском председнику Реџзепу Тајипу Ердогану и премијерима Вишеградске групе.

Запитао је новинара Н1 шта је очекивао да буде тема конференције за медије.

Како је рекао, да ли о пропадању ПКБ - а и како је у време бивше власти био диван.

Вучић је запитао и када је то говорио за све медије о ономе што се дешавало у Црној Гори и нападима који су уследили после тога и да је мислио да треба као председник свим медијима да се обрати.

На питање зашто не присуствује и министар спољних послова, Вучић је рекао да је после посете Будимпешти, где је одржана заједничка седница влада Србије и Мађарске, морао да се позабави припремањем нових докумената који ће се потписивати наредних дана.

Вучић је иронично прокоментарисао да ће замолити министра спољних послова да увек у тим ситауцијама "припреми оправдање за шолака и Ђиласа".

 

Изборни услови десетоструко бољи него 2012. године

Вучић  је саопштио да је постигнут значајан напредак у дијалогу са странкама које не желе да странци одлучују о Србији у бољем сагледавању шта може да се постигне заједно око изборних услова да ни важе и за неке друге који су данас у опозицији, а можда некада буду на власти.

Вучић је, упитан да прокоментарише предлог споразума који су европски парламентарци послали, као и да ли очекује у суботу договор са опозицијом која води дијалог без присуства странаца, рекао да данас говори као председник а не члан странке, али да верује да ће се странка на чијем је челу изјаснити у вези тог папира који су видели.

"Трудим се да се уздржим. Данас могу, некада не могу. Не мислим да су људи у партији одушевљени тим предлогом. За мене је као председника важно да се води дијалог, да се разговара и да људи разумеју да је то једини начин за решавање проблема, а не да буде да неко прети батинама, убијањима",  објаснио је Вучић додајући да је то позитивна тековина тих разговора.

Што се тиче разговора у суботу, са људима који нису желели странце да у њихово име одлучују, изразио је уверење да су напредњаци много тога прихватили и прихватају, од многих финансијских, медијског представљања и других питања.

Али је упитао да ли се икада може чути од неког из опозиције да каже да је власт фер или од власти да каже позитивно за опозицију.

"Постигнут је значајан напредак у бољем сагледавању шта можемо да постигнемо заједно, да ти изборни услови важе и за неке друге који су данас у опозицији, а можда некада на власти", рекао је Вучић.

Вучић је додао да су изборни услови десетоструко бољи него 2012. године.

"Сада је јасно, после изјава њиховог идеолога, да се никада нису жалили против изборних услова јер медија није било никада више. Јасно је да никада мртви нису галсали, да су имали више људи на бирачким местима. Тек сада су признали. Суштина је била у томе да се користе изборни услови као разлог за неизлазак на изборе да би прикрили лош резултат. Као што ће сада говорити да ће се сами изборити за нешто. Нису стотине милиона евра пали с неба. Није тајкунски новац неко решио тек тако да потроши", указао је Вучић.

Вучић је навео да је јасно ни да не желе присуство у парламенту.

"Њима ништа не значи ни присуство у парламенту. Данас је један рекао да им то није важно, њима је потребан новац. желе само да се дочепају нових 650 милиона евра, да узимају од грађана. То је цео смисао те политике", нагласио је Вучић.

 

Док сам жив борићу се против оних који униставају Србију

Вучић  је да ће се док је жив борити против оних који су уништавали Србију и који и данас то хоће.

Он је то изјавио  одговарајући на коментар једног члана опозиције да ће јести сендвиче у затвору.

"Шта је проблем што једем сендвиче. Много боље него да сам педофил или да сам украо 619 милиона евра. Многи људи бољи од мене су горе завршавали, најбоље је оно што остаје иза мене, а то је да сваки дан радим на сваком пољу да Србија напредује брже. Они који дођу после нас неће моћи да офарбају беле линије на путевима, да окрече нове сколе које смо направили. О музејима и стадионима и не говорим, нека људи сами процене", рекао је Вучић.

Упитан да ли се плаши другог круга председничких избора, Вучић је казао да је далеко и први круг, да се радује успеху опозиције и поручио да је најбоље да сачекамо шта ће народ да каже.

"Могу само да кажем да ћемо покушати да им се супротставимо, они имају огромну финансијску и медијску моћ. Као и помоћ на друштвеним мрежама. Имају велику шансу. Девет година нису били на власти многи су заборавили шта су радили. Ми ћемо се борити чисто, нашим резултатима, позитивном енергиојом и резултатима. Унапред им честитам на победама, можда победе и у првом кругу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да опозиција има добре кандидате, попут "онога што неће на полиграф" и додао да ни други круг "за нас" није мала ствар.

Упитан да прокоментарише карикатуру митрополита Јоаникија у новом броју НИН-а он је изјавио да сувише поштује митрополита и патријарха Порфирија да би то коментарисао, али и да је карикатура део слободе медија.

Говорећи о томе да Хрватска сва нова борбена возила назива "Бљесак" и "Олуја" Вучић је  додао да није чуо за то али да тиме што им дају таква имена та возила неће имати већу снагу и моћ.

"Хвала им показују шта мисле о нашем народу и дешавањима из 1995. године. Нећемо враћати на исти начин", рекао је Вучић.

 

Напади израз немоћи, организована хистерија која ће се наставити

Вучић је изјавио да све оптужбе на рачун Србије, или њега лично, из региона, долазе као израз немоћи на чињеницу да Србија више није слаба као раније, већ економски напредује и не жели да ратује са било ким.

На констатацију новинара да после устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу стижу оптужбе из Црне Горе, из Хрватске за наводно ратно хушкање, уз поређење са Слободаном Милошевићем, а из Приштине поруке да неће дозволити устоличење патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији, Вучић је приметио да када се види да Србији иде добро, крећу оптужбе на рачун српског народа, претходно и резолуције парламената у региону...

"Један по један парламент у региону је усвајао резолуције, а пре тога је било да једни по једни кажу нешто против Отвореног Балкана, а пре тога да кажу нешто против решења питања Косова и Метохије у коме би Србија могла било шта да добије и на било шта да рачуна. То је степеник, по степеник, али увек исто", рекао је Вучић.

На коментаре који су претходили устоличењу митрополита Јоаникија да не може да се устоличи на Цетињу, упитао је где су се то устоличавали митрополити црногорско-приморски раније.

"Па су се сетили да не може патријарх у Пећи да се устоличи. Ваљда ће да нам кажу да Пећка патријаршија не припада СПЦ, већ је део косовског наслеђа, па би требало неко други тамо да се устоличи. То је логична последица свега", указао је Вучић.

Додао је да све то изазива додатне тензије, као и поступци и покушају да се каже да ће да избаце из Цетињског манастира митроплита.

То ће, наводи, да се настави зато што неки људи своју политику, у недостатку резултата, доживљавају само у смислу прављења антагонизама према свима и стварање вештачких непријатеља.

"А, од кога ће то да праве? Од Срба. И да се сакрије чињеница да 30 одсто грађана неке земље нема елементарна права. Али, на то смо већ научили", рекао је Вучић.

По питању поређења са Милошевићем, каже да је најлакша мантра или матрица за запад да се каже да је "Вучић као Милошевић".

Додао је да је Милошевић имао лоших и добрих страна, али да га свакако не би кривио за све што се дешавало на простору СФРЈ, попут неких из региона.

"Они то раде, као и многи у Србији, у покушају да све сведу на '90-е године, јер им је то једина шанса. Они не могу озбиљним аргументима да се боре прови вас, не могу чињеницама, колико су болница, путева, пруга изградили. А, када немате ништа од тога онда се бавите затрпавањем чињеница и прицањем неистина, таквих које ће Запад најлакше да повеже са нечим што је било лоше, и окренути се против вас", рекао је Вучић.

Зато је, наводи, захвалан Американцима што подржавају Отворени Балкан.

"Али, све те изјаве и напади који нису безазлени, не по мене већ по земљу, говоре о организованој хистерији која неће престајати, јер су наручени. Види се у истом дану појављују се текстови један за другим, види се мета, мета, зашто се руши", приметио је Вучић.

То, наводи, показује немоћ оних других, који, каже, не знају шта ће са собом, јер су дошли у фазу да не виде да Србија неће да ратује ни са ким, да је данас постала економски најснажнија.

"То што ћете лично мене да увредите, са тим немам проблем, баш ме брига... Да ме убедите да је код њих већа демократија? Тешко. Одговорићу увек на све што погађа Србију", рекао је Вучић.

Како је додао, на нама је да наставимо да снажимо своју земљу.

 

Синтагма "српски свет" није део државне политике Србије

"Српски свет" није део званичне политике Србије и никада то нисам изговорио, изјавио је Вучић уз опаску да није тога било би измишљено нешто друго само да је против Срба и Србије.

Одговарајући на питање да коментарише синтагму "српски свет", коју употребљава министар Александар Вулин, а која је наишла на оштре рекације у региону, Вучић је рекао:

"Српски свет није део званичне политике Србије никада то нисам изговорио, нећу да реагујем на то на оштрији начин, јер да није те синтагме измислили бисте нешто друго, само да је против Србије. И увек бисте пронашли довољно разлога због чега би Срби били криви и због чега увек треба да сносе одговорност за догађаје у региону", рекао је Вучић.

Приметио је да се у поменутом медију појавио и текст да "Вучић протерује Црногорце".

"Не", јасан је био Вучић и истакао да он "чисти службе безбедности од неких агената и криминалаца и то нема везе са њиховим пореклом", јер, истакао, ми смо са Црногорцима браћа.

Изненађен лажима тог медија на његов рачун,како је рекао Вучић је констатовао да је у питању политика прошлости на којој истрајавају они који су рушили Србију и који су, како је прецизирао, дали себи за право оно што Србима никада нису дали.

"Нема ничег претећег у тој синтагми и није део државне политике", изричит је Вучић.

Истакао је и да Вулин ништа није рекао опет бисмо, каже, били криви.

"Тако сам на вашој телевизији чуо да сам сам на себе у Сребреници хтео да извршим атентат, а то вам је дојавио онај лажни дочетнички подвојвода Домановић, избачен из МУП-а",, рекао је Вучић.

Обраћајући се новинару Алџзазире, Вучић је приметио да не би било лоше да му се каже једном како је он то сам на себе могао да изврши атентат

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1