Вести

ВУЧИЋ: У ИНТЕРЕСУ СРБИЈЕ ЈЕ ДА ОДНОСИ СА САД БУДУ СВЕ БОЉИ

Договор Београда и Приштине подразумева да и једна и друга страна подједнако изгубе, да би обе стране подједнако добиле, поручио је председник Србије Александар Вучић после разговора са сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем.

"То је једини начин како договор може да се постигне", истакао је Вучић.

Вучић је пренео да је америчким сенаторима изнео недвосмислен став да Србија очекује укидање такси и жели постизање компромисног договора, али и да тај договор не може да буде испуњење циљева једне стране, а да српска страна не добије ништа.

"То би требало да буде договор у којем би и једна и друга страна подједнако изгубиле, да би обе стране подједнако добиле", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Београд спреман на сваки разговор, јер је он лековит и додао да би поправљање односа између Срба и Албанаца и успостављање трајног мира било од огромне користи за Србе и Албанце, као и све народе који живе у региону.

Вучић је захвалио сенаторима на труду да се пронађе решење за наставак дијалога.

Вучић је рекао и да је интерес Србије интензификовање политичког дијалога на високом нивоу и да је потребно да односи две земље буду партнерски.

"У интересу Србије је да односи буду све бољи", рекао је Вучић и додао да су у последње време односи у многим областима значајно унапређени, мада има још простора за њихово побољшавање.

Вучић је рекао да је захвалан сенаторима на посети и ангажовању у региону и жељи да се очува стабилност и постигне дуготрајни мир.

"Уверен сам да је жеља за унапређењем односа Србије и САД обострана", рекао је Вучић и додао да је било речи и о економској сарадњи од које ће грађани да имају велику корист.

Истакао је да је важно и да се увећа трговинска сарадња и да Србија учествује у бројним.

Вучић је рекао да је на састанку било речи и о регионалној стабилности, те да ће Србија наставити са политиком очувања мира и поштовања права других.

Пренео је да се сенаторима захвалио на подршци Србији у остваривању пуноправног чланства у ЕУ.

"Имали смо одређене теме, о конкретној сарадњи, и верујемо да ће ту бити отварања неких нових поглавља и тема", рекао је Вучић.

Вучић је указао да добру војно-економску и цивилну сарадњу, посебно са Охајом, додајући да та сарадња може да буде још боља, јер има простора за унапређење.

Вучић је навео да су му сенатори указали и колико су задовољни економијом у Србији, а колико би желели да се одређене области у владавини права измене на боље.

"Саслушао сам и указао на чињеницу да можемо још много да поправимо, променимо и да урадимо у наредном периоду", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће бити обележена 75. годишњица операције Халијард.

 

Можемо да разговарамо о свему, али, без компромиса ништа

Србија може да разговара о свему, само ако дође до компромисног решења, ако нема компромисног решења, ми не можемо да признамо независност Косова, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да наша позиција, наравно, није ни мало лака.

“Наравно да је овде реч пре свега о Србији и Београду. Албанци очекују само да добију потврду онога што већ мисле да су сасвим добили. И ни на шта мање не желе да пристану, јер не желе да разумеју да никада неће бити консолидована држава, нити било шта без Србије", рекао је председник Вучић.

Председник је рекао да је јасно да ће највећи притисак увек бити на Србију, и да није у питању само САД, већ и ЕУ и други.

“Само ми се правимо блесави, понекад, па као не знамо о чему се ради и каква нам је позиција, шта се десило 2008, 1999, 2010. када су, захваљујући нашим глупостима у Међународном суду правде донели одлуку да је једнострано проглашена независност Приштине легитимна. Правимо се као да се ништа није догодило...“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да Србија може да разговара о свему само ако има компромисно решење, а ако га нема, ми не можемо да признамо независност.

„Може да нас мучи ко год хоће, а то ови сенатори не раде. То су људи који су пријатељски настројени према нама, али не може сенатор Џонсон бити Србин и рећи да не признаје Косово, када је његова земља то учинила”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да су сенатори посвећени проналажењу решења и успостављању бољих односа.

"Ко мисли да нам требају односи са САД који су непријатељски? Нађите ми генија који мисли да може да води успешно земљу, а да су нам односи са САД непријатељски", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да представницима САД каже у чему се не слажемо, ма колико мали били, а да они поштују то што им каже, као што он поштује и њихов став.

"Али, је л' очекујете да ће они мени променити став за пет минута, а ја њихов за сат времена. Наше је да извучемо шта највише можемо, и како да дођемо до компромисног решења, ако може", рекао је Вучић изразивши уверење да Србија може даље унапредити односе са САД.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк