Вести

ВУЧИЋ: НАЈВАЖНИЈИ СУ ПРОГРАМ И ЦИЉЕВИ ВЛАДЕ

Председник Србије Александар Вучић позвао је грађане на опрез и апеловао да буду одговорни и поштују напоре које држава улаже у борби против корона вируса, указујући да се број људи у болницама повећава што прави проблеме по капацитете, али и по финансије.

Економију не можемо да затварамо, истакао је.

Вучић је указао да ће и данас бити тежак дан за Србију по питању броја новозаражених.

Рекао је да ће бити једна од најтежих недеља, јер ће, и поред уобичајено мањег тестирања викендом, бити између 600 и 700 новозаражених.

Вучић је истакао да је проблем што се број људи у болницама повећава.

"Када имамо између 80 и 100 више хоспитализованих од отпуштених дневно онда нам треба само дан до два да попунимо једну болницу, да морамо после тога да кренемо са попуњавањем друге. Након Инфективне идемо на Мишовић, Земунску, Градску болницу, па онда на додатне капацитете, Панчевачку. После тога, што се тиче Београда, више немамо", упозорио је Вучић.

Вучић је рекао да је држава радила на проширењу капацитета, да је градила болнице, и да ће две нове ковид болнице бити готове до 1. децембра, а да очекује да ће до Светог Николе моћи и да примају прве болеснике.

Вучић је рекао да актуелна епидемиолошка ситуација представља огромно оптерећење по медицинско особље, али и државу.

Вучић је указао да треба знати да када је једно лице у болници два или три дана онда је тиме платио све оно што је издвајао на годишњем нивоу, а ако 40 до 50 дана, то мора за њега да плати неко други, а то су грађани Србије.

Пренео је да су актуелна издвајања за здравство 10,3 одсто, а ни 33,3 одсто не би помогло, ако се овако настави.

"Моја молба грађанима је да будемо одговорни", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија тренутно убедљиво најбоља у региону, а међу најбољима у Европи по проценту заражених по броју становника, као и умрлих и то пре свега захваљујући одговорности старијих, медицинског особља, али и огромној државној помоћи.

"Људи треба да то виде и поштују и понашају се најодговорније могуће", додао је Вучић.

Указао је да, када у Хрватској има 2.500, то јесте као 4.000 у Србији, а ми се налазимо на нивоу од 700 новозаражених, али очекујемо да ћемо прећи и 800 и 1.000, што и даље није застрашујуће, али нам болнички капацитети недостају.

Рекао је да може све да се стави у ковид систем, али би се тиме направио проблем осталим болесницима.

Навео је да је држава ове године издвојила 28 милијарди динара више само за лекове него пре седам година, и да сада држава лечи иновативним лековима многе болести.

"Немојте да сметнете са ума да медицинска сестра има сада већу плату него што је имао клинички лекар 2011. То све показује колико је Србија напредовала", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да се сачувају животи људи и да на другој страни грађани треба да разумеју да држава није ћуп из којег стално излази новац.

"Имамо довољно и више него у другим земљама, захваљујући болним реформама, али молим да разумеју ако овако наставимо падамо у кризу очувања људских живота, и идемо ка економским проблемима. Не треба да заборавимо и да смо једина земља која размишља о повећању плата и поред ове ситуације", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да струка размишља о додатним мерама, наводећи клубове и слично.

"Да затворимо економију у овом тренутку не можемо. Не плашим се тешких потеза и како ће ко да реагује, али ми не смемо економски да застанемо за другима. Чак и трка око вакцина тиче се напретка економије, ко ће да буде бржи. Зато важно са различитих страна да пробамо да добијемо вакцине", нагласио је Вучић.

Најавио је да ће наредних дана бити потписан споразум са Пфицером, и изразио очекивање да ће агенције донети одлуку могућности присуства других вакцина што би драматично убрзало оздрављење.

 

Скупштина СНС до марта, следе темељне промене

Вучић је најавио да ће Скупштина странке бити одржана до краја марта наредне године, како би се поставили нови темељи партијског програма и додатна реконструкција кадра, од врха до месних одбора.

Вучић је рекао да је предстојећа скупштина странке била једна од тема састанка, поред разговора о члановима републичке и покрајинске владе из редова СНС.

"Скупштина странке зависиће од ситуације са ковидом, али због темељних промена у друштву и самој СНС, без обзира на ситуацију, биће одржана најкасније до краја марта", рекао је Вучић.

Скупштина ће бити одржана како би се поставили нови темељи партијског програма и планова за наредни период, те додатна темељна реконструкција у кадровском смислу, од врха до месних одбора, као најнижих страначких организационих јединица, истакао је Вучић.

 

Трудили се да сагледамо ко је како радио и шта може

Вучић је рекао да је на више нивоа министарстава извршена промена и да нема министара који су по осам година на њиховом челу.

"Мењали смо и поново рударство и енергетику, одбрану, МУП. Није Министарство одбране утешна награда, већ после којег сам ја постао председник владе и државе, па су ми смешне те приче", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је са мандатарком Аном Брнабић мерио све, а тешко је то измерити.

"Трудио сам се да сагледам ко је како радио. Не гледамо само последња три или шест месеци, већ четири година, као и шта ко може да уради у будућности", објаснио је Вучић.

Рекао је да је, без обзира што је само двоје гласало против, а један био уздржан на седници Председништва СНС, сигурно више против, али су из поштовања према њему рекли "пустићемо те још овај пут, конгрес је у марту".

Такође је пренео да је извесно да Братислав Гашић остаје директор БИА и додао да о томе није ни расправљано.

 

Најважнији су програм и циљеви владе

Вучић је изјавио да СНС, али и он лично, од владе тражи да се енергичније него икад држава, тиме и влада, супротстави организованом криминалу и корупцији, да српска економија напредује огромном брзином, да Србија сачува самосталност и независност и да остане на европском путу.

"Најважније је било да се поставе циљеви владе и да се испуни још неколико услова, како бисмо могли да измеримо резултате рада владе крајем 2021. године, да видимо ко је шта успео, ко није, и да онда можемо да уведемо додатно промене, ако добијемо поверење народа, и нову енергију у неку нову владу 2022. године", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је странка захтевала да се држава енергичније супротстави организованом криминалу и корупцији, наводећи да ће и он на томе инсистирати сваког дана.

"Борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме и не може да буде Колумбија или нека земља у окружењу, да не смемо да будемо Србија из 2002. године, када су се догађала мафијашка убиства сваки дан. Верујем да можемо да се вратимо у стање пре годину и по када смо имали два убиства за годину дана", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да две одлуке нису донете, да се чекају представници СПС за њихове одлуке за један ресор и министарство без портфеља.

Навео је да је ту било некаквих неслагања унутар СНС око потенцијалног имена једног министра без портфеља, и око једног министарства односно кандидата из СНС.

Рекао је да ће премијерка сутра изаћи са тим именом.

Вучић је, говорећи о новим министарствима, рекао да дијалог не значи само да се разговара међу партијама, већ и са цивилним сектором и државним институцијама.

"То је важно и лековито за друштво и уверен сам да ће донети неку врсту промене атмосфере и нечега новог", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да је СНС тражио да српска економија мора да напредује огромном брзином и истакао да ће као председник присуствовати седници владе на којој ће се говорити о БДП и на којој ће поднети извештај влади око Косова.

Истакао је и да ће влада морати да сачува самосталност и независност, да ће морати да буде наглашена европска перспектива Србије и европски пут, који треба да значи испитавање обавеза у складу са вредностима ЕУ, а не да Србији буде наметнуто да ради оно што ниједна друга странка не би.

Вучић је рекао и да ће СНС подржати Ратка Дмитровића као кандидата за министра испред СПАС.

 

Није било једногласно, желим успех новој влади

У наредној влади има доста промена, али ће то бити и влада континуитета, приметио је Вучић и додао да на седници Председништва СНС предлог састава нове владе није усвојен једногласно.

"Усвојен је огромном већином, али је било несугласица. Била су два гласа против и један уздржан", рекао је Вучић.

Вучић је пожелео успех новој влади, да се избори са свим изазовима, додајући да ће је храбрити и бранити када буде потребе, а критиковати када заслужи, и то све чланове, без обзира на чланство у странци.

Вучић је изразио задовољство што ће проценат жена у Влади Србије бити изнад европског просека, који је 25-26 одсто, - 47,8 или 50 одсто.

"Ја нисам неко ко подилази ''кључ варијантама'', да неко буде министар само зато што је одређеног пола, али мислим да смо бирали енергичне, вредне жене, а лично сам инсистирао да буду прихваћене две које нису функционерке СНС - Дарија Кисић и Анђелка Атанацковић", рекао је Вучић.

Вучић је појаснио да је на Атанацковић инсистирао, јер зна шта је готово ни из чега успела да направи од Прве петолетке, зна проблеме привреде и има страховиту енергију која се ретко налази.

То исто, додао је Вучић, важи и за Дарију Кисић Тепавчевић.

Вучић је истакао да Тома Момировић, кандидован за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, не би требало да буде изненађење.

Момировић не само да долази из успешне компаније, већ је био спреман да прими ударце различитих политичиких, а посебно економских незналица, чак и када се противио повећању минималне зараде.

То противљење повећању минималца је био разлог што није добио сектор за рад, али се од њега очекује да брине о бизнису, да преговара о пословима у области инфраструктуре, да буде тврд и чврст, као у преговорима око минималне зараде.

"Он је тада рекао ''ја сам послодавац, исплаћујем плате и за мене је тешко да повећавам минималац''. Једини је који је то признао, док су други ћутали", рекао је Вучић и изразио уверење да ће Момировић успешно водити министарство у које се полажу велике наде, и због програма Србија 2025.

 

Сузана Пауновић нови генерални секретар председника

Вучић је изјавио да ће нови генерални секретар председника бити досадашња директорака Канцеларије за људска и мањинска права, Сузана Пауновић.

Вучић је навео да доскорашњи генерални секретар Никола Селаковић иде на место министра спољних послова, док људска и мањинска права преузима Гордана Чомић кроз своје министарство.

"Зато ће нови генерални секретар бити Сузана Пауновић", рекао је Вучић и додао да ће се видети ко ће бити генерални секратар у Министарству спољних послова.

 

Примићу прву вакцину која дође у Србију

Вучић је рекао да ће примити прву вакцину против корона вируса која дође у Србију, без озбира ко буде њен произвођач.

"Ја ћу примити прву вакцину која буде дошла у Србију, да би људи могли да виде колико верујемо у то и колико је важно. Ја ћу да примим од првог произвођача, ко год то да буде, Ана Брнабић ће да прими од другог, неко трећи од трећег, свеједно нам је. Важно нам је да људи могу да приме вакцину, да можемо да обезбедимо сигурност и здравље за наше грађане", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће вакцина бити бесплатна и да ће је прво, сасвим сигурно, добити медицински радници, као обавезну, јер су они најизложенији, затим полиција и војска, а потом и сви остали.

Вучић је рекао да се у наредних неколико дана очекује потписивање уговора за вакцину Фрајзер- Биотекаом, што је америчко-немачка копродукција, наводећи да су они завршили испитивања.

"Ми смо потписали све, тражили смо убрзање испоруке, али нисмо успели, очигледно је велика глад за вакцином у свету", рекао је Вучић.

Вучић је навео да би до марта требало да буде испоручено 350.000 вакцина, што је довољно тек да се покрије здравствени систем и већим делом полицију и војску.

Вучић је навео да зато држава мора да проба да пре Нове године набави вакцине са друге стране, како би се помогло пре свега најугроженијима.

 

Београд неће изаћи из дијалога, не остављамо празан терен

Вучић је изјавио да Београд неће изаћи из дијалога са Приштином, упркос томе што Приштина не испуњава договоре и крши уговоре које је потписала.

Рекао је да је безброј пута био у ситуацији да "окрене главу" и прекине дијалог, међутим, он то није смео да уради, јер би други једва чекали тај потез Београда.

"Морамо да наставимо са дијалогом и не смемо да оставимо празан терен, јер неко би једва чекао, без обзира да ли сте у праву или не, да донесе одлуку пар-форфе. То себи не смемо да дозволимо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да би за Србију најгоре било да изађе из дијалога и да за то још буде окривљена.

Навео је да ће Београд наставити да се бори за КиМ и поручио српском народу у јужној покрајини да ће држава Србија о њима водити рачуна.

 

За 10 дана ПЦР лабораторија у Северној Митровици

Вучић је најавио да ће у северном делу Косовске Митровице у наредних 10 дана бити отворена ПЦР лабораторија.

"Још једна добра вест, купили смо и ускоро се отвара ПЦР лабораторија у Северној Митровици, што ће за наш народ много да значи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Срби на КиМ више неће морати да иду због тога у Београд или Ниш пошто ће имати ПЦР лабораторију у Митровици.

 

Било би добро да имамо политичко јединство за витална питања

Вучић је изјавио да не мисли да би би било добро да сви у политици имају исто политичко мишљење, али да би било добро да постоји сагласје када је реч о виталним питањима од државног и националног интереса.

"Ипак, ни у то не верујем, пошто су сувише велики партикуларни, приватни и партијски интереси многих да би то могло да се оствари", навео је Вучић.

Морамо да се боримо за истину, а не за додворавање, поручио је Вучић.

Рекао је да већину одговорних политичких структура "држи глад" за резултатом и да Србија буде међу најбољима, пошто смо раније били научени на то да будемо губитници, због чега су нам резултати у спорту и култури толико значили, док смо били, на пример, у економији и здравству међу последњима.

Вучић истиче да се данас такмичимо да будемо први у економији по стопи раста и да је српско здравство на 18. месту од 35 земља, док 2011. и 2012. нисмо ни били на тој листи, били смо после 35. места.

"Сада је наш здравствени систем испред 14 земаља ЕУ". 

Вучић истиче да је зато важно да имамо ту врсту јединства међу главним политичким субјектима и да одговорни људи то разумеју.

Кад говори о сагласју и о виталним питањима, свакако не мисли на људе који и даље "верују" да је земља равна плоча, или да не треба да се вакцинишемо.

 

СНС у сваку владу унео највише нестраначких личности, жена...

Вучић је изјавио да га не чуде критике на рачун кандидаткиња за министарке у новој влади, које су се појавиле и пре него што су оне званично предложене, наводећи да у Србији постоје појединци који нападају све, не размишљајући о томе имали то смисла и да ли је то добро за државу.

"Разумем кад то ради део политичара који чезну да се врате на власт да би могли да наставе пљачку коју су почели пре 10 година, али оне друге не могу", рекао је Вучић.

Говорећи о Чомић, која је предложена за министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Вучић је рекао да се са њом никад није ни у чему слагао и да је само једном на телевизији рекао да поштује њен начин политичког деловања, иако је увек била против његове странке.

"То за мене није била препрека да разговарам са Аном Брнабић и Горданом и да видимо може ли својим искуством да помогне у решавању важних проблема", рекао је Вучић.

Говорећи о критикама да је СНС направила партијску државу, Вучић је рекао да они који критикују не желе да сагледају и виде да је СНС у сваку владу унео највише нестраначких личности, жена и нових људи.

"Нисмо дозволили да само исте људе гледате 12 година, да се ништа не промени. И кад имамо 50 одсто промена у министарствима и 50 одсто жена и даље нисмо задвољни у потпуности, а тражимо владу континуитета", рекао је Вучић.

Рекао је да је исти случај и са градоначелницима и председницима општина, који се такође смењују, за разлику од претходних власти, код којих су били по 20 година.

Као пример је навео Шабац, у којем су две деценије на власти били Душан Петровић и Небојша Зеленовић.

 

Да сам на њиховом месту, навијао бих за "најгорег", Вучића...

Вучић је рекао да ће о кадровским променама у СНС, па и на врху странке, одлучити чланови, али је приметио да његови противници говоре да је "најгори", а ипак желе да се склони са врха странке, што није конзистентно.

"Зар није највиши интерес управо њихов да будем на челу листе СНС, јер ће тако најлакше да победе најгорег. Уместо тога они само траже да се избори развдајају и да Вучић не буде ни на једној листи. Навалили су са иницијативама да немам право да се кандидујем. Што немам право када сам најгори? Што се радујете мојој пропасти на скупштини странке?", упитао је Вучић.

Вучић је рекао да је он особа на чију главу свакога дана највише смећа истресу, о којем говоре да је најгори у тајкунским медијима.

Рекао је да би, да је на њиховом месту, навијао за Вучића, јер је то, рекао је иронично, најсигурнија пропаст за СНС.

"Биће великих промена у СНС-у, али ћемо то да препустимо чланству СНС. Уверен сам да ће људи у СНС бити задовољни нашим решењима, а то је армија дивних људи који знају шта је све ова странка учинила за Србију, променила њено лице, учинила је успешнијом“, закључио је Вучић.

 

Сви државни органи да задају завршни ударац мафији

Вучић је рекао да је он предложио измене на челу министарстава одбране и унутрашњих послова, рекавши да није само једно министарство то које може задати коначан ударац мафији.

Вучић је на питање које је било упућено председници Владе Републике Србије, Ани Брнабић, због чега је направила измену и поставила Александра Вулина на чело Министарства унутрашњих послова, јасно рекао да је он то предложио.

"Ја сам предложио замену, као и за Зорану и неке друге ствари. Случајно сам био носилац листе која је победила. Брнабић је предложила друге ствари и ми тако функционишемо“, објаснио је Вучић.

Вучић је указао да влада још није формирана, и да ће потпун састав бити познат тек за два дана.

Указао је да није само једно, већ више министарстава, која треба да задају коначан ударац мафији.

"За разлику од тајкунског времена када су водили МУП ми смо у претходних неколико година имали боље резултате, број убистава је смањен за 20 одсто, такође и број разбојништава. Неупоредиво су бољи резултати него када су они управљали Србијом. Штитили смо грађане, опремали полицију, веома сам задовољан како је Стефановић опремио полицијске снаге“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да ако неко мисли да је казна отићи на чело Министарства одбране, треба да има у виду да је то "његово“ министарство.

Поновио је да сви државни органи морају да раде заједно на коначном ударцу мафији, јер се ради о савременом криминалу, који није лако ухватити.

 

Требало је да променимо и више људи из СНС на локалу

Вучић је рекао да и даље није задовољан како раде градоначелници и председници општина из СНС на локалу и да је требало да их странка још више промени.

"Нисам задовољан иако смо променили више од 50 одсто њих. Скоро сви председници општина...добро, не баш сви, на пример, у Новом Саду немамо тај проблем - Вучевић је одличан, али на милион места имамо проблем тако што сви они спуштају потенцијалне расходе а подижу потенцијалне приходе уместо да раде обрнуто", рекао је Вучић.

Рекао је да је боље да имају конзервативно тумачење прихода, а да предвиде веће расходе када састављају буџет, пошто им ионако расходи увек буду већи од оног што су предвидели.

"Они раде обрнуто и када дође крај године траже од државе и владе да им помогне. То је таква недоговорност и толико сам бесан, јер сам јутрос добијао податке из различитих локалних самоуправа. На то сам указивао још прошле године".

Вучић је додао да је очигледно да то што је 50 одсто људи променењено није било довољно.

"Очигледно да ћемо морати још чешће да мењамо људе док не схвате да морају да се понашају фискално одговорно", поручио је Вучић.

Додао је да је и на републичком нивоу циљ да се нашој деци не остављају дугови и проблеми, као и да је то циљ и у политици.

Србија ће држати ниво јавног дуга испод 60 одсто БДП-а докле год то буде могуће, нагласио Вучић.

"Немачки јавни дуг је подигнут до скоро 79 одсто, Шпанији скаче сваке недеље а сада је на 117 одсто, Француска је на 114 одсто, Италија на 157 одсто, Грчка 212 одсто, Хрватска 83 или 84 одсто, Црној Гори исто скаче...", рекао је Вучић додајући да се Србија одлично држи и да је задовољан како то ради министар финансија Синиша Мали.

 

Они узели 619 милиона, ја ништа - и ја мафијаш, а они нису

Вучић је изјавио да поједини медији објављивањем измишљотина не могу да га заплаше и да ће, ако треба, сваког дана да демантује лажи резултатима.

На питање да ли је приметио да поједини медији, "Ђиласови и Шолакови", када говоре о најављеној борби против криминала, стављају и фотографије његове породице, сина или брата, Вучић је рекао да то раде већ пет или шест година, и да је то "јадно и бедно" понашање.

"А, замислите, тих тајкуна нема на слици. Они узели 619 милиона евра, ја ништа и ја мафијаш, а они нису? И свих 619 милиона зарадили за приватне компаније, док су били на власти. И нико то не спори, само људи треба да знају", рекао је Вучић.

Неки мисле да је довољно да сваког дана изговарају лажи и измишљотине, а да ће неко од те количине лажи која му се "стропошта" на главу, да се уплаши,рекао је Вучић помињући поново случај председника УНС-а Владимира Радомировића.

"Смисао свих тих кампања је да се пристојни људи уплаше", рекао је Вучић.

"Њихов је проблем у томе што не могу све да уплаше. Њихов проблем је у томе што ја то не зарезујем два одсто, а све притиске и лажи и све што износе, сваког дана ћу да демантујем и да говорим о резултатима које постижемо", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да следи жестока борба против мафијаша, посебно онима у државним структурама, онима који мисле да је новац довољно важно да одлучују о судбинама људи и са оним делом економског криминала, где људи мисле да могу да врате "рекет" из 90-их и 2000-их година.

"То се у Србији неће вратити, јер је наша обавеза да приватницима, добрим људима допустимо да раде, поштено, да плате порез, али немамо право да дозволимо да неко тражи приватни порез или рекет. Та борба ће бити веома жестока, у садејству свих безбедносних органа и сведочићемо томе до краја године", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк