Вести

ВУЧИЋ: СРПСКА АУТО-ИНДУСТРИЈА ИМА СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је Сајам аутомобила "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" на Београдском сајму и поручио да српска ауто-индустрија има светлу будућност, као и да се још чека одлука бар два велика глобална светска произвођача аутомобила да ли ће отворити своје фабрике у Србији.

"Поносан сам на Србију и Београд, на сајам аутомобила и мотоцикала будући да данас присуствујемо првој манифестацији ове врсте у Европи након двогодишње паузе", рекао је председник Вучић на отварању.

Председник Вучић је рекао да је Србија привукла већ велике и познате произвођаче аутомобила и нагласио да је уверен да ће Србија успети да направи цео ланац у производњи електричних аутомобила у нашој земљи.

"Уверен сам да је будућност наше ауто-индустрије која је носилац напретка сваке земље - светла", нагласио је председник Вучић.

"Верујем да ћемо успети да убедимо још неке од глобалних играча да прихвате наше гостопримство и отворе своје фабрике баш у нашој земљи. Ускоро очекујемо одлуке бар два велика глобална произвођача, то би била највећа промена у њеној модерној историји, ако бисмо бар једног од та два велика глобална играча успели да доведемо у Србију", истакао је председник Вучић.

Подсетио је да је Хенри Форд рекао да је најбољи аутомобил нов аутомобил, а да су сајмови идеални да се види све што је ново у ауто-индустрији.

Председник Вучић је рекао да ће своје адуте на сајму изложити чак 210 излагача, а приказаће преко 140 модела.

"Већину од тих премијера чине возила са иновативним хибридним погоном и 25 чисто електричних модела, што је рекорд и јасно показује на смер целе индустрије", навео је председник Вучић.

Додао је да је свако име које је значајно у ауто-индустрији сада у Београду, те да је наш главни град показао и сада право и космополитско лице.

Председник Вучић је рекао да не жели да прича о пандемији и ратовима већ о томе да су никле претходних година фабрике најбољих светских компанија у ауто-индустрији, од Врања до Панчева и свуда широм Србије.

"Готово сваки део који се уграђује у најбоље аутомобиле производи се у нашој Србији", навео је председник Вучић.

"По томе спадамо у ред изузетно развијених и конкурентних земаља", нагласио је председник Вучић.

Додао је да је Србија успела да доведе групацију "Стелантис" која ће у Крагујевцу производити један од најмодернијих градских електричних аутомобила на свету.

"Нас у Србији радује спремност тог гиганта да прошири портфолио својих инвестиција у нашој земљи", додао је председник Вучић.

Изразио је уверење да ће сваки следећи сајам бити богатији за моделе произведене у Србији.

Додао је да очекује да ће се и на овом сајму као и увек бити најбрже распродати најскупљи модели.

"Србија да настави да иде у корак са светом, јер Србија и Београд су увек били и увек ће бити свет", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић се захвалио организаторима, као и "DDOR" осигурању на подршци сајму и лично председнику Извршног одбора "DDOR" осигурања Франческу Машију.

 

 

Србија друга земља, ако дође велика ауто-компанија

Председник Вучић изјавио је да ће Србија бити потпуно друга земља ако се до краја јуна постигне договор да једна од великих аутомобилских компанија дође у Србију на чему се, како је рекао, много ради.

Председник Вучић је током обиласка Сајма аутомобила, рекао да је ауто-индустрија покретач развоја и да данас, како је приметио, скоро свако има аутомобил, те да је само у Београду за неколико година број аутомобила порастао са 525.000 на 730.000 возила.

"То говори о расту стандарда и растућим потребама. Тако је и са ауто-путем "Милош Велики", сад скоро нико не иде Ибарскоим магристалом. Људи желе све више, возе све боље аутомобиле", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да Србија треба агресивно да крене у изградњу инфраструктуре за електричне аутомобиле наводећи да је на светском тржишту данас 11 одсто електричних и аутомобила на хибридни погон.

"Где год да одете у Европу видећете електричне прикључке за аутомобиле, ми то немамо и морамо то драматично да променимо у наредних годину дана", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се интересовао колика би била потрошња ако би сви у Србији прешли на електричне аутомобиле, а како му је пренето, у том случају потрошња електричне енергије би била повећана за седам одсто.

Председник Вучић је током обиласка сајма застао крај штанда "Тојоте" која се, како су му пренели представници те компаније, 25 година труди да направи електричне аутомобиле, а којој је циљ да до 2025. године има све моделе електричних аутомобила.

Вучић је застао и крај штанда "Цитроена" на којем је изложен "председнички аутомобил" који ће, како су рекли представници те компаније, возити француски председник Емануел Макрон.

На питање новинара који би аутомобил изабрао, председник Вучић је рекао да су сви аутомобили лепи и да су за неке статусни симболи, али да за њега нису и да он, кад негде оде, узима рент-а-кар са мануелним мењачем.

 

Важно да зауставимо инфлацију

Председник Вучић изјавио је на штанду НИС-а, да је та компанија показала разумевање за потрошаче у Србији и истакао да је важно да се заустави инфлација.

"Хвала и за ово што сте имали разумевања око цене нафтних деривата и да изађемо у сусрет нашим потрошачима и желим вам добар и успешан рад", рекао је председник Вучић представницима НИС-а током посете штанду те компаније.

Заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов и директор Дирекције за малопродају НИС-а Павел Кандалинцев су пожелели добродошлицу председнику Вучићу на штанду и навели да НИС стално ради на очувању стабилности тржишта.

Председник Вучић је нагласио да је јако важно да се заустави инфлација колико је то могуће без обзира што је увезена споља.

"Пред сваки петак (када се објављују нове цене горива) је ноћна мора и за вас и за мене. Хвала вам", додао је председник Вучић.

 

Немамо намеру да продајемо "Дунав"

Председник Вучић је изјавио током посете штанду "Дунав" осигурања, на Сајму аутомобила, да држава нема намеру да продаје ту компанију.

Председник Вучић је након отварања сајма, током обиласка штандова излагача, застао код штанда компаније "Дунав" осигурање, где му је председница Надзорног одбора Татјана Вукић рекла да је задовољна пословањем и да је та компанија лидер у осигурању од аутоодговорности, као и да у аутоосигурању држи око трећине тржишта.

"Морате да се борите. Немамо намеру да продајемо "Дунав", имајте то у виду и само да подижете удео у тржишту", поручио је председник Вучић представницима компаније.

 

 

Обезбедићемо олакшице за коришћење електричних аутомобила

Председник Вучић је најавио да ће Србија у наредном периоду убрзано развијати инфраструктуру за коришћење електричних аутомобила и олакшице за оне који их буду куповали.

Председник Вучић је рекао новинарима да ће Србија радити и на промени закона и прописа како би електрични аутомобили могли више да се користе.

"Радићемо промену "legislative" како би обезбедили најбоље могуће услове", рекао је председник Вучић.

Додао је да је циљ да се онима који купују електричне аутомобиле то исплати, пошто су они за 60 до 70 одсто скупљи од оних са обичним моторима.

"Ако обезбедимо да им коришћење струје буде неупоредиво повољније од горива, уз друге повољности које имају такви аутомобили и мање загађење...", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да ће Србија успети даљим развојем аутомобилске индустрије обезбедити још више радних места и раст БДП-а земље, упркос свим неповољним спољним околностима.

 

Приштина поднела захтев за пријем у Савет Европе, сутра седница Савета за националну безбедност

Председник Вучић пренео је да је министарка спољних послова и дијаспоре такозваног Косова Доника Гервала предала и званичан захтев за улазак такозваног Косова у Савет Европе и оценио да је тиме Приштина срушила још један споразум који су потписали, а то је Вашингтонски споразум и најавио тим поводом за сутра у 11.00 часова седницу Савета за националну безбедност.

Председник Вучић је, одговарајући на питања новинара, подсетио да су 10 година газили Бриселски споразум, а сада после тога брутално су погазили и Вашингтонски споразум и Резолуцију 1244.

"На нама је да не уђемо у мржњу и психозу сукоба, али да на одговаран, рационалан и озбиљан начин пружимо снажан одговор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је из тог разлога заказао и седницу Савета за националну безбедност за сутра у 11.00 часова и најавио да ће у наредним недељама званичници Србије дати све од себе да покажу да могу да се боре и чувају своју земљу.

Наводећи да су ментори Приштине и такозваног Косова, они који су их родили и љуљали у колевци и који их и данас подржавају ма колико да су некоректни и ма колико не чинили ништа на проналажењу компромисног решења, много јачи, председник Вучић је рекао да је јасно да кључне западне земље воде ову игру.

"Ми смо мали, једна мала слободарска земља која се труди да чува свој суверенитет и право на самостално одлучивање. Покушаћемо да им се на миран и дипломатски начин по том питању супротставимо, наше могућности су ограничене, не велике, али живот је борба. Борићемо се, нема повлачења, нема предаје и нема склањања пред уценама и ултиматумима. То је оно што ми можемо да урадимо", поручио је председник Вучић.

Наводи да не може да обећа да ће сутра у Белој кући и Јелисејској палати да кажу како не подржавају такве потезе јер није реално.

"Они су их направили, они их чувају, они ће све да ураде да ми признамо независност такозваног Косова, а наше је да чувамо своју земљу", закључио је председник Вучић.

 

Нећемо признати независност, а одговорићемо

Нећемо признати косовску независност, али наш одговор мора да буде паметан и мудар, да сачувамо мир и стабилност, да будемо чврсти, снажни и упорни у заштити нашег интереса у жељи да се компромисом дође до решења и поштује потписано, поручио је председник Вучић поводом информације да је Приштина поднела захтев за пријем у Савет Европе.

Председник Вучић је новинарима на Сајму аутомобила рекао да ће то имати додатни ефекат на односе у региону и направити проблеме и упитао коме је то било потребно и ко је наговорио косовске Албанце да сада подносе захтев Савету Европе.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање како ће се Србија супротставити у Савету Европе ако су ментори Приштине земље од којих Србија економски зависи, односно Немачка.

На питање да ли су тачне тврдње Приштине да имају две трећине у Савету Европе, председник Вучић је рекао да не зна да ли имају већину или не.

"Ако рачунам све земље то је на 67, 68 до 70 посто уколико би сви они који су признавачи такозване независности гласали за чланство", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да то није све и да Приштина ускоро улази у програм "Партнерство за мир", јер су за то добили подршку Американаца, и објаснио да је то додатни притисак на пет земаља које нису признале независност, а посебно на оних четири које су чланице НАТО - Грчка, Румунија, Словачка, Шпанија, не рачунајући Кипар.

"Постоји и велики притисак на Србију да то она учини, јер како ће Србија да остане једна једина која не иде у корак са будућношћу и светом, која не разуме савремене токове, и трендове који недвосмислено говоре да морамо да признамо Косовску независност", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић је међутим указао да им то не вреди превише уколико не добију од Београда и Србије зелено светло и истакао да су овим сви они који су причали о међународном праву још једном показали да никакве вредности немају и да никада никакве принципе нису поштовали, а да их је међународно право интересовало само онолико колико су могли да га искористе за своје потребе.

Председник Вучић је рекао и да има контрапитање за све оне који подржавају овај акт Приштине, а то је зашто Београд уопште позивају на разговоре о било чему ако имају Бриселски споразум, који су потписали, а суштина Заједнице српских општина их не занима.

"Што сте нас звали у Вашингтон на разговор када сте првом приликом погазили Вашингтонски споразум. Што нас уопште позивате када шта год потпишемо са Албанцима они неће да поштују ништа", упитао је председник Вучић и поручио:

"То радите да бисте нас натерали да признамо косовску независност, а нећемо. Зашто нас онда зовете, шта је смисао, хоћете компромисна решења тобоже а онда све што потпишу суштински не важи или да важи оно што им се свиђа, а не оно што им се не свиђа", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао и да нема проблем да то каже свима у лице, као и да Косово није само његов проблем, већ проблем Србије и да то 99 посто грађана разуме.

 

Сви мисле да имају право да наређују Србији

Председник Вучић је рекао да је проблем што сви мисле да имају право да креирају политику Србије и да у складу са дневним потребама и интересима имају право да наређују како ће Србија да се понаша и да им за то није потребан председник попут њега.

"За то вам не треба држава, за то вам не треба председник какав сам ја, дајте да изаберете некога ко ће само да клима главом, да буде послушник и који неће да води рачуна о Србији. Нема проблема, и на политичкој сцени и у широком спектру друштвеног живота Србије, има много климоглаваца, има милион", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако одговорио на питање о изјави посланика немачког Бундестага и председника Одбора за Западни Балкан Јосипа Јуратовића да "Вучић више не може да лавира" и да "једну причу прича у Бриселу, другу у Москви, трећу у Београду, четврту у неком српском селу".

Председник Вучић је навео да када оде у Москву, на конференцијама пред Владимиром Путином, каже да се Србија налази на европском путу и да жели добре односе са Русијом, а да у Бриселу каже да Србија жели да сачува добре односе са Русијом, иако се налази на европском путу.

"Кад одем у САД, а не постоји човек који је на такав начин одговорио било којем америчком председнику, када је Трамп рекао нешто лоше о Кини и питао да ли и ја имам таква искуства, рекао сам да са Кинезима имамо одлична искуства и да су они наши пријатељи", рекао је председник Вучић.

Додао је и да, када оде у Кину, увек и на сваком месту каже да се Србија налази на европском путу.

"У ком то селу, граду и на којој телевизији сам причао другачије?", упитао је председник Вучић.

Додао је у ироничном тону да не верује да је то рекао његов "велики друг Јосип Јуратовић" и да је то за њега готово невероватно.

"Али можда, када дођете на власт, моћ удари у главу и свашта се деси", рекао је председник Вучић.

 

За сада ништа од пројекта "Јадар", кајање за друго време

Председник Вучић изјавио је да за сада нема ништа од пројекта "Јадар", а да се сваки пут када изговори нешто о пројекту "Јадар" прокоментарише како се Србија спрема да неког превари.

"Сваки пут кад изговорим једну реч о томе, кажу Србија се спрема да неког превари. Нико се не спрема никог да превари, али немојте да ми одузмете право да мислим и да имам свој мозак", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако одговорио на питање да ли је, с обзиром да је већина аутомобила изложених на сајму на електрични погон и да користе литијумске батерије, данас још уверенији да је одлука о обустављању пројекта "Јадар" била погрешна.

Председник Вучић је рекао да је у Јадру некада живело 25.000 људи, а данас 6.000 или највише 7.000 људи.

"Питаћу све те људе колико ће да нас остане тамо за годину, две или три, а да смо радили нешто другачије могли смо да имамо 150.000 или 200.000 становника у целој Лозници за само седам, осам или 10 година", навео је председник Вучић.

Додао је да је "кајање за неко друго време" и да за сада нема ништа од тог пројекта.

"Идемо да радимо неке друге ствари и да се боримо за нашу земљу", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк