Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ПОСТАЈЕ ДРУГАЧИЈА ЗЕМЉА

Одлука угледног британског часописа "Financial Times" да Србију други пут у последње три године прогласи за светског првака у привлачењу страних директних инвестиција је велика част и огромна обавеза, поручио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да је Србија добила потврду најугледнијег листа у целом свету који се бави финансијама и економијом и истакао да сада нема компаније у свету и Европи која неће погледати какви су услови у Србији, што ће да утиче и на више инвестиција.

"Не постоји озбиљна светска и европска компанија која неће проверити каква је ситуaција у Србији, какви су услови, субвенције, подршке државе, каква је радна снага... А то се директно одражава на животни стандард - што више инвестиција, више посла, мање незапослених, али и бољи животни стандард и све више новца", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Србија прошле године имала 3,6 милијарди, а да ће ове године имати виши ниво страних инвестиција и да ће се борити за нове инвеститоре, међу којима су и немачки, и обезбедити посао и бољи животни стандард за грађане.

"Србија постаје другачија земља, то се види кроз ауто-путеве и путеве које отварамо", рекао је Вучић.

 

Неће бити повећања јавног дуга због инвестиционог плана

Неће бити повећања јавног дуга због националног инвестиционог плана за који ће бити издвојено десет до 12 милијарди евра, поручио је Вучић.

"Нећемо дозволити повећање јавног дуга", рекао је Вучић и истакао да је јавни дуг смањен, као и да су "замењени" лоши кредити које су узимале претходне власти, што је огромна уштеда.

Вучић је рекао да ће Србија имати више од десет милијарди евра у периоду од пет година јер се очекује да ће годишњи раст бити већи од две милијарде, док је остало, како наводи, питање техничког обезбеђивања финансијских средстава.

Председник је прецизирао да ће раст БДП према проценама Светске банке и ММФ бити виши од четири одсто у годинама које долазе, највећи у југоисточној Европи.

"Тих четири одсто ће бити нешто мање од две милијарде на годишњем нивоу и за толико ћете моћи да стварате додату вредност", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су и претходне власти у Србији до сада више пута излазила са плановима, да се некада није говорила истина, а некада једноставно није могло да се оствари нешто због лоше финансијске ситуације.

"Нама је финансијска ситуација много боља и сувише смо озбиљни људи да бисмо се играли са тим како су се они играли", рекао је Вучић и додао да никада није обећавао куле и градове, већ је људима говорио да предстоје тешке мере и рад.

Данас полако живимо боље, рекао је Вучић и поновио да ће пре краја године просечна плата бити 500 евра, те истакао да је уверен да ће људи по добру памтити и ову годину и прошлу, али и године које долазе.

Вучић је најавио да ће у суботу бити велики састанак о националном инвестиционом плану и да ће он бити спроведен у дело.

"Слушали смо о отварању ауто-пута кроз западну Србију 74 године, па нико није направио, ми ћемо да отворимо у недељу. Слушао сам о Грделичкој клисури, путу према Бугарској, пругама, возовима, па тек сад градимо пруге и купујемо нове возове", рекао је Вучић и додао да данас Србија то себи може да приушти.

 

Нема преговора, али и даље има притисака

Вучић је изјавио да, иако тренутно нема преговора са Приштином, и даље има притисака кад је реч о Косову и Метохији.

"Кажете нема преговора, а не питате се како сте обезбедили робу у продавницама на северу КиМ. Не питате се ко су ти људи који су радили на томе данима и ноћима, не питате се колико је енергије, труда и рада потребно на дневном нивоу да би сте помогли нашем народу на КиМ", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да на КиМ предстоје избори чији услови су, додаје, изгледа "потпуно у реду за Савез за Србију и покрет "1од5 милиона".

Председник је истакао да је за решавање питања на КиМ потребан огроман рад и труд, а да се један део јавности у Србији намеће као тему изборне услове у Србији, што је нешто што долази тек за осам месеци.

"Каквих ћемо ми само мука и проблема имати на КиМ за осам месеци. Треба да причам о томе, а неки не знају шта да раде са својим животима осим да причају једно исто што причају две или три године. Имаћемо изборе на КиМ, који су изгледа сасвим у реду овима из СзС или како се већ зову, милиони, њима је све у милионима. И када краду паре и имена када дају", рекао је Вучић.

 

Стало ми је да опозиција изађе на изборе

Вучић је изјавио да му је веома стало да опозиција изађе на изборе, јер ће тако грађани моћи да виде колико подршку ко има.

"Мени је веома стало (да опозиција изађе на изборе). То би било најбоље за Србију јер би грађани могли да виде колику ко подршку има", рекао је Вучић.

Вучић је, коментаришући разговоре власти и опозиције, рекао да се нада да ће се ти састанци наставити у добром духу, али и додао да опозиција никада није хтела да преговара са њим.

"Они нису желели са мном да разговарају. Имате изјаве Драгана Ђиласа и Бошка Обрадовића који су рекли да неће са мном да разговарају, никада нису тражили разговоре. Срећан сам што успешно разговарају са Владанком Маловић, Орлићем, Ђукановићем. Надам се да ће разговоре наставити у добром духу", рекао је Вучић.

Упитан да ли би сада разговарао са њима, Вучић је рекао да би радио у складу са уставним ингеренцијама, а то значи да би разговарао када пређу цензус уђу у парламент.

Додаје да ће вероватно разговарати са Сергејем Трифуновићем, Војиславом Шешељем, Ивицом Дачићем јер би били изнад цензуса.

Кад је реч о изборним условима, Вучић је рекао да ће прихватити скоро све што опозиција тражи.

"Што се тиче самих изборних услова, прво су говорили о бирачким списковима, ја кажем ево ви их уредите, напишите шта хоћете. Ви пишите, никакве заједничке комисије. Свако правило за бирачко место, све одредите у складу са законима које сте ви правили или хоћете супротно вашим законима", навео је председник.

Додаје да ће прихватити скоро све што предложе око финансирања политичких партија.

Говорећи о скидању заштитне ограде око зграде Председништва, Вучић је рекао да је "лепше без ограде" и да учесници протеста више неће моћи да је прескачу и да ће, уколико хоће насиље и државни удар, морати да уђу у зграду.

Вучић је подсетио да су 2011. и 2012 године били 50 пута бројнији протести код зграде Председништва, али да никоме није падало на памет да прескаче ограду.

"Ту ограду је постављао Борис Тадић. Никада ником није пало на памет да ограду прескаче. Ја сам се попео на ограду и викао на људе који су покушали да пређу, тако се понашају одговорни људи" рекао је Вучић.

Додаје да ће у суботу испред Председништва бити пет, шест девојака које ће учеснике протеста упозоравати да је упад у зграду Председништва кршење закона.

"Све ово је доказ велике немоћи. Не могу да се похвале ниједном фабриком коју су довели у Београд, Ниш, Краљево, Крушевац", рекао је Вучић и додао да је најважније да Србија иде напред, да буде богатија.

 

 

Извор: Танјуг/РТС