Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ИЖИВЉАВАЊЕ НАД СРПСКИМ СТАНОВНИШТВОМ

Председник Србије Александар Вучић изразио је бојазан, поводом јучерашњих збивања на Косову и Метохији, за оно што ће тек доћи, те поручио да Србија неће дозволити иживљавање над српским становништвом и најавио даља улагања у Војску Србије.

„Ако неко мисли да може да се иживљава над нашим становништвом и да то може да понавља, а онда да буде ''пуј пике не важи'' и да за то тражи сумњива објашњења - то неће моћи“, поручио је Вучић.

Вучић је, обилазећи реконструисање просторије Интерната Војне гимназије, нагласио да ће држава, полако али сигурно да обнавља ствари које смо подизали четири или пет деценија, а у међувремену у те објекте није улагано.

Указао је, у изјави новинарима, да нисмо више суочени са трендом смањења пријава деце у Војну гимназију, рекавши да се ове године пријавило чак 440, а примљено ће бити 90.

„То значи да деца све више осећају да ће држава да брине све више о војсци и њеним припадницима. Кроз изградњу јефтиних станова и увећањем плата они ће моћи да рачунају на сигурну егзистенцију за себе и своје породице“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да би данас, обилазећи овај објекат, био много срећнији да се није десило оно што смо јуче видели на КиМ.

„Веома бринем за оно што ће тек да дође, и то је једини разлог што нисам данас срећан“, поручио је Вучић.

Упитан колико је забринут за војнике због јучерашњих догађања на Космету Вучић је указао да држава у војнике улаже огроман новац за њихово школовање, и да људи који се за такав посао опредељују знају да се не кандидују за манекене.

У вези јучерашње ситуације на Ким изразио је незадовољство реакцијом НАТО, који је, према његовим речима изнео лажи, а критиковао је и ЕУ, чији се представници јављају само онда када прође критично стање.

„Невезано за то ми ћемо да развијамо нашу војску, и подижемо животни стандард наших војника, да будемо спремни да чувамо наш народ. То је нешто што је сврха војске и због чега постоје војске у свим земљама света“, објаснио је Вучић.

 

Поносан како су се одговорно понели припадници ВС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на војнике како су се понели када је подигнута борбена готовост због јучерашњих дешавања на северу КиМ.

Вучић је током обиласка реконструисаних просторија интерната Војне гимназије рекао да, када је подигнута борбена готовост, за разлику од ранијих периода, није било "никаквих искакања или одлазака, нити кукњаве и прављења трагичних сцена".

"Одговорно су се понашали и били су пуни родољубља, хвала им на томе. Наставићемо да унапређујемо опремљеност и наоружање наших војника и то ће бити један од кључних приоритета и у наредном периоду. Још једном честитам свим припадницима наше армије на професионалном и изузетном родољубивом односу према земљи коју чувају и штите", поручио је Вучић.

Каже да се чак и по Војној гимназији види колико нам војска и земља иду напред, као и да ће се видети да се Војној гимназији среде и спортски терени.

Додао је да је и сада све уређено на пристојан начин, затим да је храна унапређена калоријски, као и да ће бити све боља по питању квалитета.

"За нас је важно да више немамо онакав тренд пада излазак из војске", казао је Вучић и подсетио да држава улаже много новца у школовање војника и да се раније дешавало да они после свега тога напуштају војску јер не виде перспективу у војсци.

"Пре краја године ћемо имати и готове јефтине станове у Врању и Нишу, а ускоро ће кренути и изградња тих станова и у Београду и у Новом Саду, као и у Сремској Митровици. Мислим да ће то људима бити јасан сигнал да држава покушава да поправи стандард војске и показује поштовање према војницима који морају да буду спремни да одбране и заштите земљу", истакао је председник Вучић.

 

Ситуација тежа него јуче, Кфор није статусно неутралан

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас ситуација за српски народ на Косову и Метохији много тежа него до јуче, а за Кфор је поручио да та војна мисија у покрајини нимало није статусно неутрална.

Вучић је, упитан за изјаву портпарола Кфор-а да је највећа претња миру на КиМ реторика лидера и злоупотреба медија, као и да су "сви били унапред обавештени" о јучерашњој полицијској акцији, поручио Кфору да јавно изнесу податак - кога су то они обавестили. Кфор не говори истину, рекао је и објаснио:

„Ми смо добили обавештајне податке о томе око 15. маја, а ја сам 17. маја изашао у јавност са том информацијом и молбом да то не раде“, нагласио је Вучић.

„Ево ту је и генерал Мојсиловић и министар одбране Александар Вулин па питајте њих какви су им контакти били и кога су о чему обавестили. Можда мисле ако су обавестили неког од тих ''1 од 5 милиона'' или неког од владика, да су обавестили државне органе. Нас нису. Ово смо ми добили из обавештајних извора. Ми смо њих обавештавали од 17. маја, кад сам ја то јавно рекао", додао је Вучић и рекао да је држава тражила да тако нешто никада не ураде.

Када су рекли да морају да то ураде јер је реч о корупцији и криминалу и да се Београд меша у поштовање закона, онда су људи из Канцеларије за Косово и Метохију тражили да то не раде, да пошаљу позив, а не да упадају јединицама на север КиМ, објаснио је Вучић.

Важно је, истиче Вучић, видети кога су они пре 17. маја обавестили.

"Шта имате ви да ме обавештавате кад сам ја обавестио целу јавност 17. маја. Кога сте ви пре 17. маја обавестили? Тад сам ја изашао, из наших обавештајних података, да обавестим целокупну јавност. Молили смо их до прекјуче да не иду са том акцијом, сваки дан - НАТО, Кфор, њихову администрацију, све могуће", додао је Вучић.

То је, каже, радила канцеларија за КиМ, не он лично.

Што се тиче реторике о којој говори Кфор, Вучић је истакао да они нису нимало статусно неутрални, као и да се реториком и триковима они баве.

„Позивам портпарола Кфора нека каже кога је обавестио. Јуче у једном тренутку командант Кфора није хтео да се јави ни начелнику Генералштаба Војске Србије, па онда ни ми нисмо хтели да се јављамо. Чули су се тек око 11:30 када смо их упозорили на догађаје. Док је било најтеже, контакта није било“, пренео је Вучић и поновио да Кфор не говори истину и да се то може лако доказати.

Вучић је рекао да они мисле да се завршило тиме, али је ситуација данас, истиче, много гора и тежа него што је јуче била у ово време.

„Пошто ми имамо не само обавештајне податке, већ и разговарамо са нашим народом на КиМ, што се тиче српског живља данас је много тежа ситуација него до јуче“, објаснио је Вучић.

Вучић је подсетио да су јуче приштинске власти ухапсиле више од 20 људи, прво наводно у оквиру борбе против корупције, а онда због убиства Оливера Ивановића и Енвера Замберија, те упитао зар је и један глувонеми човек, који је ухапшен, крив због тога.

„Ајде кажите нам више о чему се ради. Водите наводну борбу против корупције. Како то да је дупло више Срба од Албанаца ухапшено? То значи да су Срби 28 пута већи криминалци у полицији, а у Приштини сви поштени“, констатовао је Вучић.

Даље је указао да је девет обичних грађана ухапшено у Зубином Потоку, као и руски административац под изговором да је стајао на барикадама.

„Камо среће да је Кфор тамо стајао и понашао се у складу са Резолуцијом УН 1244, а за разлику од НАТО Рус се понашао како треба“, нагласио је Вучић.

Навео је да је Кфор тврдио да се ради о обичној полицијској акцији и упитао да ли се у обичној акцији полиције полупа пет камиона и 20 аутомобила, као и разбије сво стакло у свим кућама у које су упали и туку сви на које наиђу.

„Сутра, када ми будемо проводили акцију на појединим деловима под нашом контролом, онда ће земље Квинте и други изразити велику забринутост и не знам шта“, приметио је Вучић.

Указао је да су јунаци из Зубиног Потока голоруки издржали терор наоружаних Албанаца, који су пуцали изнад њихових глава.

„Да ли је то због борбе против корупције или да можете да покажете да сте велике баје који можете да кршите шта год хоћете? Па ће на то и Кадри Весељи да дође у Чабру, одакле је почео погром 2004.“, рекао је Вучић.

Казао је да је наш народ мирно протестовао и додао да би избила катастрофа да је била само једна или две пушке са наше стране.

„Све што раде је да злоупотребе нешто и покушавају да од Србије направе кривца. И свему томе мора да дође крај. Ово је стота ствар коју су урадили, од малтретирања и хапшења Марка Ђурића, упада више пута на север због тобож хапшења убица Оливера Ивановића, а онда сам од њих у Бриселу чуо да су то урадили да би се неки иселили са КиМ. Они то не крију“, подвукао је Вучић.

Истакао је да све то раде са циљем да би спречили да Срби буду Срби, јер код њих једини Срби могу да буду они који се куцају јајима са Рамушом Харадинајем, који су њихови послушници и немају везе са Београдом, као што су поједини њихови кућни Срби и кућни љубимци, међу којима и она што говори да је требало да подржимо ову акцију.

„Нека НАТО ради свој посао, а када не буде то чинио, радиће га онај ко треба да га ради. Што се нас тиче Кфор не мора ништа да објашњава, само нека смање своје лагарије“, закључио је Вучић.

 

За разлику од Трајковић, моја страна су Србија и српски народ

Свако има своју страну, моја страна су Србија и српски народ, поручио је председник Александар Вучић поводом изјаве Раде Трајковић из иницијативе "Један од пет милиона".

Трајковић је објавила да подржава акцију Росу на КиМ и да би било боље да је и Вучић то учинио, уместо што је подигао борбену готовост, а новинари су питали председника како види ту изјаву.

"Свако има своју страну. Као председник Србије, моја је обавеза да будем уз оне који Србију доживљавају као своју отаџбину. Моја обавеза је да будем уз српски народ. Ја сам изабрао страну, моја страна су Србија и Срби на КиМ", рекао је Вучић.

Навео је да свако има право да бира своју страну и да им изгледа недостају 4,5 милиона Албанаца да би могли да дођу до тих пет милиона.

"Па нека они терају свој посао како хоће, а ја ћу увек да останем уз српски народ и то је моја порука и данас, пред скуп у Косовској Митровици у 12 сати, да ћу бити уз њих. И нећу се одвајати од њих ни у много тежим тренуцима него што су били јуче", поручио је председник.

 

Коначни циљ Приштине је хапшење команданта Бојића

Коначни циљ Приштине је хапшење команданта косовске полиције за север Косова и Метохије Жељка Бојића, упозорио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да Приштина јучерашњим упадом специјалних јединица косовске полиције на север КиМ и хапшењем Срба приморава српске полицајце да буду "гори Албанци од Албанаца", што, каже, они неће бити, те истакао да им је коначни циљ да ухапсе команданта полиције за север КиМ.

"Све што раде, то је да злоупотребе нешто и покушају да од Србије направе кривца. Али, и свему томе мора да дође крај и свим тим њиховим причама", рекао је Вучић новинарима након обиласка интерната Војне гимназије у Београду.

Вучић је указао да је јучерашњи догађај 100. ствар коју су урадили, те подсетио да хапшење Марка Ђурића прошлог марта и упаде на север више пута, тобож, како каже, због хапшења убица Оливера Ивановића.

"Онда сам у Бриселу чуо од албанских лидера да је то урађено да би се неки иселили са севера Косова. Они то не крију и то није никаква тајна", поручио је Вучић.

Како је истакао, свим што су јуче урадили, приморавају српске полицајце на северу да буду гори Албанци од Албанаца, што они, подвлачи, неће бити, а све са коначним циљем да ухапсе команданта полиције на северу Жељка Бојића.

"Само да би спречили да Срби буду Срби, јер једини Србин можеш да будеш и да се куцаш јајима са Харадинајем, ако си његов послушник и немаш никакве везе са Београдом и Србијом. Као што су поједини од неких његових ''кућних'' Срба", рекао је Вучић.

Вучић је позвао српски народ на Косову и Метохији на јединство и да се уједине снажније него икада до сада и да данас такву поруку пошаљу.

"Све што имам да кажем је да ће Србија сачувати свој народ, заштитити га и да неће седети скрштених руку", поручио је Вучић.

Додао је и да одавно нема поверење у људе који лажу седећи за истим столом, о ЗСО, таксама...

"У Бриселу су ми рекли да ће таксе да буду укинуте за седам дана. И Албанци и Европљани. И сад ће многи Срби да кажу да сам ја крив што су ме лагали", рекао је Вучић.

 

Владика Теодосије се бави политиком

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да се не бави црквеним стварима и да нема ништа против тога да владика рашко-призренски Теодосије говори шта хоће, као и да "владика воли да се бави политиком".

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је владика Теодосије јуче осудио акцију Росу рекавши да је намера Приштине била, пре свега, да застраши наше становништво и демонстрира силу, али и да такви поступци "највише иду на руку онима који без икаквог стида упорно заговарају идеју територијалне поделе на етничкој основи".

"Ја се црквеним стварима не бавим и немам ништа против да владика Теодосије говори шта хоће. Ја нећу ништа да говорим о њему, човек воли да се бави политиком и нека се бави политиком", казао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк