Вести

ВУЧИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА У СРБИЈИ УВЕК ИМА ОСЛОНАЦ И ПОМОЋ

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да ће народ и руководство у Републици Српској у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, у кога могу имати поверење, и ко ће увек помоћи колико може на сваки могући начин.

Председник Вучић је, после разговора са новим председником РС Милорадом Додиком и српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић, рекао да је захвалан на плодотворној сарадњи у претходном периоду.

"Пожелео сам много успеха у раду госпођи Цвијановић у оквиру Председништва БиХ, а Додику да марљиво и успешно ради у корист интереса народа у Српској“, пренео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су разговарали о нашим обавезама и свему што нас чека у наредном периоду.

"Заједнички смо размотрили политичку ситуацију, додатно усагласили ставове који су најчешће готово јединствени између Србије и Републике Српске, говорили о проблемима који постоје у региону. Упознао сам Цвијановић и Додика са ситуацијом на Косову и Метохији, разговорима које смо ноћас до пред поноћ имали у Бриселу, ситуацији на КиМ“, објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је разговарано и о свим важним пројектима, те пренео да је договорено да се још ове недеље формира тим који ће чинити представници РС и Србије. "Конкретизовали смо идеју о изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини. Спремни смо да уложимо десетине милиона евра, јер сматрамо то једном од најважнијих ствари које треба урадити на територији РС. Договор је да Србија у пројекту учествује са 80 одсто финансијских средстава“, рекао је председник Вучић.

Рекао је да је било речи и о инфраструктурним пројектима, подсећајући да Србија у значајној мери финансира пројекат изградње ауто-пута Рача-Бијељина.

Указао је да је сада тешко говорити о даљим пројектима због поскупљења, али је Србија опредељена да остаје и опстане у свим пројектима.

"Разговарали смо и о подршци коју би Србија требало да пружи пре краја године још једном за више општина - Дрвар, Костајница, Дубица, Невесиње. Додик је предложио још једну општину Српце, где смо договорили да градимо Дом здравља“, пренео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је важно да заједнички посао напредује и да се види да како све наше везе од економских, културних, језичких, духовних унапређујемо.

"Ми што се БиХ тиче имамо све већу трговинску размену. Тако и увозимо све више сировина из БиХ. У првих девет месеци је трговинска размена била у вредности од 2,3 милијарди евра, чиме је БиХ шести спољнотрговински партнер Србији. Приближавамо се да будемо број 1 партнер БиХ“, указао је председник Вучић.

Поручио је да ће РС у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, имају поверење, и ко ће колико може увек помоћи на сваки могући начин.

Захвалио се народу Републике Српске на томе што је увек уз своју Србију, што брину о нама, макар онолико колико ми бринемо о Српској.

"Верујем да ће људи из РС успети да пронађу заједнички језик са људима у БиХ како би могли кренути у реализацију пројеката као што су Бук Бијела, аеродром у Требињу,...“, рекао је председник Вучић.

 

О Европском парламенту: Докон поп и јариће крсти, траже да признамо Косово

Председник Вучић је изјавио да се у препорукама Европског парламента, поред санкција Русији, спомиње и међусобно признање Србије и тзв. Косова, што је сакривено од јавности, поручујући да се због таквих препорука није нарочито забринуо, да нисмо заинтересовани за признање Косова, и да сами доносимо одлуке, у сопственом интересу.

На питање има ли резолуција ЕП, према којој се напредак Србије у ЕУ и приступ фондовима, условљава увођењем санкција Русији, политичку снагу или последице, председник Вучић је рекао да, пре свега, није реч о резолуцији, већ о препорукама, али да је суштина у томе што је остало сакривено да се у њима спомиње и међусобно признање Србије и тзв. Косова.

"Нису у питању само санкције. Знам да постоји део јавности који би да дисциплинује и председника и Владу, да нам објасне како морамо под хитно да уведемо санкције, јер је то у најбољем интересу земље, док је све остало лоша политика за Србију, због које ћемо да останемо без ЕУ пута. Али, прескочили су да прочитају део који говори да морамо да признамо независно Косово, па питам све те људе, који хоће да нам говоре о нечијој добронамерности, што су то сакрили", рекао је председник Вучић.

Зашто не обавестимо грађане шта стварно траже од нас, а теже је од санкција Русији, о којима, каже, слуша више од 270 дана.

"Један део политичке и медијске јавности крије то од људи, јер би онда било јасно шта такви посланици стварно желе Србији, и боље би се разумела позиција Србије и државног руководства. Зато је потребно да се крије", констатовао је председник Вучић.

Додао је да је поносан на оно што је председник Азербејџана јуче рекао - да је он (Вучић) направио да Србија буде препознатљива по томе што је слободарска, самостална и независна, и да се самосталност земље не огледа у химни, застави и грбу, што има свака држава, већ у начину доношења одлука, понашању у међународној арени.

"Ако је захтев 79 одсто посланика ЕП тај да признамо независност Косова, да је то најважнија препорука, онда се потврђују моје речи да, све и да уведемо санкције Русији, потапшаће нас по рамену, али ће онда стићи нова резолуција са неопходним признањем Косова", рекао је председник Вучић.

Довољно је, каже, искусан да то зна, додајући да је и синоћ скоро до поноћи био 50 пута на вези са Бриселом, и реаговао на сваку реч и слово.

"Нисам се нарочито узбудио и узнемирио због препорука Европског парламента. Докон поп и јариће крсти. Изгледа да им све иде као по лоју, па су забринути за наше одлуке. Хвала им за бригу, нисмо заинтересовани за међусобно признање са Приштином", поручио је председник Вучић.

А, што се тиче санкција Русији, навео је да Србија уме сама да доноси одлуке и разуме потребе своје земље и грађана, додајући да честита Европи, јер су, "усрећили" своје земље и народе санкцијама Москви.

"Ми ћемо да наставимо да слушамо све што говоре, да показујемо поштовање, а одлуке ћемо да доносимо у интересу нашег народа и државе", закључио је председник Вучић.

 

Приштина имала бољи дил пре два дана, сада треба да испуни све договорено

Председник Вучић је изјавио да је Приштина пре два дана имала на столу, како је рекао, "бољи дил" од оног који је постигнут по питању таблица на КиМ, али да је Приштина имала погрешну процену, као и да је за њега најважније што је у договору предвиђено испуњавање претходних договора.

Како је рекао за повратак Срба у институције испуњен је први услов, нема наплате новчаних казни, отимања аутомобила... Остао је сада други - формирање Заједнице српских општина.

"Када се формира Заједница српских општина онда идемо у нешто друго", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара Федаралне телевизије како ће Срби на Косову и Метохији моћи да региструју нова возила, рекао да га чуди како није питао шта је било са Куртијевом полицијом која је почела да наплаћује новчане казне па се повукла.

"Они су пре два дана имали по мени бољи дил него што су га добили јуче. Зашто су то себи урадили, не знам, не разумем их, погрешна процена и тактика, али то је њихова ствар. За нас је важно да недвосмислено стоји неопходност испуњавања и имплементација прехтодних договора, што је од кључног значаја", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је управо на томе највише инсистирао, јер нема преласка преко тога.

"Јер то ће бити главна замка на чему ће они да инсистирају, зато сам ја инсистирао на тој реченици - да постоји у тој изјави, а то је поштовање свих претходно постигнутих договора. То је за нас најважније", додао је председник Вучић.

Рекао је да је најважније да наш народ неће бити малтретиран и да ће талбице КМ остати и опстати.

Председник Вучић је рекао да када је реч о осталим српским таблицама са деноминацијом косовских градова и општине де факто не постоје, а посебно јужно од Ибра, већ постоје само КМ таблице.

"Што се тиче КМ таблица и нових аутомобила, њих има до 90 на годишњем нивоу, а што се тиче обнове, она тече нормално и не постоји нигде никакве обавеза по том питању. Рекао сам чак да смо ми спремни да и то док трају преговори да зауставимо, пошто ћемо морати да разговарамо о таблицама. За нас је важно да трају преговори и да КМ таблице важе, којих има око 7.000 људи који живе на КиМ, а 2.000 у централној Србији, могу да наставе да возе те аутомобиле без икаквих сметњи", навео је председник Вучић.

Како је рекао, то је и статусно једна мала тактичка победа, која ће нас водити у још тежу ситуацију којој ћемо бити изложени и тежим притисцима.

Зато код мене не можете да видите радост, јер знам да нас чекају тешка времена, додао је председник Вучић.

Истакао је да је задовољан што смо сачували мир за наш народ.

"Задовољан сам и што нисмо угрозили целу Србију и што ће нам ова година бити рекордна по нивоу страних директних инвестиција, јер за то можете да се борите када имате мир.

Председник Вучић је нагласио да су га код нас опет напали као да је нешто издао, иако је донета одлука која ће очувати мир, као и да га нападају управо они који су већ све дали Приштини.

"Ситуација код Срба на северу КиМ узаврела и ври, људи су сити терора приштинских власти и ово није нешто за политичке свађе, већ нешто што и мене брине", навео је председник Вучић.

Казао је да је јуче био скуп и у Горњем Кусцу у новобрдској општини, на коме је било скоро 5.000 људи, што показује да су Срби уцењивани, малтретирани, шиканирани и притискани, и што их третирају као националну мањину јер они неће да буду национална мањина.

Председник Вучић је рекао да постоје страсти код Срба на КиМ јер су били мучени у претходне 23 године.

"После 23 године терора, желе да чувају своје огњиште и даље се боре за своју децу, старе, али и за Србију на КиМ и нашу будућност", нагласио је председник Вучић.

Када је реч о плановима о којима се говори у међународној заједници, председник Вучић је навео:

"Ја сам им рекао, ви сте добили наш одговор поводом вашег нон пејпера, у форми нон пејпера, а добили сте и мој усмени одговор у Бриселу - шта су наше црвене линије и о чему нећу да разговарам уопште. Претите прекидом преговора, па прекините их одмах. Зар мислите да било ко озбиљан може у свету да се хвали да је прекинуо разговоре и преговоре, па како ћете да решавате проблеме. Ево, ми кажемо, нећемо Косово у УН и шта ћете онда, да нас бомбардујете и претите санкцијама, на основу чега и ког акта, када цео међународно правни оквир иде у корист Србије", истакао је председник Вучић.

Додао је да зна колико нас чека компликована ситуација и додао да мора да призна колико су еврпоски представници, као и представници САД били врло рационални у свом односу.

Када је реч о локалним изборима на северу КиМ, председник Вучић је рекао да је Приштина пожурила да што пре замени српске представнике уместо да сачекају и виде како ће и шта да ураде.

"Видели сте шта су Срби рекли, формирање ЗСО и после тога су спремни да се врате у институције, пошто је један услов испуњен по питању таблица", нагласио је председник Вучић.

Када се формира ЗСО онда идемо у нешто друго, додао је председник Вучић.

"Све и да хоћу, а нећу, не могу да убедим Србе у тако нешто јер им је доста свега и ма колико им је било тешко нису се уплашили најављене велике силе, јер су знали да је светиња коју бране, а то су њихова огњишта, деца и земља већа од претње. Није лак период пред нама, верујем да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк