Вести

ВУЧИЋ: МОГУ ДА МИ ПРЕТЕ, АЛИ ПРЕТЊАМА НЕЋЕ СРУШИТИ ПУТЕВЕ И ФАБРИКЕ

Нећемо да гледамо у мете, већ у будућност, поручио је председник Србије Александар Вучић на отварању радова на изградњи ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница и истакао да ће се већ за три и по године стизати за само сат времена од Београда до Дрине.

"Направили смо разлику између ''нишањења'' и повезивања, између мржње и пријатељства и рада, између насиља и елементарне пристојности", поручио је Вучић.

Нагласио је да они који граде путеве, фабрике и болнице и друго никога не мрзе већ воле све људе, пошто раде за све људе.

"То је наша политика и наш одговор једини који ћемо да имамо, јер знамо да је оних који мрзе ипак много мање него оних који хоће пристојну Србију. Уверен сам да ћемо сваку мржњу превладати и да ћемо много тога умети и успети да изградимо и ту нема стајања. Ми нећемо да гледамо у мете, хоћемо да гледамо у будућност", поручио је председник Србије.

Вучић је рекао да никада раније, као данас, није имао прилику да потпише у једном дану важан уговор, за Моравски коридор, као и да отвори припремне радове за ауто-пут.

"То говори колико се Србија мења и колико напредујемо и колико се мењамо и верујемо у сопствене могућности и колико смо успели да уредимо јавне финансије. Поносан сам на Србију", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да су пре пет година, када је све почињало, пред Србијом била два пута: један да се правимо луди и да постанемо богати и обезбедимо себе као они пре нас који нису ништа урадили за своју земљу и други пут којим нико пре није кренуо.

Ова власт је, додаје, изабрала да направи разлику и да много уради односно изабрала је оно што је теже и за шта је потребно много зноја труда и посвећености.

"И плус морате да трпите неистине, лажи, да падате и да се борите за земљу како би била успешнија".

Вучић је рекао да ће већ за десетак дана бити отворен ауто-пут од Сурчина до Обреновца, да ће ускоро уследити и почетак радова на Моравском коридору, затим радови за градњу ауто-пута Ниш - Мердаре, деонице ка Црној Гори, али и нових болница, школа...

На ауто-путевима се заснивају, како је рекао, развој, раст и боља, лепша и уређенија Србија.

Захвалио је председнику Азербејџана Илхаму Алијеву на свему што чини за пријатељство Србије и те земље.

Вучић је приметио да је када је био потпредседник владе успешно решавао проблеме са Азвиртом на изградњи ауто-пута Љиг - Прељина и да су они закаснили само месец дана.

"Имаћете ауто-пут и брзу саобраћајницу на време и изграђену врхунским квалитетом", поручио је Вучић грађанима тог дела Србије.

Навео је да ауто-пут значи више инвеститора и да довести још инвеститора у Шабац и Лозницу и додао да они долазе када имају ауто-путеве.

Председник је рекао да наша земља сада изгледа другачије и да ће бити много боље повезана када буду направљени моравски и сремско-мачвански коридор.

Како је рекао, много брже ће се стизати до Рађевине и Подриња, као и до Републике Српске и БиХ.

"Да ли смо од Сурчина до Обреновца ми сами направили ауто-пут, до Чачка и Пожеге, затим источни крак Коридора 10 и ауто-пут кроз Грделицу на југу и друго", запитао је Вучић и истакао да је то резултат рада ове генерације.

Додао је да се никада у Србији ништа слично није радило када је реч о изградњи ауто-путева.

Живело пријатељство и братство српског и азербејџанског народа, рекао је Вучић и поручио да ће Азвирт имати још много посла у Србији.

Вучић је рекао да ће се код Шапца налазити велики мост преко Саве дуг 1.327 метара и да ће се онда наставити пут од 55 километара од Шапца до Лознице.

Ускоро реконструкција пруге Ваљево-Врбница

Вучић је најавио да ће ускоро почети реконструкција пруге Ваљево-Врбница, чиме ће, рекао је, читаво Подриње бити спојено и са Златиборским округом и са Црном Гором.

Вучић је рекао да се у том крају много тога променило и да то може да се осети.

"Важно је да Лозницу спојимо са Ваљевом. Ускоро ћемо да кренемо да радимо пругу Ваљево-Врбница, да тиме спојимо читаво Подриње и са Златиборским округом и са Црном Гором", рекао је Вучић.

Истакао је да изградња тог пута много значи јер ће, уверен је, када радови буду завршени, доћи и трећа и четврта велика фабрика у тај крај Србије.

Вучић је навео да ће бити завршена и болница чија је изградња, додао је, стала 1987. године.

"Три одељења се завршавају, али мора то да иде брже", рекао је Вучић и навео да увек може боље и брже, али да људи виде да се ради.

Навео је да је урађено много, али да има још много планова и додао да ће и Гучево постати туристички неупоредиво атрактивније.

Са Меркел данас о КиМ и европском путу

Вучић је најавио да ће са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарати пре свега о Косову и Метохији и европском путу Србије.

Вучић је, упитан о чему ће разговарати са канцеларком, рекао да ће свакако да помене КиМ, европски пут Србије, економску и сваку другу билатералну сарадњу са Немачком.

„Шта ће она мене да пита, то морате њу да питате“, додао је Вучић.

Осврнуо се на јучерашње разговоре са председником Русије Владимиром Путином, преневши да је са њим, на иницијативу шефа руске државе, у два или три наврата разговарао насамо, али да садржај тих разговора не може да обелодањује.

Каква кампања, нисам ја цртао мете вама, већ ви мени

Вучић је изјавио да није знао за организацију скупова подршке њему у неколико градова, те замолио људе да се не окупљају, већ само да наставе да раде, јер рад нико не може да победи.

"Молим их да не организују те скупове. Бескрајно сам им захвалан, јер, иако ме нису питали, то показује да ти људи имају неку емоцију, а пре свега да су забринути за будућност своје земље", рекао је Вучић.

"Молим их да то не раде више. Не могу они мени ништа. Не можете да победите нечији рад. Можете да цртате шта год хоћете, 100 снајпера да уперите, али рад не можете да победите", истакао је председник.

Вучић је рекао и да се насмеје на коментаре како се води кампања против његових политичких противника због цртања мета.

"Пише један стручњак, тајкун, представнику из ЕУ да ли зна у којој је земљи био и како се овде води хајка потив њих. А, ја кажем - само наставите. Нисам ја вама цртао мете, него ви мени. И ја кажем да је то с метама у реду, а они помињу хајку. То је та перверзна инверзија, којом се свакодневно служе", рекао је Вучић.

Поновио је молбу својим присталицама да не организују скупове, јер ће одговор на све дати грађани на изборима.

"А, та жеља која постоји код других да спречавају слободу окупљања онима који другачије мисле...тога смо се наслушали у претходном периоду", рекао је Вучић.

Нама признање не треба, нормализацију очекујем, али нема дијалога

Нама признање Приштине не треба, нормализацију и ја очекујем, али Приштина опструише разговоре и дијалог, рекао је Вучић.

Уз подсећање да је Београд увек спреман да настави разговоре по питању КиМ са албанском страном, чим укину таксе, Вучић је тако, на молбу новинара, прокоментарисао изјаву Метјуа Палмера да САД желе да виде потпуну нормализацију односа Београда и Приштине, што би, прецизира Палмер, значило међусобно признање.

"Ми не чезнемо за њиховим признањем, а што се тиче нормализације и ја то очекујем, али никако да дођу. Добро би било да наставимо разговоре, иако нисам превелики оптимиста".

Вучић је рекао, такође, да смо ми увек спремни да разговарамо ако укину таксе и поручио:

"Знају пут, да онда дођемо и почнемо да разговарамо".

Шабачке власти бојкотују и изборе и рад

Свечаном обележавању почетка изградње ауто-пута Рума-Шабац-Лозница није данас присуствовала шабачка власт, нити председник општине Шабац Небојша Зеленовић, а Вучић је на то рекао да они изгледа бојкотују и изборе и рад.

На питање како коментарише то што на догађају није било представника власти у Шапцу, који тврде да неће да учествују у предизборној кампањи, Вучић је одговорио:

„Лепо неће да учествује у предизборној кампањи. Он је за бојкот избора и рада“.

Додао је да он нема проблем с тим.

Могу да ми прете, али претњама неће срушити путеве и фабрике

Опозиција претњама да ћу завршити као Александар Обреновић неће срушити изграђене ауто-путеве и фабрике, поручио је Вучић и истакао да је сигуран да грађани знају којим путем Србија иде.

Коментаришући нове претње које су му упућене на друштвеним мрежама, те на питање новинара како види то што су Бошко Обрадовић и његове присталице рекли да ће да заврши као Александар Обреновић, рекао је да то неће променити чињеницу да су сада плате и пензије веће него икада.

"Што се тиче ових што прете да ћу да завршим као Александар Обреновић или као Александар Карађорђевић, пошто су вероватно сваког Александра нашли да је исто завршио... један са мецима у себи, а другог смо јуначки онако изболи 52 пута, па га још бацили преко терасе....хоће ли тиме да сруше ауто-путеве и чињеницу да су када су отишли са власти оставили ненормалне дугове и фабрике пусте, а да данас отварамо фабрике у свим градовима", запитао је Вучић.

Они нека раде свој посао, немам проблем са тим, али сам уверен да грађани виде којим путем иде Србија, поручио је председник.

И ја кажем-фабриковани злочин у Рачку, хоће све да нас осуде?

Вучић је назвао застрашујућим то што је Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора зато што је за злочин у Рачку рекао да је измишљен, те поручио да и он сам понавља да је то фабриковани злочин и упитао да ли ће због тога све да нас осуде.

"То је застрашујуће", рекао је Вучић и додао:

"Сви чланови Српске листе поновиће исто, и ја понављам сада - фабриковани злочин у Рачку, где је све фалсификовао онај белосветски преварант, лопужа и хохштаплер Вокер", рекао је Вучић.

Како је рекао, понављаће то сваки дан да види хоће ли све да нас осуде и хоће ли пробати да избришу истину, само зато што се то њима (у Приштини) не свиђа, те приметио да им је то главна вест.

Вучић је указао да су у Приштини синоћ у својим медијима прогласили мртвом Силвану Арсовић, бившу сарадницу убијеног Оливера Ивановића, против које је косовско Специјално тужилаштво подигло оптужницу за умешаност у то убиство, а која је због лошег здравственог стања примљена на лечење у болницу у Косовској Митровици.

"Ко зна какве су то манипулације и шта су све покушали да ураде око убиства Оливера Ивановића... Прогласили је мртвом, још говорећи како су је наши лекари убили. То су застрашујуће ствари", истакао је Вучић.

О изјави Лазанског: Видећемо када дође време

Вучић је рекао да ће питање могуће заједничке производње оружја са Русијом бити разматрано када дође време.

„Ако будемо могли у реду, ако не будемо, видећемо када дође време", додао је Вучић, упитан за изјаву амбасадора у Русији Мирослава Лазанског да је то била тема разговора у Сочију.

Тако је одговорио на питање новинара о писању медија да ће Србија са Русијом производити оружје, рекао да се свашта појављивало у медијима.

„Е шта се све у медијима појавило, мајко рођена. Али ако Мирослав Лазански то зна, то је кредибилан извор“, нашалио се Вучић.

Указао је да су постојале наше идеје да се направи нека врста сарадње по питању технике независног вешања, осовинског спајања у камионима, што би било врло важно у будућности.

О Алексићу, Јовањици, Зеленовићу... смешни сте, али штетите Србији

Вучић је прокоментарисао и изјаву градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, да је дошао у Шабац да означи почетак радова на изградњи ауто-пута Рума-Шабац-Лозница у оквиру предизборне кампање, рекавши да ниједан ауто-пут није отворио у изборној кампањи.

"Срам те било. Никад ниједан ауто-пут нисам долазио да отворим у изборној кампањи и ја ауто-путеве завршавам по Србији, као што се види. Нико од њих ни овакве припремне радове није био у стању да уради", поручио је Вучић.

Вучић се осврнуо и на аферу "Крушик" и поручио опозицији да су "лагали" када су говорили да га Путин неће примити и да ће се односи између Србије и Русије погоршати.

"Шта је смисао афере Крушик? О чему се ради? Извозили у Украјину? Лагали сте. Говорили сте: "Путин неће да те прими, са Русијом ћемо да заратимо." Лагали сте. Вероватно ме је звао насамо и одликовао и поклонио пушку краља Милана зато што не поштује Србију и мене или зато што мисли да смо наоружавали Украјину. Смешни сте са тим причама. То што је ваша жеља да нанесете штету Србији, то не иде", поручио је председник.

Одбацио је и тврдње опозиције о наводној умешаности свог брата у случај Јовањица, и рекао да тиме циљају, као и другим, измишљеним причама, на њега, јер знају да га то боли.

Вучић је поновио да се његов брат није никада видео са власником Јовањице, као што тврди Мирослав Алексић.

"Хвала Алексићу из Трстеника, који је држао ту конференцију за новинаре, иначе познат по бројним криминалним и коруптивним аферама у Трстенику. Али, Тужилаштво, знате како то иде, ви их поставите, па они враћају дугове", рекао је Вучић.

Упитао је медије да наведу једну чињеницу о томе какве је везе његов брат имао са власником Јовањице:

"Наведите ми када се чуо, када се видео и где. Је л' зна неко од вас? Је л' сте чули то можда од њега? Нисте. Такве ствари, лажне, нико од вас није чуо, јер није могао ни да чује, јер се то није догодило", истакао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк