Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА СЕ ОКУПИМО СВИ КОЈИ ЖЕЛИМО ПРИСТОЈНУ СРБИЈУ

Председник Српске напредне странке и председник Републике Србије Александар Вучић најавио је, на седници Главног одбора Српске напредне странке, да ће сазвати Скупштину СНС за 27. мај.

Председник Вучић је рекао да су у току припреме за Скупштину странке и истакао да предстоје важне недеље и месеци.

"Недовољно често држимо седнице ГО и добро је да се окупимо и саслушамо једни друге. Око Скупштине странке, у складу са статутом СНС, о чему смо на Председништву причали, 26. или 27. априла, сазваћу Скупштину за 27. мај ове године. И у току су већ унутарстраначки избори, негде се одвијају на добар начин, негде на мање добар начин", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће се на Скупштини крајем маја бирати сви страначки органи.

 

"Али ћу и данас, желим о томе да говорим, о мојој идеји, по први пут на седници ГО предочити нешто што би могла да буде и одлука Скупштине странке. Мислим да је реч о стратешкој и суштинској одлуци, пошто ћемо бити у условима када је земља под великим спољним и унутрашњим притисцима. Јер, кад неко није на власти 10 или 11 година, не разуме то као своју неспособност, већ ће кривце тражити у нама и тако агресија постаје основни мото њиховог политичког деловања", рекао је председник Вучић.

Додао је да зато напредњаци треба да се припреме за тежак период, као и да ће се земља суочавати са додатним притисцима око Косова и Метохије.

 

Суочаваћемо се са додатним притисцима око Косова и Метохије, покушаће да окриве Србију

Председник Вучић је изјавио да ћемо се суочавати са додатним притисцима око Косова и Метохије, јер ће покушати да окриве Србију јер неће да потпише де јуре или де факто независност Косова.

"Курти је и данас потврдио да неће формирати ЗСО, јер није по законима тзв. Косова. Проблем је лицемерје свих који у целом процесу учествују, а ћуте на његове речи. То није обавеза из новог плана већ обавеза која је одавно потписана и није питање модалитета, како ће да изгледа. Па ће сад једна НВО да пише статут, а све имамо већ потписано, само је питање имплементације", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић је истакао да је формирање ЗСО међународно правна обавеза тзв. Косова.

"Немају снаге и жеље да Куртија притисну, они су им дали још визну либерализацију", рекао је председник Вучић.

 

Ако долазите због признања, џаба сте кречили

Председник Вучић је поручио да му није јасно о чему ће даље разговорати у вези са питањем Косова и Метохије, кад је Приштина рекла да неће да испуни оно што јој је међународна обавеза.

"Сад се спремамо за те разговоре у понедељак или уторак, после тога идем у Охрид - верујте ми да ми није јасно о чему да разговарамо уопште. Они кажу да су разговори били конструктивни, толико су били конструктивни да једино о чему је требало да разговарају они су рекли да то неће да испуне", рекао је председник Вучић на седници Главног одбора Српске напредне странке.

Упитао је због чега онда долазе у Београд.

"Да признамо Косово? Џаба сте кречили, нађите нешто паметније са чиме ћете да дођете - да су кренули да испуњавају своје међународне обавеза на које сте и ви ставили свој потпис", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да ће Србија у наредном периоду бити изложена додатним притисцима, наводећи да се сваког дана хапсе и малтретирају Срби зато што приштинско руководство жели сукобе.

"Они желе да Србију увуку у сукоб, да уђе у сукоб са НАТО-ом, да он (Аљбин Курти) глуми некаквог Зеленског, где бих ја био овакав или онакав Путин и то је оно што раде све ово време”, приметио је председник Вучић.

 

Како каже, нажалост, у томе очигледно имају заштиту и подршку значајног дела међународне заједнице и то се неће променити, јер то је "њихово чедо".

"Сада су имали прилику да кроз тзв. визну либерализацију притисну албанске власти да ураде оно што им је обавеза, да испуне своју деценијску обавезу и, као што видите, то им не пада на памет", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је напоменуо да је то знао од почетка и да је зато говорио "само полако" знајући да то иде у том смеру јер, како каже, Приштина не жели да се ствари нормализују већ "сви они желе понижење Србије".

"Оно што ја могу да вам кажем, ма колико се са домаћим факторима трудили да се то догоди и ма колико заједнички навијали да се то догоди, ја вам обећавам да се то неће догодити. Ни понижење Србије, ни капитулација", нагласио је председник Вучић после чега је уследио аплауз чланова Главног одбора.

Председник Вучић је навео да ће се наставити и друга врста политичких притисака око позиционирања Србије по различитим политичким питањима.

"И ту смо се већ суочавали са бројним лицемерним замеркама у домаћој јавности, толико лицемерним да је то постало бесмислено слушати. Тако нам неки организују протесте на дан погрома над српским народом на КиМ, баш кад су они били на власти и ћутали на тај погром, кад су жмурили над несрећом српског народа", рекао је председник Вучић.

 

Народни покрет за државу окупиће све оне којима је стало до Србије

Председник Вучић је изјавио да Народни покрет за државу неће окупити само припаднике Српске напредне странке и других политичких партија, већ и нестраначке личности и све оне којима је стало до пристојне и рационалне Србије.

"Ово је важно јер ћемо бити притиснути са два пола политичке сцене на које различите спољне опције имају утицај. Ми ћемо бити једина суштински и оригинално српска опција. Кад кажем српска, мислим грађана Србије. Не мислим само национална, већ она која ће мислити о интересима Србије, а не било кога са истока или запада, уз све поштовање наших партнера и на истоку и западу", истакао је председник Вучић.

 

Додао је да мисли да је Србија показала да је чврста и да није поклекла под притисцима који долазе са свих страна.

"Србија је јединствена земља на европском тлу. А могли сте данас да видите најаву промена политике и у Турској. Већ од првог маја нема више робе која је санкционисана а да иде из Турске за Русију. И видите најаву промене политике и у Мађарској. Само хоћу да кажем да имате у виду колико није лако једној малој земљи која се држи захваљујући снази коју добија од народа", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је истакао да, иако је СНС "најбоља странка у сваком погледу", постоје ограничења у пријему нових људи.

"Потребне су и друге снаге добрих и вредних и важних људи да пребринемо ово тешко време. Сваки глас мудрости, сваки глас озбиљности и зато је важно да направимо тај виши облик организације, како би смо преузели тај терет организовања политичке активности", закључио је председник Вучић.

 

Важно да пронађемо нове људе и кадровски реконструишемо странку

Председник Вучић је поручио да је важно да се пронађу нови људи и странка кадровски реконструише.

"Важно да пронађемо људе који ће на истој идејној и програмској матрици да воде политику будућности", истакао је председник Вучић.

Рекао је да политички противници напредњака желе да га истроше са безброј  лажи и бесмислених теорија завере.

"Зато је важно да се направи врста кадровске реконструкције и свега другог, али да обезбедимо будућност за Србију. Много је важније него што мислите и да нормалност у Србији издигнемо на виши ниво", поручио је председник Вучић.

Каже да и они који износе бесмислене теорије завере постају они који свакога дана желе да узму власт у Србији.

"Као и они који нам говоре о издаји, а све урадили да Србија на Косову и Метохији нестане и који мисле да имају право да такве глупости изговарају. Као и они трећи у чије време је плата била 300 евра у Србији и који су отпустили 450.000 људи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће, са друге стране, до краја године просечна плата бити око 820 евра и 1.000 евра до 2025. године.

 

"Зато су нам потребни људи који имају довољно храбрости и знања и одговорности и који хоће да се боре. Имамо доста људи у странци који хоће на дневном нивоу да се боре, али та активност мора да буде снажнија и храбрија и одговорнија, и морате сваког дана да радите и ви посланици и људи из странке - примајте људе, забележите те разговоре, које проблеме имају и примедбе", навео је председник Вучић.

Рекао је да треба да саслушају људе, а не само да гледају шта могу само за себе да ураде.

"Јер то више нема смисла када погледам неке људе колико боље данас живе него пре 10 година. И није проблем, живе сви боље, али није нормално када непристојно боље и другачије живите него пре. И зато нам је потребан и покрет", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, зато је потребно напредњацима да покушају да направе рез.

"Немам никакве сумње у историјску улогу наше странке, она је дефинитивно и заувек, ако издржимо ово време, наредних годину и две, променила ток српске историје и из пута у амбис и таворења у амбису издигла земљу на површину и почела да је уводи у корак са развијеним светом у свим областима", навео је председник Вучић. 

Додао је да је СНС на власти и да мора да води рачуна о томе да води земљу и да њени чланови не смеју да се понашају неодговорно и говоре ствари које други смеју.

"Уз минималан број људи, једну или две особе које више нису министри, увек су ту и остају са нама, да раде, неки ће поново бити министри или нешто друго. И то показује снагу странке, а они који нису, никада није ни требало да буду са нама, јер су били само зато што су имали ту функцију и ништа више од тога", нагласио је председник Вучић.

 

Од сутра крећем у обилазак Србије

Председник Вучић најавио је да ће од сутра, као председник државе, кренути у обилазак Србије.

 

"Покушаћу овог пута да обиђем до краја године свих 25 округа. Надам се да ћу моћи да одем и на Косово и Метохију. На више места ћемо да разговарамо са људима, посебно сам срећан што ћу да одем као председник Србије у Босилеград", рекао је председник Вучић на седници Главног одбора Српске напредне странке.

Председник Вучић је навео да од 1926. године, од краља Александра, у Босилеграду није био ниједан председник, нити премијер.

"Да видимо да ли можемо нешто да урадимо, остало нам је свега 7.000 или 8.000 људи у Босилеграду, да покушамо да нешто направимо за тај крај, и за Власински крај, Сурдулицу, Црну траву... Посетићемо и Хан, Врање, Трговиште, Бујановац, мислим да сутра само у Прешево нећу стићи, али у Прешево ћу ићи другим поводом”, најавио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће гледати да у наредних годину дана обиђе сваку општину у Србији.

 

Доживљавам нападе на дневном нивоу, објављују "милијарду лажи"

Председник Вучић је изјавио да доживљава нападе на дневном нивоу, и да се свакодневно суочава са "милијарду лажи" које се објављују против њега.

Председник Вучић је на седници Главног одбора Српске напредне станке у МТС дворани у Београду и указао да је један од последњих напада на њега објављен у среду у дневном листу "Данас".

"Претпостављам да нисте читали, ја нисам знао. Мени је ово Ана (премијерка Брнабић) донела пред седницу. Она чита те њихове новине, ја не. Јер ако бих то радио, плашим се да би ме емоције однеле у погрешном смеру и да не бих могао да се бавим важним и стратешким стварима, већ само одговорима на глупости", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је изнео овај пример јер је желео да покаже каква се "брутална кампања мржње" води против њега.

 

"Видите ово је четврта страна дневног листа "Данас", од прекјуче. Донео сам вам оно што је било одштампано, а не на сајту. Она вам то говори да нема граница тој мржњи. Граница које неко неће прећи, не би ли нас срушио и склонио од одговорности и вођења државних послова, а неке друге, који би земљу уништили за три дана, вратили на власт", рекао је председник Вучић.

Како је навео, "Данас" пише да је привремено пензионисани полицијски инспектор и узбуњивач позвао тек формирани Међународни кривични суд да покрене истрагу против председника Вучића због његове "евентуалне умешаности за стопирање истраге против привредног криминала у које је према оперативним информацијама умешан Вучићев кум".

"Старо кумство породице Вучић - Ј.М. из Сремске Митровице. Никад у животу нисам чуо за неког Ј.М. из Сремске Митровице. Нити то постоји, нити било шта. Али да бисте боље разумели, у шта сам умешан, у какав је то "организовани криминал": Реч је о организованом криминалу који се тиче провођењем техничких прегледа у некој нишкој општини", навео је председник Вучић.

Како је пренео, у том чланку се наводи да је "председник Србије учествовао у организовању значајних криминалних група које су се бавиле техничким прегледима аутомобила у некој од нишких општина". 

"Али кад нас је тај провалио онда смо ми организовали специјални тим за преговоре са њим. Кажу један тим је организовао Небојша Стефановић, а Више јавно тужилаштво је прекинуло поступак против председниковог кума зато што компанија није оштећена у оквиру техничког прегледа", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да се против таквих прича бори свакога дана, али да је немогуће да се против "милијарду лажи" и избори.

 

 

 

Извор: Танјуг/Служба за информисање СНС/ТВ Вести