Вести

ВУЧИЋ: У МОЈЕ ВРЕМЕ НЕЋЕ БИТИ СРПСКИХ ПОРАЗА

Захваљујући оштрој, паметној и одговорној политици, јасно смо ставили до знања да ни са Србијом ни са Србима не могу да се играју, каже председник Александар Вучић и истиче да никада више неће дозволити да се догоде "Олуја" и "Бљесак".

Председник Србије је рекао да је имао отворен разговор са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини о дешавањима на Космету, да је изнео наше виђење читаве ситуације и да се више нигде не помињу "обе стране". Показао је, каже, документа која говоре о томе да директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић одласком на Космет није кршио процедуру.

"Не могу да се чак ни обазирем на то што су поједини медији говорили о томе како је неко нешто хтео нешто да изазове, жртвовао Марка Ђурића. Указао сам на чињенице, мислим да је то било најважније", рекао је Александар Вучић.

Навео је да ми ствари морамо да решавамо разговорима.

"Видећемо како ћемо у будућности да решавамо ствари. Кад имате сукобе, морате да тежите да их решавате разговором. Како ће то да изгледа, то ћемо да видимо", рекао је председник.

Истакао је да је наш интерес да очувамо мир и стабилност, а то можемо, додао је, само тако да не угрожавамо сигурност и безбедност Срба на КиМ.

"Изашли смо из овога тако да је штета по наш народ на КиМ минимална", рекао је Вучић.

Навео је да су се он и Федерика Могерини сагласили да је најважније сачувати мир и стабилност, и да је уверен да се људи на КиМ данас сигурније осећају него што су се осећали јуче.

"Изашли смо из овога тако да је штета по наш народ на КиМ минимална", рекао је Вучић.

Истакао је да смо мир и стабилност успели да сачувамо захваљујући одговорности Срба током јучерашњих дешавања на КиМ.

"Успели смо да сачувамо хладну главу и да на миран начин реагујемо. Сачували смо мир, стабилност, нисмо им дали да заузму север Косова", рекао је Вучић. Поручио је да никада неће дозволити да се понове "Олуја" и "Бљесак".

Додао је да је Могерини дошла у Београд зато што зна колико је ово оставило тешке последице на Београд и српски народ.

"Што се тиче разговора са Могеринијевом, помињале су се обе стране у првој реакцији. Сада их у саопштењу нема, јер је најгоре лицемерје говорити о несразмерној употреби силе. То је било противправна употреба силе", истакао је Вучић.

Навео је и да је вечерас имао разговор и са америчким дипломатом Весом Мичелом и да им је заједнички став да је очување мира од суштинског значаја.

"Изашли смо из овога тако да је штета по наш народ на КиМ минимална", рекао је Вучић.

У моје време неће бити српских пораза, истакао је Вучић.  Додао је да од политичких противника слуша и чита у медијима "разне глупости".

"Ми смо говорили само о чињеницама и за мене је била потпуно јасна намера. Могу да говорим о томе како је цео север српске покрајине био окружен косовским снагама, направили су комплетан прстен са циљем да покажу како желе да то изгледа. Чудом није било погинулих и тешко страдалих. Нисмо им дали да заузму север Косова, то смо урадили водећи оштру, паметну и мудру политику и јасно смо ставили до знања да ни са Србима, ни са Србијом не могу да се играју", рекао је Вучић.

Ако су мислили да нека квази држава показује колико је снажна тако што ће Марка Ђурића да туку и вуку по поду, ја нисам фасциниран њиховом снагом, нити њиховом моћи, а ни памети, тако да ми је олакшана ситуација, додао је Вучић.

"Неколико пута сам рекао, моје речи нису шала, никада више нећу дозволити да се Србима понови ‘Олуја‘ и ‘Бљесак'. Нисам шармантан као Тадић и Коштуница, али у моје време неће бити српских пораза. Даћу све од себе, готово сам апсолутно сигуран да ћемо успети да сачувамо мир", поручио је председник.

Србија није онолико слаба колико би они желели да јесте, констатовао је председник.

 

извор: РТС