Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА ЗНАМО ГДЕ СУ НАМ КОРЕНИ И ГДЕ ПРИПАДАМО

Отаџбина је та која спаја језик и род, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић обраћајући се младим спортистима из Србије, дијаспоре и региона позивајући их да увек мисле на своју матицу.

"Овде су деца из пола света. Из Немачке, Аустрије, Италије, Канаде. Имамо децу из Хрватске, са Баније, Кордуна, из Црне Горе, Северне Македоније. Имали би и децу из Аустралије ове године пошто се око тога много труди наш чувени кошаркаш Алекс Марић. То ваше окупљање у спортском кампу у Србији толико је важно да нисам у стању да пронађем довољно добре речи па ћу цитирати наше писце Кочића и Дучића", рекао је председник Вучић.

Отаџбина је веза која нас спаја са људима нашег рода и језика, а програм "Србија те зове" баштини, како каже, управо ово Кочићево родољубље.

Овај спортски камп, рекао је председник Вучић, омогућио је младима да се друже, играју, такмиче са вршњацима из Србије, дијаспоре и региона.

"Имали сте прилике да учите и много тога научите од поштованих тренера. Желео бих да се захвалим свима који су учествовали, посебно Игору Маринковићу, Лазару Младеновићу, Браниславу Вучићевићу, Саши Роквићу, Андрији Младеновићу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да се искрено радује сваком оваквом сусрету.

"Отаџбина је та која спаја језик и род, али језик, писмо је нешто што мора да нас спаја ма где да живимо у свету. Иако живимо можда у различитим земљама, увек знамо где су нам корени, коме припадамо", подвукао је председник Вучић.

Захвалио се државним установама које су помогле пројекат, као и невладине организације које су организивале спортски камп.

Председник Вучић је рекао да је задовољан што су деца пуна енергије, задовољна што су у свом Београду и својој Србији.

Рекао је да му је драго што им се допао Храм Светог Саве, за који је рекао да сматра да је најлепши у Европи.

Председник Вучић је рекао и да би волео да види у овом пројекту више деце која нису Срби, додајући да је видео да у њему учествују као тренери Бошњаци, Мађари и други којима је, додаје, ова земља домовина.

Истакао је да би волео и да на овај начин ширимо и ту врсту најближих односа.

"Отаџбина је колетивни дух једног народа рекао је Јован Дучић. То је онај дух заједништва који нас окупља са разних меридијана. Наша намера је да се увек враћате у своју Србију, да увек имате у глави ''шта могу да урадим за своју отаџбину, хоћу да урадим све што могу и што ми пада напамет да помогем своју земљу"", рекао је председник Вучић позивајући младе спортисте да играју за нашу репрезентацију у спорту којим се баве.

Држава ће, како је додао, учинити све да финансијски олакша одржавање спортског кампа, како би млади спортисти видели да имају поштовање и искрену љубав у својој Србији.

Председник Вучић је своје младе госте упитао и да ли им се свидела променада поред Саве, на шта је уследио хорски одговор - да.

"А, некада вам поставе препреке, када градимо... Да нисмо имали храбрости да склонимо једно дрво, не бисмо имали ауто-пут, а овако смо спасили десетине живота, да не причам колико је доброг за економију тиме урађено... Тако вам је са Београдом на води. Критиковли су тај пројекат, а сада видите и по деци, сви то воле", рекао је председник Вучић и поручио деци:

"Само упорност, снага, енергија, амбиција и ентузијазам и нико не може да вас победи. Живела Србија".

Председнику су, у име свих младих спортиса, Игњат Вујичић и Анастасија Словић, уручили поклон, у знак сећања на данашњу посету и дружење - дрес са његовим иницијалима и потписима свих учесника кампа "Србија те зове 2022".

 

Хоће да нападну север, припремају ликвидације наших људи

Председник Вучић је изјавио да Приштина, користи ситуацију у Украјини, да би водила кампању против Србије, и да су лажи да Србија жели да нападне било кога, већ управо супротно - Приштина је, истиче, та која хоће да нападне север Косова и Метохије, и припрема ликвидацију наших људи, под плаштом борбе против криминала, због чега их је упозорио да то никако не чине.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да Београд води агресивну политику, уз оптужбе да Београд може да изазове сукоб, председник Вучић је рекао да је то помало и смешно, јер већ 170 дана слушамо сличне лажи, додајући да је "на хиљаде и хиљаде" лажи објављено у светским медијима, како Србија негде некога напада.

"Знате како то иде, кажу им - ајде, повуците полицајце, специјалце из Приштине са севера, немојте да их шаљете на север, ту ћемо ми из НАТО да држимо под контролом, а ти заштити, можда Вучићу падне на памет да упадне у Косовско поморавље... Све што имате повуците према Бујановцу и Прешеву... Као мала деца", указао је председник Вучић.

А, констатовао је - и шта друго да раде?

"Чиме да се похвале? Интернет мрежом, јер ништа друго не раде, него разговарају телефоном... Којом фабриком, чиме? И онда измишљају како Русија преко Београда нешто покушава... Какве везе Русија има са овим?", упитао је председник Вучић и додао да је чак и потпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла да "Вучић и Београд нису тражили никакву помоћ".

Председник Вучић је нагласио да, заправо, таквим изјавама, Приштина жели да прикрије намеру, а заправо жели да каже да хоће да нападну север Космета.

"Они припремају ликвидације наших људи на северу. Отворено то кажем. И, упозоравам их да то не чине, под плаштом борбе против криминала. Немојте да убијате људе. Ми да убијамо никога нећемо. Потребни су нам мир и стабилност", поручио је председник Вучић.

Подсетио је да се говорило да ће Србија да води и рат у БиХ, што се, наравно, испоставило као нетачно.

"Лагали су народ, и тако стално... Они покушавају да искористе ситуацију у Украјини, да би водили кампању против Србије. То раде већ 170 дана и наставиће да раде", рекао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг