Вести

Вучић: Србија добија фабрику која је важна за будућност

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике за производњу вакцина у Земуну, да је поносан што Србија заједно са кинеским и емиратским партнерима, покушава и чини се успева да реши и део неких глобалних проблема.

Вучић је рекао да је поносан што почиње изградња потпуно нових капацитета за производњу и пуњење вакцина.

То говори неколико ствари о нама и шта ћемо имати у будућности. Велика је ствар и за Београд и хвала београдским челницима који помажу да сви инфраструктурни радови буду обављени на време", рекао је Вучић и додао:

"Поносан сам што смо дрзнули да будемо храбри, одговорни и озбиљни, али да високо подижемо лествицу, да кажемо себи да не морамо да чекамо на туђе вакцине, да можемо да имамо српску фабрику вакцина“.

Као што смо, како је рекао, дали задатак нашим људима да почну да раде на четворовалентној вакцини против грипа, тако данас почињемо са изградњом фабрике вакцина у Земуну, а тим производом снабдеваћемо не само Србију, већ многе земље региона, Европе, чиме ћемо успети да спасемо много живота.

Ово партнерство није партнертсво из интереса, већ доказ пријатељства иако неретко сумњамо у пријатељство у међународним односима. Све што смо говорили да ћемо урадити урадили смо заједно. Када је било тешко добијали смо помоћ из Емирата и Кине. Зато користим и ову прилику да захвалим председнику Си Ђинпингу и његовој висости Мумахеду бин Заједу Ал Нахјану, рекао је Вучић.

Вучић је оценио да се ради о великом подухвату за нашу земљу.

До краја марта 2022. године, пренео је, добићемо прву фазу и први погон за пуњење вакцина.

Од априла моћићемо да се појавимо на тржишту са вакцином и наше тржиште пре свега, онда и друга.

У фабрици ће се производити 30 милиона вакцина годишње, а капацитет је 40 милиона годишње.

За пуњење и производњу уговорена је линија немачке компаније Синтегон, која поседује заштитне системе против контаминације по светским стандарима.

Људи морају да знају да је ово нешто ново за Србију, што на оваквом нивоу нисмо имали. Производићемо овде, када завршимо другу фазу 2023. године, и активну компонентну вакцине. Бићемо међу првима у свету који ће имати могућност да заједно са нашим партнерима мењамо садржај супстанце и опет будемо међу првима у свету који ће нове благодети, научна открића поделити са народом и учинимо да људи буду још безбеднији и вакцина ефикаснија, рекао је Вучић.

Указао је да сарадња са Кином и Емиратима који су у фармацији и медицини испред нас, себи гарантујемо сигурнују и бољу будућност јер ћемо оно до чега дођу њихову научници имати и ми, а и наши научници ће доприносити научним достигнућима.

Пренео је да ће у фабрици, у првој фази, бити запослено 180 људи, од којих 40 одсто високостручна радна снага, а затим додатних сто.

Срећан сам што смо имали храбрости да дођемо до овакве идеје и имамо могућност да је проведемо у дело, подвукао је Вучић.

Указао је да је сличну макету гледао и око Београда на води, када нико није веровао, и да зна да ћемо и овде уз помоћ, подршку и заједнички рад, успети да направимо нешто што ће бити регионално чудо, а српски понос.

Ово су ствари које остају, због којих људи који се баве политиком за то живе. Ово је оно због чега сте поносни на своју земљу и грађане, што мења стварност, што доноси живот људима и мења квалитет живота, додао је Вучић.

Најавио је да ће на изградњи фабрике радити компаније које су имале изванредне референције на изградњи три ковид болнице, које је замолио да квалитетно, брзо, ефикасно обаве свој посао на изградњи фабрике која мора бити урађена по највишим стандардима.

Сви који пролазе моћиће да виде српску лепотицу, фабрику вакцина. Сада треба да гледамо шта су следећи потези и задаци које пред себе постављамо. Желим да још много тога заједнички урадимо у будућности. Желим да се видимо за шест месеци на крају прве фазе, а онда после годину дана на крају завршетак друге фазе и казаћемо да смо урадили много за будућност грађана и њихове деце, поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк