Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НИКОМЕ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА НАРОД НА КОСМЕТУ БУДЕ ПРОТЕРАН СА СВОЈИХ ОГЊИШТА

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је Приштина предузела данас брутални чин безумља и најтежи криминални акт хапшењем Марка Ђурића, очигледно уз подршку појединих земаља. 

Вучић је у обраћању после седнице Савета за националну безбедност рекао да ће сви који су учествовали у отмици Ђурића, укључујући и два лица српске националности у униформама, одговарати пред српским правосуђем. 

"Учињено је више тешких кривичних дела", рекао је Вучић.

Марко Ђурић, истакао је председник, није илегално отишао на Косово и Метохију, како лажно наводи Приштина, да је обавештење о томе послао 75 сати пре поласка за КиМ, иако, према споразуму, то треба да уради на 24 сата пре посете.

"Терористи у униформама специјалних јединица упали у Митровицу да покажу да могу да заузму север Косова, уз директну подршку ЕУЛЕКС-а", рекао је Вучић. 

То је исти онај ЕУЛЕКС, додао је, који није заинтересован да се умеша у истрагу Ивановића, да одговори зашто је ухапшен Милорад Зајић.

Председник Србије Александар Вучић каже да је управо разговарао с Марком Ђурићем, директором Канцеларије за КИМ, којег су данас ухапсили и спровели у Пришину представници Косовске полиције. 

Вучић је након седнице Савета за националну безбедност обавестио јавност и присутне новинаре да ће Ђурић бити примљен у неку од српских здравствених установа, јер га је директор Канцеларије обавестио да има "неких проблема здравствених". 

"Не морамо да плачемо и кукамо сада", додао је Вучић, поручивши да ћемо то препустити неком другом, а затим је објаснио прецизно процедуру која се примењује приликом одласка наших званичника на Косово и Метохију, напоменувши најпре да је Ђурић чак три пута привременим властима на КиМ најавио своју посету.

 

Умећемо да сачувамо наш народ

Додао је да ће наредних дана показати јавности све снимке терора, наводећи да се "та банда терориста након свега сликала, много су јаки, с дугим цевима на голоруки народ".

Онда су га још извели у центар Приштине да га понизе до краја, а понизили су, каже, само себе "и то не знају".

"Њих 50 бедних терориста вукло га је преко улица док су други звиждали", навео је Вучић, и поручио: "Ми преко тога нећемо прећи".

"Албански терористи су желели да покажу да имају моћ и подршку западних сила, и показали су и једно и друго и хвала им на тим информацијама. А ми ћемо без великих речи умети да сачувамо народ на КиМ који треба да буде опрезан, али спокојан и миран. Србија никоме неће дозволити да народ буде протеран са својих огњишта", поручио је председник истичући да је то јасна порука.

Председник је додао да је разговарао са Ђурићем који је на путу за Београд и додао да ће он бити примљен у некој од медицинских установа у Београду због здравствених проблема.

 

Обавештење послато чак 75 сати раније

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас да је Марко Ђурић три пута пре времена у складу са споразумима упутио обавештење о свом доласку на КиМ. 

Обавештење је, рекао је председник Вучић, послато у складу са процедуром и то чак 75 сати раније, иако је потребно само 24 сата. 

Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да је интересантно да су сви медији и у централној Србији и на КиМ и светски медији објављивали како Ђурић није пуштен на КиМ и да је ухапшен зато што није поштовао процедуре које су договорене споразумом потписаним у октобру 2016.

Прво обавештење упућено је још 23. марта у 9 сати 44 минута пре подне, што је 75 сати пре посете.

"То је урађено, као и увек, у складу са процедуром".

Вучић је казао да су надлежни органи на КиМ добили обавештење да ће Ђурић и још две особе из Канцеларије за КиМ и њихов возач доћи на КиМ.

"Овде се не траже дозволе, већ да их обавештавамо. Ако ја идем, потребна су 72 сата унапред за обавештење, а за Ђурића 24 сата, пошто спада у трећу категорију према споразуму", нагласио је Вучић.

У првој категорији су, како је објаснио, председник Србије, премијер, председник скупштине, министар спољних послова, унутрашњих и одбране.

Како је рекао на то нема реакције, па је уследила друга најава 24. марта, где је додато име Николе Селаковића, а затим стиже одговор 25.марта, пред поноћ, од Приштине, да кажу, да нису у стању да позитивно одговоре на захтев.

"Нема захтева већ обавештења" рекао је Вучић и додао да нема шта ни да они кажу, а плус су слагали да није било у складу са временским оквирима.

Како је рекао одговорено им је да ће Ђурић посетити КиМ и да их молимо да не покушавају да преузму кораке који ће да ескалирају ионако тешку ситуацију.

Додао је да Беџет Пацоли, највиши званичник саопштава да није дозвољен улазак јер ће да сеју мржњу.

Поставља се питање да ли терористичка, бандитска лажна држава хоће да уведе вербални деликт. 

Вучић је истакао да је хапшење Ђурића брутална провокација и чин безумља, односно најтежи криминални акт, који су приштинске власти очигледно подржане од појединих земаља спровеле на КиМ.

 

Бандитизам без закона, што нису хапсили Селаковића?

Вучић је рекао да је оно што се данас догодило на Косову чист бандитизам, и да се то види и по томе што је ухапшен Марко Ђурић, али не и Никола Селаковић.

"Што нису ухапсили Николу Селаковића? А, што нисте ухапсили Селаковића ако поштујете законе бандитске државе?", запитао је Вучић и констатовао да све то значи да тамо и нема никаквих закона. Како је рекао, не свиђа им се Марко Ђурић, зато што је против независности Косова и не пада му на памет да то подржи било кад.

"А, изгледа и да им је у петак кад је био са мном у Бриселу, супротно ономе што овдашњи медији пишу, рекао нешто што им се нарочито није допало", рекао је председник Србије. Поставља се, каже, питање о кавим законима говоре у Приштини ако их тако арбитражно врше.

"Имали су налог – само приведите Ђурића и никог другог. То је једини њихов налог био да покажу како и на који начин могу да понижавају Београд", истакао је.

"Није нам лако, претрпели смо тешке ударце, издржали смо, издржаћемо и теже, али ми ћемо да гледамо политичким средствима да вратимо – па ћемо да видимо ко ће да буде успешнији", навео је Вучић.

 

Вучић Србима на КиМ: Не претимо, али и не дамо на вас

"Србија је доживела и преживела бројна понижења, али никада никоме неће претити – то је наша јасна и недвосмислена порука", поручио је председник Србије.

"Та порука је јасна, да јаснија не може бити", истакао је Вучић и позвао грађане на северу јужне српске покрајине да буду мирни и спокојни, јер "албански терористи неће моћи да предузму ништа против њих – ни сами, ни заједно са западним налогодавцима".

"Ја сам то данас недвосмислено рекао западним партнерима и свима другима", нагласио је он.

Вучић је поручио и да онај ко мисли да оружјем може да упада без сагласности Срба на север КиМ – крши Бриселски споразум, угрожава мир и Србије и људи на КиМ.

"Србија то неће допустити", рекао је председник на прес конференцији и поручио да ће наша земља дати све од себе да осигура безбедност за своје грађане и људе који живе на Косову и Метохији.

"Ово је био велики наук, чекали смо, реаговали мирно и без једне речи. А, од сада ћемо ствари увек називати правим именом", рекао је Вучић.

 

Шта можемо да вам дамо? Ништа!

Председник Србије Александар Вучић кратко је вечерас са "ма, не" одговорио на питање новинара постоји ли, након свега, спремност албанске стране на компромис.

"Ма, не", узвратио је Вучић. 

Како је рекао на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност, они никад нису ни били за компромис, све време су лагали и само су чекали да Србија буде у тешкој ситуацији како би признала косовску независност.

"Нема ништа од тога", рекао је Вучић, а онда поручио Албанцима: 

"Само напред, људи". 

Каже и како они говоре да би нам узели и Прешево, Бујановац и Медвеђу, иако у њој, приметио је, живи тек седам одсто Албанаца. 

То су, додао је, иначе, већ поздравили неки из опозиције и неке НВО, мада он, како каже, не види чему се они ту надају, а што се Албанаца тиче, наводи како они кажу да би и то узели, али немају шта да дају заузврат.

"Хвала на информацији, ми вама имамо још мање нешто да дамо. Погледајте Устав Србије, па видите шта можемо да вам дамо, а ја вам кажем - ништа", поручио је српски председник. 

Србима на северу Косова поручио је да се држе, да ћемо мир сачувати, а "они који мисле да смеју да вас нападну, не смеју, бићете сигурни".

 

Лажу када говоре о ЗСО

Председник Србије позвао је вечерас Српску листу да "хладне главе" размисле о томе да ли ће или не остати у албанској влади у Приштини, али и поручио да је, што се наставка дијалога тиче, бесмислено о томе данас говорити. 

Вучић је у обраћању новинарима рекао да ће и одлуке око наставка дијалога доносити хладне главе, али ће сви постулати, каже, убудуће бити другачији. 

"Лажу недвосмислено када говоре о ЗСО, као и они који их подржавају", рекао је Вучић.

Њихов план је, каже, да ЗСО буде као НВО и да кажу да није у складу са њиховим уставом.

"Баш нас брига за њихов устав", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је ово данас био велики наук за нас и да је Србија реаговала без и једне тешке речи.

"Осим што ћемо од сада ствари да називамо правим именом", рекао је Вучић.

Вучић је казао да држава неће да одлучује у име српског народа на КиМ и саветовао им да хладне главе одлучују о останку у косовској влади.

Вучић истиче да ће наставити хладне главе да разговарају, али да ће "постулати и полазне основе да буду другачије".

Према његовим речима, албански терористи су хтели да покажу моћ и да имају подршку западних сила и успели су да покажу и једно и друго.

"А, ми ћемо тихо да покажемо да умемо да сачувамо свој народ на КиМ, који треба да буде спокојан и миран", казао је Вучић и поручио да држава Србија неће дозволити да српски народ на КиМ буде протеран са својих огњишта.

Каже да ће руководство Србије наставити да ради свој посао као и до сада.

Вучић је напоменуо да је Србија са своје стране испунила све одредбе Бриселског споразума и да ће време показати да ће се чекати још годинама да Албанци испуне своје обавезе и формирају ЗСО.

"Сит сам лажи, не само овде, већ и у међународној заједници - немој да нас обмањују по питању ЗСО", истакао је Вучић.

Вучић је још једном поновио да је најважније да се сачува хладна глава и стабилност и захвалио народу у српским општинама на КиМ што је реаговао хладне главе и показао колико воли своју земљу Србју.

"Ми ћемо бити уз њих, то хоћу да поручим", рекао је Вучић.

 

Са ким Вучић вечерас није хтео да разговара?

Александар Вучић није хтео вечерас да одговори на питање новинара са ким је вечерас разговарао поводом хапшења Марка Ђурића, те да ли се чуо са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

"Лакше би ми било да вам листам листу са ким нисам хтео да се чујем и са ким нећу да разговарам. Нешто нисам заинтересован, после свих њихових лажи", рекао је Вучић.

 

Председник осудио напад на новинаре

Александар Вучић је осудио напад на новинаре у Косовској Митровици и рекао да су они који су их тукли – то радили уз подршку западних сила.

Вучић је осудио нападе на новинарку Раду Комазец из Републике Српске, као и на новинаре ТВ Мост и РТС-а у Косовској Митровици.

 

извор: РТС/Пинк